Magnesium lindrade Josefins migränattacker

Magnesium lindrade Josefins migränattacker

Josefine är en av dem 1,5 miljoner människor i Sverige som lider av migrän vilket gör den till en av de vanligaste folksjukdomarna i vårt avlånga land. För Josefines del har det inte enbart handlat om en kraftig huvudvärk utan det har också fört med sig många bieffekter såsom psykisk ohälsa och en stor portion skam. Josefine testade många mediciner med flera biverkningar innan hon blev rekommenderad att ta magnesium i förebyggande syfte vilket har förändrat hennes liv då migränanfallen inte alls kommer i samma grad numera i jämförelse med innan hon började ta kosttillskott.

För Josefine så hade hon upplevt migrän på nära håll innan hon själv fick problemen, detta genom hennes mor som ofta var sängliggande i ett mörkt rum fullproppad med smärtlindrande mediciner. För Josefines del så började hennes migränanfall på gymnasiet och hon minns tydligt hennes första riktiga attack.

- Det var som att uppleva någon form av synfenomen som följdes av blixtar, flimmer och dubbelseende. Sedan kom huvudvärk som gjorde så ont att jag inte visste var jag skulle ta vägen, den enda smärta som jag kunde jämföra med var att lida av fruktansvärd kraftfull tandvärk vilket jag hade gjort vid ett tillfälle tidigare i livet.

Många andra med migrän beskriver förloppet att det börjar med symtom som trötthet, nedsatt koncentrationsförmåga och en sämre tankefunktion. Sedan börjar en svår huvudvärk vilket många personer med migrän beskriver som ohanterligt.

- Min huvudvärk var sällsynt till en början men senare hade jag cirka en attack i månaden som satte sig extremt på mitt humör, jag blev väldigt lättirriterad och arg, men kände mig också fylld av skam då jag skämdes att säga att jag hade huvudvärk. Det var som att ingen trodde på mig och flera vänner och lärare tyckte att jag kände in för mycket och att det bara var att ta en huvudvärkstablett om jag hade ont.

Vid en attack av det kraftfullaste slaget behövde Josefine besöka sjukhus där hon fick förklarat för sig att det var migrän hon drabbats av, precis samma sjukdom som hennes mamma led av. Sjukvården gav henne kraftfull medicin för att lindra smärtan.

- Hela min kropp sade NEJ, NEJ, NEJ vad gäller att ta så kraftfulla mediciner mot smärtan. Jag hade sett med egna ögon hur min mamma blev flummig och inte var sig själv vid dessa intag. Men samtidigt hade jag inget val, min smärta var fruktansvärd, jag hade gjort vad som helst för att få bort den.

Senare i livet kom nästa utmaning för Josefine. När hon hade avslutat sina universitetsstudier och skulle söka arbete, hur skulle hon då förhålla sig i en arbetsintervju med att hon förmodligen kommer ha en hel del frånvaro på grund av sina migränattacker? Här valde hon att aldrig ta upp det för då insåg hon att det skulle vara omöjligt att få ett arbete överhuvudtaget. 

Josefin fick det första arbete hon sökte och minns lyckan med eget fint kontor och många arbetskamrater. Men också den mentala pressen på att leva upp till förväntningarna och kraven på sig själv och från andra.

- Med tiden började migränen påverka mitt arbete, attackerna fortsatte komma ganska regelbundet och jag visste inte hur jag skulle förhålla mig. Det kändes som om mina kollegor trodde att jag ljög. Men min chef blev oväntat min räddning då han hade erfarenhet av migrän från sin egna släkt och förstod vad jag gick igenom. Det var en stor befrielse för mig.

Josefin berättar vidare att det var också här den stora vändningen kom då hennes chef frågade henne om hon testat sina kroppsvärden vilket hon inte hade gjort. Hennes chef hade erfarenhet att för låga halter av magnesium i kroppen kunde påverka migränattackerna.

- Det visade sig stämma, trots att det var svårt att mäta just magnesiumhalterna kunde det ändå ses att jag hade mycket låga halter. Jag började ta magnesiumtillskott dagligen och efter ett par månader började mina attacker bli färre. Efter ett år hade de minskat rejält.

Magnesium är ett mineralämne och i kroppen är magnesium involverat i många processer och fungerar som en viktig komponent till över 350 enzymer. Forskning och undersökningar har kunnat kopplat samman låga magnesiumhalter i saliv, serum och cerebrospinalvätskan i samband med migrän.

För Josefine blev en magnesium en vändning vad gäller antal attacker vilket också gjort henne mer avslappnad som person.

- Tidigare gick jag och väntade på nästa attack vilket var enormt stressande, idag känner jag inte så längre vilket givit mig ett annat mindset då jag hanterar mina arbetsdagar bättre än förut, jag är mer harmonisk vilket gör att det känns naturligt att njuta av både middagar och daglig motion. Förut var bara allt irritation, kaos och att leva för stunden.

En intressant koppling Josefin gör är att hon inte heller hade varit där hon är idag utan sin migrän. 

- När jag hade problem på gymnasiet med svaga betyg som följd och att ingen trodde på mig så tror jag att jag knöt näven lite extra och ville visa dem att jag kunde ta mig extra långt i min framtida yrkeskarriär. Det har varit tufft och jag har fått kämpa för att nå mina mål extra mycket, men det har också givit mig en ödmjukhet i livet som jag har nytta av både i mitt arbete och livet i övrigt.

För Josefins del har ett litet kosttillskott fått mängder med positiva ringar på vattnet. Har du problem med migrän och vill prova Aarjas magnesiumtillskott så finns dessa med B6 + zink. Läs mer och beställ dessa här…

Tillbaka till magasin