11 Enkla Sätt att Öka Energin Naturligt

11 Enkla Sätt att Öka Energin Naturligt

Har du känt dig trött på sistone? Har du tillräckligt med energi för att klara dagen utan att känna dig sömnig? Håller det kalla vädret dig nere? Låga energinivåer och långvarig trötthet drabbar så många människor världen över, lyckligtvis finns det många sätt att öka energinivåerna!

Vill du undvika kaffe och socker som mellanmål för en snabb energiboost? Här nedan ger vi dig några enkla, naturliga tips att öka energin så att du kan bekämpa trötthet och känna dig energirik och attraktiv året runt!

Hantera din stress på ett naturligt sätt
Har du känt dig låg på energin på sistone? En av de första sakerna att fråga dig själv är om du har varit stressad eller inte. Trötthet och låga energinivåer kan orsakas av ett stort antal bidragande faktorer, men stress är överlägset en av de vanligaste orsakerna. Det är viktigt att notera att vissa stressnivåer är normala och till och med hälsosamma! Men långvarig stress över tid kan skapa obalans i neurotransmittorer och hormoner som dopamin och serotonin, bidra till sockerbegär som kan leda till dåliga matval och till och med påverka vårt immunförsvar och göra oss sårbara och trötta. Om du lever en livsstil med mycket stress eller är benägen att lätt bli stressad kan stresshanteringstekniker som mindfulness och meditation, regelbunden rörelse, att umgås med vänner och familj och en bra balans mellan arbete och privatliv vara bra naturliga energiboosters.

Motionera regelbundet
Motion är kanske inte det första man tänker på när man vill öka sin energinivå. När vi är trötta är trots allt det sista vi vill göra att gå på träning. Regelbunden motion kan dock bidra till bättre energinivåer överlag. Att öka hjärtfrekvensen och få blodet att flöda är en signal till kroppen att frigöra endorfiner - de välmående hormonerna som är välkända för sin positiva effekt på humöret. Dessutom innebär de kardiovaskulära effekterna av regelbunden motion bättre cirkulation och syretillförsel till våra vitala vävnader, organ och muskler, vilket gör att vi mår bäst. De mentala hälsofördelarna med motion är också väldokumenterade, så om din energibrist beror på humör eller psykologiska orsaker kan motion hjälpa till genom att förbättra självkänslan, minska ångest och depression och förbättra kroppens reaktion på stress.

Fokusera på en hälsosam kost
Det är ingen överraskning att kosten är en stor faktor för våra energinivåer, trots allt använder våra kroppar ständigt energi och näringsämnen för att bygga, reparera och ersätta våra celler. Men vilka är de bästa livsmedlen för att öka energin? Vi har några favoriter! En av de överlägset bästa energiboostande livsmedlen är komplexa kolhydrater. Livsmedel med komplexa kolhydrater, som innehåller glukos (kroppens huvudsakliga energikälla) och massor av fibrer, släpper långsamt ut socker i blodet utan att skapa en stor insulinreaktion som orsakar känslan av "sockerkollaps". Komplexa kolhydrater ger i stället en långvarig energi efter måltiden och är bland de bästa livsmedlen för energi. Exempel på livsmedel med komplexa kolhydrater är fullkorn, bönor, havregryn, sötpotatis, quinoa och de flesta frukter och grönsaker. Vår lista över energibärande livsmedel slutar dock inte här. Livsmedel som gröna bladgrönsaker, nötter och frön, fet fisk (som lax och sill) och vatten är alla näringsrika livsmedel som ger protein, hälsosamma fetter, vitaminer och mineraler för att stödja hälsosamma energinivåer.

Inkludera kosttillskott som stödjer energi
Tillsammans med kosten måste vi också tänka på kosttillskott för energinivåer. Beroende på orsaken till tröttheten kan det vara svårt att hitta rätt vitaminer för att öka energin. Som tur är har vi ett energipaket som levererar antioxidanter, antiinflammatoriska och metabolismstödjande element som stöder energigivande processer i hela kroppen. Faktum är att vi har en hel samling vitaminer och mineraler för att öka energinivåerna, inklusive kosttillskott som Vitamin D3 med lingon, OptiMSM, Isotonic Sporty Boost, Kurkumin med ingefära och B12, och så mycket mer! Se till att gå över till vår butik för att fylla på med våra trötthetsbekämpande favoriter redan idag! Med en hälsosam kost och några av Aarja Healths visdomar kommer du att känna dig energisk på nolltid!

Starta om din sömncykel
När energi är en bristvara är det inte ovanligt att höra rekommendationen om vila, och det med rätta! Sömn är en viktig del av att stödja hälsosamma energinivåer, inte bara för att det tillåter vår kropp att ta en paus, reparera och återhämta sig, utan också för att vår sömn-vakancykel är en av de viktigaste drivande faktorerna i hormonbalansen. Utan ett korrekt sömnschema kan det bli allt svårare för kroppen att "känna sig vaken" vid lämpliga tidpunkter. Med det sagt är dock mer sömn inte alltid nyckeln till att öka energinivåerna naturligt. När kroppen saknar reglering genom sömn-vågen-cykeln under en längre tidsperiod, kommer det inte nödvändigtvis att lösa problemet att sova 14 timmar i sträck för att "komma ikapp". Istället kan det bästa alternativet vara att hålla sig vaken för att försöka "återställa" cykeln, eftersom utvecklingen av ett regelbundet sömnschema hjälper kroppen att omstrukturera frisättningen och regleringen av hormoner. Så om dina tupplurar inte hjälper till att öka dina energinivåer, försök att bryta upp din sömn i stället! Även om du kanske är trött, försök att hålla dig vaken till en bestämd läggdags och vakna vid en jämn tid varje morgon. På så sätt kommer din kropp att börja hitta en naturlig rytm som hjälper dig att känna dig energisk under hela dagen!

Hydratisera
Att se till att du är ordentligt hydrerad är en mycket viktig del av att känna sig energisk. Faktum är att uttorkning orsakar en ökning av våra kortisolnivåer (stresshormon) som, om du minns från avsnittet om stresshantering, är en stor faktor för hur energisk vi känner oss. För att inte tala om att vatten spelar en stor roll i kemiska reaktioner i hela kroppen OCH påverkar hjärnans funktion avsevärt. Även en liten uttorkning kan påverka hjärnans funktion och bidra till obalans i humör och minne samt trötthet och huvudvärk. Så när det gäller hydreringsstatus är vatten en absolut nödvändig komponent för att känna sig energisk!

Försök med yoga
Även om yoga anses vara en form av motion tyckte vi att yogans effekt på energinivåerna förtjänade ett eget hedersomnämnande. Yogapraktik hjälper till att främja cirkulationen, vilket i sig självt kan öka energinivåerna naturligt, men det fungerar också som ett fantastiskt verktyg för stresshantering. Att fokusera på djup andning genom rörelse kan ha verkligt djupgående effekter på stresshormonnivåerna i kroppen, så du får fördelarna med motion OCH stresshantering på en och samma gång! Förutom denna mer moderna förståelse ser många alternativa hälsopraktiker kroppen som ett kärl av energicenter, genom vilka vår livsenergi (eller livskraft) strömmar. Enligt ayurvedisk och traditionell kinesisk medicin är de symptom som uppstår när flödet av denna livsenergi blockeras ofta sjukdom och du gissade det - trötthet! Eftersom yoga är en urgammal metod har den använts i många år som ett sätt att stimulera energiflödet i hela kroppen för att hjälpa till att förebygga sjukdomar och låga energinivåer. Samma sak kan sägas om andra meditativa träningsformer som tai chi och qi gong. Oavsett om du tror på vital energi eller inte är effekterna av mindfulness och andningsbaserad träning på kroppen obestridliga och fantastiska sätt att öka energin naturligt.

Sjung dina favoritlåtar
När sjöng du senast din favoritlåt i duschen? Även om det är okonventionellt kan sång vara ett utmärkt sätt att öka energinivåerna, och du behöver inte ens ha en vacker sångröst. Du kanske undrar hur sång kan öka energin? Jo, precis som motion ökar sång blodflödet och syrehalten i kroppen, vilket leder till att endorfiner frigörs. Utöver detta kan sång också bidra till att minska stressnivåerna och därmed också stödja ett hälsosamt immunförsvar. Så nästa gång du känner dig svag för energi, säg till dina vänner att de ska stoppa öronen, sätta upp din favoritlåt och sjunga med!

Tillbringa tid i naturen
Det finns inget bättre än att tillbringa lite tid utomhus för att få en snabb energikick! Naturens effekter på energinivåerna har blivit alltmer väldokumenterade och visar att ungefär 20 minuter per dag eller cirka 120 minuter per vecka är fördelaktiga för den allmänna hälsan och välbefinnandet. Det finns många anledningar till varför detta kan vara så, men minskad stress är en ganska stor anledning tillsammans med förbättrad hormonbalans, minskad ångest och förbättrat humör och psykisk hälsa. Studier har till och med visat att promenader i naturen så korta som 10-15 minuter kan bidra till att minska trötthet och utmattning samtidigt som humöret och uppmärksamheten förbättras. Att tillbringa tid i naturen har till och med varit en välkänd japansk praxis sedan 1980-talet - kallad Shinrin Yoku eller Forest Bathing - som används för att motverka effekterna av flera olika former av sjukdomar och som håller på att bli populär över hela världen för sina många hälsofördelar.

Var social
Med tanke på att många människor har upplevt olika former av isolering under de senaste två åren kommer det inte som någon överraskning att vara social är med på vår lista över naturliga energiboosters. Det har i många fall visat sig att socialt engagemang och starka samhällsband resulterar i bättre hälsa under åldrandet medan ensamhet kan orsaka dåligt humör och trötthet. Att skratta är också en ganska välkänd teknik för att minska stress som kan minska kortisolnivåerna (stresshormon) och släppa muskelspänningar i hela kroppen. Och finns det något bättre sätt att lindra stress än att dela ett skratt med dina nära och kära? Skrattet orsakar också frisättning av de där välgörande endorfinerna som som vi vet är bra för en bra ökning av energinivåerna.

Omge dig med krukväxter
Krukväxter är så mycket mer än bara dekorativ grönska. Alla växter filtrerar den omgivande luften som en del av sin andningscykel, så om du kämpar mot trötthet kan det vara dags att öka din energi naturligt med lite hjälp av krukväxter! Även i ett rent hem kan några extra krukväxter hjälpa till att filtrera bort luftföroreningar, flyktiga organiska föreningar (VOC) och ozon som kan komma från ett antal hushållsartiklar som färg, skrivare, rengöringsmedel, flamskyddsmedel i möbler, personliga hygienprodukter, doftämnen och mycket mer! Eftersom luftföroreningar inomhus är 2-5 gånger värre än utomhus är det oerhört viktigt att göra vad vi kan för att leva i frisk och ren luft för att stödja energinivåerna.

Du behöver inte gå igenom livet med behov av en tupplur, så gå vidare och ge dessa energibärande tips ett försök! Snart kommer du att känna dig fräsch och redo att ta dig an din dag! Kom ihåg att för att få varaktig energi är det viktigt att leva en hälsosam och balanserad livsstil, och många av våra naturliga energiboosters kan göras varje vecka för att stödja energinivåerna på lång sikt!

Läs mer och handla Aarja Health produkter.

 

Tillbaka till magasin