Fördelar med Omega-3-Fettsyror: Allt Du Behöver veta om Hälsosamma Fetter

Fördelar med Omega-3-Fettsyror: Allt Du Behöver veta om Hälsosamma Fetter

Finns det ett bästa kosttillskott för allmän hälsa? Det är en svår fråga att besvara, eftersom allas behov är olika. Men om vi var tvungna att rekommendera något skulle ett högkvalitativt omegatillskott absolut vara högst upp (eller nära) på vår lista.

Hälsosamma fetter har några av de mest omfattande effekterna på vår allmänna hälsa. Om du är nyfiken på fördelarna med hälsosamma fetter som omega, låt oss dela med oss! (Vill du redan nu läsa om vår Omega3 Krillolja klicka här)

Vad är omega-3-fettsyror?
Innan vi dyker ner i fördelarna med omega-3 är det viktigt att förstå vad de är. Omega-3 är fettsyror som vanligtvis finns i livsmedel som fisk, nötter, frön och oljor. Det finns tre huvudtyper av omega-3-fettsyror, nämligen alfa-linolensyra (ALA), eikosapentaensyra (EPA) och dokosahexaensyra (DHA). Av dessa har du troligen mest hört talas om EPA och DHA, eftersom de spelar en mycket viktig roll i många aspekter av människans hälsa. Nedan förklarar vi många fördelar med omega-3-fettsyror som i sin tur förklarar att det ligger högt på vår topplista.

Psykisk hälsa
En av de viktigaste (och mest kända) fördelarna med omega-3 är för den mentala hälsan. Varför påverkar hälsosamma fetter den mentala hälsan så mycket? Enkelt uttryckt spelar omega-3 en mycket viktig roll för cellmembranens struktur och funktion och är tätt koncentrerade i hjärnan. Så när kosten saknar hälsosamma fetter är det inte förvånande att de vävnader som består av dessa fetter är de första som drabbas.

När det gäller psykisk hälsa har omega-3 en stor inverkan på inflammation samt cellstrukturen i hjärnan. Båda kan tillskrivas fördelarna med omega-3 för depression. Dessa positiva effekter är dock inte begränsade till depression utan har en mycket bredare inverkan på många aspekter av mental hälsa, inklusive allmänt humör, ångest, ADHD med mera.

Hjärnhälsa hos tonåringar
Även om psykisk hälsa genom alla åldrar är viktig, får vi inte glömma våra utvecklingsår där hjärnan ständigt växer och förändras. Att säkerställa en hälsosam tillförsel av omega-3 tidigt i barndomen är avgörande för både hjärnans och nervsystemets utveckling samt impulshantering och humörhantering hos barn, särskilt när det gäller ADHD-hantering.

Som nämnts kan omega-3-fettsyrornas strukturella funktion i hjärnan inte gå obemärkt förbi. Faktum är att DHA är den viktigaste fettsyran som ansvarar för strukturen i det centrala nervsystemet och näthinnan. När det gäller ADHD-hantering kan detta tillskrivas de antiinflammatoriska effekterna av omega-3 och det faktum att kostbrist kan förändra neuronernas funktion, hormonbalansen och nervsignalering, vilket inte förvånande har stor inverkan på humöret och impulskontrollen.

Astma
Nu kanske du tänker "hur kan omega hjälpa till med astma"? Detta återkommer till omega-3-fettsyrornas roll i regleringen av inflammation. Eftersom astma är ett tillstånd som innebär kronisk inflammation i luftvägarna är det inte förvånande att dessa hälsosamma fetter kan skydda mot astma.

Benhälsa
När de flesta människor tänker på benhälsa är det första tillskottet som kommer i åtanke vanligtvis en kombination av kalcium och magnesium. Men visste du att omega också är bra för vårt strukturella system? Även om det inte finns något uppenbart samband mellan omega-3 och benhälsa har de visat sig förbättra tarmens absorption av kalcium. Detta resulterar i sin tur i mer kalcium tillgängligt för benunderhåll. Det är dock viktigt att komma ihåg att denna effekt fortfarande studeras och att den behöver undersökas ytterligare.

Hjärtats hälsa
En annan välkänd fördel med omega-3 är vår hjärthälsa. De antiinflammatoriska egenskaperna hos dessa hälsosamma fetter gör underverk för vårt cirkulationssystem! Detta har varit ganska välstuderat eftersom befolkningar som har ett högre intag av omega-3-fettsyror tenderar att ha lägre förekomst av hjärtrelaterade hälsoproblem, inklusive en minskad risk för hjärtinfarkt.

Ett perfekt exempel på detta är det samiska folket. Även om de åt betydande mängder rött kött, innebar deras nomadiska livsstil och naturstyrda kost ofta att de vände sig till fisket. Deras fångster i kallt vatten var fulla av hälsosamma fetter, och i kombination med deras mycket aktiva livsstil skapades en genpool som har förblivit motståndskraftig mot cancer och hjärtproblem i generationer.

Sömn
Den cirkadiska rytmen är utan tvekan den viktigaste kroppsliga cykeln. Det är anledningen till att vi känner oss trötta på natten och vakna på morgonen - de dagliga fluktuationerna som talar om för våra hormoner vad de ska göra och när. Utan den skulle vi helt enkelt inte fungera som vi gör. Så vad har detta med omega-3 att göra? Vår dygnsrytm kan påverkas av många saker, varav kosten är en!

Melatonin är det viktigaste hormonet som styr vår sömn-vågencykel, och mineraler som magnesium, zink och fettsyror har alla en viktig roll i dess syntes. Utöver detta har studier också visat att omega-3-nivåerna i cellmembranen också kan ha en inverkan på sömnapné!

Övergripande hälsa - inflammation, kroppssammansättning, metaboliskt syndrom
Även om du inte är orolig för ett specifikt hälsotillstånd är omega-3 fortfarande ett utmärkt sätt att stödja den allmänna hälsan. De hjälper till att reglera inflammation (som alla har att göra med på någon nivå). Faktum är att inflammation är den underliggande orsaken till många kroniska hälsotillstånd och många människor får inte i sig tillräckligt genom kosten. Så om du vill vara proaktiv när det gäller din hälsa är omega-3 ett utmärkt tillägg till alla hälsoregler.

Omega-3-tillskott
Överväger du att ta ett omega-3-tillskott? Om du aldrig har tagit ett tidigare har du förmodligen några frågor. Det är vad vi är här för!

Hur mycket omega-3 per dag tar jag?
De dagliga intagsnivåerna av omega-3 beror på ett par saker - kostintag samt individuell hälsa. För en person som har att göra med kronisk inflammation eller ett relaterat hälsotillstånd skulle de sannolikt gynnas av ett högre intag av omega-3. En person som vill stödja den allmänna hälsan och har en väl avrundad kost skulle inte behöva så mycket. Oavsett vilket rekommenderas minst 250-500 mg kombinerad EPA och DHA per dag hos friska vuxna. För terapeutiska fall rekommenderar vissa 1 000 till 3 000 mg per dag. Om du är osäker är det bästa rådet alltid att tala med en legitimerad vårdgivare eller dietist.

Omega-3-livsmedel
Om din kost har brist på omega-3 är det en bra idé att komplettera. Men det betyder inte att livsmedel inte kan ge en del av ditt dagliga intag också. När det gäller omega-3-källor finns här några livsmedel som du kan införliva i din rutin:

- Lax, sill, tonfisk och många andra typer av fisk och skaldjur.

- Linfröolja

- Chia-, lin- och hampafrön.

- Valnötter

- Sojabönor

Bästa Omega-3-tillskott
De bästa omega-3-tillskotten ska innehålla olja från högkvalitativa källor. Eftersom fettsyror är kemiskt bräckliga kan de lätt bli härskna (och därför ha en oönskad effekt på hälsan om de konsumeras). Även om detta inte skulle vara fallet bör kvaliteten på ett tillskott alltid vara högst prioriterad. Genom att välja att konsumera kosttillskott förbinder du dig till bättre hälsa. Om de näringsämnen som du tillför din kropp orsakar mer stress för att absorberas och användas är det egentligen ingen idé att ta dem överhuvudtaget. Så frågan kvarstår - vad är det bästa omega-3-tillägget?

Aarja Health erbjuder både veganska och icke-veganska omega-3-tillskott med de kvalitets- och säkerhetsstandarder som ni alla känner till och älskar. Vår Omega-3 BOOST Krill Oil ger både EPA och DHA-fettsyror samt några av krillens andra naturliga näringsämnen som astaxanthin (en antioxidant) och kolin. För den som letar efter växtbaserad omega-3 erbjuder Aarja Healths Omega-3 Vegan som har en liknande kombination av EPA och DHA och som endast kommer från alger av högsta kvalitet för en hållbar, växtbaserad källa till hälsosamma fetter. För kvalitet som du kan lita på har Aarja Health dina behov av omega-3 täckta!

Läs mer och handla Aarjas Health produkter.

Tillbaka till magasin