Chaga - Svamparnas Konung - Fullmatad Med Kraftfulla Antioxidanter

Chaga - Svamparnas Konung - Fullmatad Med Kraftfulla Antioxidanter

Svampar som tillhör svamparten Agarius bisporus är fulla av hälsofördelar. De har använts i århundraden för medicinska ändamål och mänskligheten har ätit svamp sedan stenåldern. Knoppsvamp eller vit svamp, även känd som Agaricus hispora, odlades för första gången för över trehundra år sedan i Frankrike.

Svampar är rika på antioxidanter som bekämpar oxidativ stress och skador på friska celler som orsakas av ett överskott av fria radikaler. En av de mest kraftfulla antioxidanterna som finns i svamp är selium, ett viktigt mineral som kan bidra till att stärka immunfunktionen.

Svampar, särskilt ostron och shitake, innehåller betaglukan, en löslig fiber. Detta hjälper till att bromsa upptagningen av mat i matsmältningsbanan, samtidigt som det bromsar blodsockernivåerna. Att äta livsmedel med hög fiberhalt hjälper dessutom kroppen att eliminera kolesterol.

Svamp är en utmärkt källa till B-vitamin och innehåller B2, B3 och B5. B2 eller riboflavin bidrar till att hålla huden, magsäcken och de röda blodkropparna friska. B3 eller niacin hjälper till att kontrollera kolesterolnivåerna i blodet, samtidigt som det hjälper till med matsmältningen och upprätthåller en frisk hud. B5 eller pantotensyra normaliserar blodsockret. B5 är bra för nervsystemet och hjälper kroppen att producera hormoner.

Koppar och kalium finns också i svamp. Röda blodkroppar gynnas av koppar, eftersom det hjälper till med produktionen. Dessutom är svampar, särskilt portobellosvampar, en utmärkt kaliumkälla. Som en elektrolyt skickar kalium elektriska pulser genom kroppen och reglerar bland annat blodtryck, hjärtrytm och muskler.

Nordisk chaga - Svampens konung
Nordisk chaga är känd som "svampens kung" på grund av de kraftfulla antioxidanter som denna svamp innehåller. På Aarja Health har vi lagt till nordisk chaga, som kommer från de rena skogarna i finska Lappland, till vår Vitamin C med zink och chaga. Faktum är att varje tablett innehåller 20 mg.

Genom historien har människorna i regionen använt nordisk chaga som en förstärkning av immunförsvaret. I traditionell samisk medicin har man faktiskt använt chaga för att behandla krämpor och sjukdomar sedan lång tid tillbaka.

Att handla och förbereda svamp
När du handlar svamp, köp lösa svampar så att du kan undersöka varje svamp noggrant. Leta efter svampar som är fasta och fria från både fukt och mögel. Förvara svamparna i en brun papperspåse i upp till fem dagar. När du är redo att använda dem är det bara att borsta bort all smuts, skölja och torka dem.

Införlivning av svamp i måltider
Svamp är ett kalorisnålt, fettfritt och mineralrikt tillskott till måltiderna och kan användas som ersättning för kött. Genom att lägga till ett brett utbud av svamp till din kost får du inte bara en utsökt smak i dina måltider, utan du får också en bättre näring.

Vit svamp har en mild smak och passar utmärkt i soppor eller på pizzabröd. Cremini-svamp eller brun svamp har en kraftigare smak och kan användas på samma sätt som vit svamp. Portobellosvampar är tjockare och tål att fyllas och bakas, eller till och med grillas.

Shitake-svampar har en träig smak. Se till att ta bort de hårda stjälkarna innan du tillagar dem! Spara stjälkarna för att göra grönsaksbuljong till soppor. Tillsätt dessutom några torkade shitake-svampar i grytan för en ännu mer intensiv smak. Under tiden kan ostronsvamp sauteras med vitlök, som ett tillbehör till kött eller som en del av vegetarisk risotto.

Läs mer och handla Vitamin C med zink och chaga.
Tillbaka till magasin