Fördelarna med B-vitaminer (och varför vi behöver dem varje dag)

Fördelarna med B-vitaminer (och varför vi behöver dem varje dag)

Känner du dig trött hela tiden? Har du svårt att koncentrera dig? Har du svårt att följa med i det dagliga tempot? Då kan det vara så att du lider av B12-brist! I det här blogginlägget ska jag, Diego Nazar, produktutvecklare på Aarja Health skriva om vad B-vitaminer är och varför man bör ta dem dagligen. 

B-vitaminer är en grupp vattenlösliga vitaminer som spelar en viktig roll i ämnesomsättningen, energiproduktionen och nervsystemets funktion. Det finns totalt åtta B-vitaminer: tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), pantotensyra (B5), pyridoxin (B6), biotin (B7), folat (B9) och kobalamin (B12).

Medan alla B-vitaminer är viktiga, är vissa mer kända än andra. Vitamin B12, till exempel, är avgörande för bildning av röda blodkroppar och DNA-syntes. Vitamin B6 är involverat i över 100 enzymatiska reaktioner i kroppen och är nödvändigt för proteinmetabolism, immunförsvar och kognitiv utveckling. Och folat (eller folsyra) är särskilt viktigt för gravida kvinnor eftersom det hjälper till att förhindra fosterskador.

Varför ska vi ta B-vitaminer?
När vi åldras blir kroppen mindre effektiv på att ta upp näringsämnen från maten. Det betyder att vi behöver komplettera vår kost med vitaminer och mineraler för att säkerställa att vi får i oss allt vi behöver. B-vitaminer är inget undantag. Faktum är att forskning visat att upp till 40 % av vuxna över 50 år har otillräckliga nivåer av vitamin B12 i blodet.

Vad är vitamin B12?
Vitamin B12 är förmodligen den mest kända B-vitaminen och är ett viktigt näringsämne som hjälper till att hålla de röda blodkropparna friska och för att nervsystemet ska fungera korrekt. 

Symtom på B12-brist
Ett av de vanligaste symtomen på Vitamin B12-brist är trötthet. Om du är konstant trött och har svårt att ta dig ur sängen på morgonen kan du ha B12-brist. Andra vanliga symtom är svaghet, yrsel, koncentrationssvårigheter, minnesproblem och humörsvängningar. Om du upplever något av dessa symtom är det viktigt att besöka läkaren för ett blodprov och kontrollera dina vitamin B12-nivåer.

Behandling av B12-brist
Om du får diagnosen B12-brist är behandlingen relativt enkel. Din läkare kommer sannolikt att rekommendera att du tar ett dagligt tillskott eller får regelbundna injektioner av vitamin B12. Med behandling börjar de flesta må bättre inom några veckor. Det är dock viktigt att fortsätta ta kosttillskott eller få injektioner även efter att du börjar må bättre, för att förhindra att nivåerna faller igen.

Vitamin B6
Vitamin B6 är ett viktigt näringsämne som människokroppen behöver för att fungera korrekt. Vitamin B6 är också känt som pyridoxin och finns i en mängd olika livsmedel, inklusive kött, fågel, fisk, potatis och stärkelsehaltiga grönsaker. Denna vattenlösliga vitamin spelar en viktig roll i många biokemiska reaktioner i kroppen och har ett brett utbud av hälsofördelar.

Vitamin B6 är också involverat i syntesen av aminosyror, som är byggstenarna i proteiner. Det hjälper också att metabolisera kolhydrater och fetter. Vitamin B6 krävs för mer än 100 enzymer involverade i proteinmetabolism.

Vitamin B6 är viktigt för ett hälsosamt immunförsvar. Det hjälper kroppen att producera antikroppar och röda blodkroppar. Röda blodkroppar transporterar syre till olika vävnader och organ i kroppen. Antikroppar hjälper kroppen att bekämpa infektioner genom att identifiera och förstöra främmande inkräktare som bakterier och virus.

Vitamin B6 är viktigt för nervcellskommunikation. Det hjälper till att upprätthålla hälsosamma nivåer av GABA, en neurotransmittor som spelar en roll för att reglera humör och stödja hälsosamma sömnmönster. Vitamin B6 hjälper också till att producera serotonin, en annan signalsubstans som reglerar humör, aptit och sömn.

Vitamin B9 – Det bortglömda vitaminet
B9, eller mer känd som Folacin, är ett vattenlösligt vitamin som främst finns i gröna grönsaker och frukter. Den upptäcktes först på 1930-talet, och dess namn kommer från det latinska ordet "folium" som betyder blad. Detta vitamin spelar en viktig roll i DNA-syntes, reparation och metylering. Brist på B9 kan leda till megaloblastisk anemi, neuralrörsdefekter och hjärt-kärlsjukdomar. Så varför kallas det ofta för det bortglömda vitaminet?

Vitamin B9 ansågs en gång bara vara ett enda näringsämne, men vi vet nu att det faktiskt är en grupp föreningar som kallas folater. Även om kroppen inte kan producera folater, är de viktiga för många av våra kroppsfunktioner. Tyvärr, på grund av moderna kostvanor och livsmedelsbearbetningsmetoder, får många människor inte tillräckligt med folat genom kosten.

Så vilka är de bästa källorna för vitamin B9? Här är några ser du några med mycket innehåll av B-vitamin:

- Gröna bladgrönsaker: spenat, grönkål, romansallad, grönkål

- Broccoli

- Sparris

- Brysselkål

- Avokado

- Bönor och linser

- Citrusfrukter: apelsiner, citroner, grapefrukt

- Förstärkta spannmål och bröd

Många tror att vitaminer är avgörande för god hälsa, men det är det få som vet mycket om dem utöver deras namn och vad de gör för skillnad i kroppen. Vitamin B9 är ett typiskt sådant näringsämne som ofta förbises, men som spelar en viktig roll i vår kropp. Förhoppningsvis har detta blogginlägg hjälpt till att kasta lite ljus över detta viktiga men ofta bortglömda vitamin.

Om du letar efter ett sätt att öka dina energinivåer, humör och din allmänna hälsa, rekommenderar jag starkt att du lägger till B-vitaminer i din dagliga rutin. Lita på mig - när du väl börjar ta dem kommer du inte att vilja gå tillbaka till din gamla rutin!

Se alla och handla Aarja Health produkter här!

Tillbaka till magasin