Har du koll på aminosyrors fascinerande värld?

Har du koll på aminosyrors fascinerande värld?

Du kanske har hört talas om aminosyror förut, men vet du verkligen vad de är? Aminosyror är byggstenarna i proteiner, och de kan hittas på alla möjliga ställen – till exempel i din mat, din hud och till och med i ditt hår. I den här artikeln kommer vi att utforska aminosyrornas konstiga och underbara värld för att lära oss mer om dessa essentiella molekyler.

Aminosyror är små molekyler som innehåller både en amingrupp (NH2) och en karboxylsyragrupp (COOH). När dessa två grupper är sammanlänkade bildar de en peptidbindning. Peptidbindningar är det som ger proteiner deras struktur.

Det finns 20 olika aminosyror som kan användas för att bygga proteiner, och var och en har en unik sidokedja. Dessa sidokedjor bestämmer aminosyrans funktion.

De olika typerna av aminosyror

Det finns tre olika typer av aminosyror: essentiella, icke-essentiella och villkorligt essentiella. Essentiella aminosyror kan inte produceras av kroppen och måste erhållas från matkällor. Villkorligt essentiella aminosyror behövs bara i stora mängder under perioder av stress eller sjukdom.

De essentiella aminosyrorna måste tillföras via kosten:

Arginin

Fenylalanin

Histidin

Isoleucin

Leucin

Lysin

Metionin

Treonin

Tryptofan

Valina

Icke-essentiella aminosyror kan produceras av kroppen, men de kan också erhållas från matkällor. Kroppen själv kan tillverka dessa aminosyror:

Alanin

Asparagin

Asparaginsyra

Cystein

Glutamin

Glutaminsyra/glutamat

Glycin

Proline

Serine

Tyrosin

Aminosyrornas roll i kroppen

Aminosyror spelar ett antal viktiga roller i kroppen. De är nödvändiga för korrekt vävnadstillväxt och utveckling, hjälper till att reparera skadad vävnad och spelar en roll i energimetabolismen. Aminosyror fungerar också som signalsubstanser – molekyler som bär signaler mellan nervceller. Vissa aminosyror har till och med antioxidantegenskaper, vilket innebär att de kan hjälpa till att skydda cellerna från skador orsakade av fria radikaler.

Aminosyror påverkan på mentala och fysiska tillstånd

Aminosyror är viktiga för energiproduktion och hjälper till att förbättra ditt mentala och fysiska tillstånd. De är nyckeln till att bygga muskler och hålla kroppen frisk i allmänhet. Så om du letar efter ett sätt att stödja hjärnans och kroppens funktion, lägg till dessa kraftfulla näringsämnen till din kost.

L-arginin är en aminosyra som har visat sig förbättra blodflödet och syretillförseln till musklerna. Detta innebär att fler näringsämnen kan nå dina celler, vilket leder till förbättrad cellfunktion.

L-citrullin är en annan aminosyra som hjälper till vid produktionen av kväveoxid. Kväveoxid är en molekyl som hjälper blodkärlen att slappna av och vidgas, vilket kan leda till ökat blodflöde och syretillförsel.

L-tyrosin är en föregångare till signalsubstansen dopamin, vilket betyder att det kan bidra till att förbättra humöret och kognitiv funktion. Tyrosin har också visat sig förbättra den fysiska prestationsförmågan under tider av stress.

L-taurin är en aminosyra som har många fördelar, inklusive förbättrad kardiovaskulär funktion, förbättrat immunförsvar och minskade stressnivåer. Det hjälper också till att förbättra atletisk prestation genom att minska oxidativ stress som ett resultat av träning.

Aarja Healths nya produkt Mind&Body Boost innehåller dessa kraftfulla aminosyror som arbetar tillsammans för att förbättra kognitiv funktion och fysisk prestation. Dessutom är den berikad med högkvalitativa vitaminer och mineraler och har en smak från nordiska lingon. Lanseras 1 feb 2023!

Läs mer om Aarjas alla produkter...

Tillbaka till magasin