Fördelar med Kollagen

Fördelar med Kollagen

Det hudfrämjande proteinet kollagen står för 75 procent av din hud. Kollagen finns särskilt i bindväven i hud, senor, ligament och ben. När vi åldras börjar våra kroppar producera mindre kollagen. Resultatet blir en hud som blir sårbar för åldersrelaterade skador. Detta är inte något som bara händer i vår ålderdom. Förlusten av detta vitala, hudnärande protein i hudens inre lager börjar vid 30 års ålder.

Kollagen är faktiskt det mest förekommande proteinet i vår kropp. Av de tjugoåtta typerna av kollagen är typ I, typ II, typ III, typ IV och typ V de viktigaste som finns i bindväven. Kollagen tillverkas huvudsakligen av tre strängar av protein, inklusive aminosyrorna glycin, prolin och hydroxiprolin.

Kollagen hjälper huden att både behålla och bibehålla fukt. Att lindra torrhet kan leda till färre fina linjer och rynkor. Elasticitet i huden är det som gör att den kan röra sig, sträcka sig och hålla sig fyllig. Otroligt nog börjar hudens elasticitet minska i början av 20-årsåldern!

Tre områden i huden ansvarar för elasticiteten. Dessa består av epidermis, eller det yttre lagret, det mellersta lagret som kallas dermis och det djupare lagret eller subcutis. Naturligtvis består dessa områden inte bara av elastin utan även av kollagen. I yngre hud är dessa djupa kollagenfibrer åtdragna som fjädrar som stöder hudlagren. När kollagenfibrerna försvagas börjar huden falla ihop.

Kollagen bidrar också till att påskynda läkningsprocessen av skrubbsår, blåmärken, skärsår och sår. Läkningsprocessen i huden börjar med en inflammation, som vanligtvis varar några dagar. Därefter kommer proliferationsstadiet, som utnyttjar kollagenproduktionen för reparation. Slutligen remodellerar huden sig själv, eftersom kollagen fortsätter att produceras. Vid kollagenbrist förlängs eller till och med stoppas läkningsprocessen.

Åldrande är inte den enda faktorn för kollagennedgång. Livsstilen kan också leda till att kollagenförlusten påskyndas såsom rökning, överdriven alkoholkonsumtion samt konsumtion av för mycket tillsatt socker och bearbetade livsmedel. Även om solsken är underbart för D-vitamin kan UVB- och UV-strålning vara skadligt för kollagenet och vår hud.

Intag av kollagen kan bidra till att stärka kollagenfibrerna, vilket gör att huden känns smidigare och fastare. Detta kan bidra till att eliminera förtidigt åldrande och slapp hud.

Att lägga till kollagen till vår kost genom livsmedel och kosttillskott kan bidra till att öka hudens lyster, känsla och allmänna hälsa. För att våra kroppar ska kunna producera kollagen måste aminosyror från proteinrika livsmedel som fisk, kyckling, nötkött, ägg och mejeriprodukter som mjölk och yoghurt konsumeras. Benbuljong är också en särskilt rik källa.

C-vitamin är kollagens byggsten, så det behövs också gott om bär, citrusfrukter, tomater, spenat och broccoli. Slutligen måste ytterligare två mineraler, zink och koppar, läggas till. Dessa finns i nötter, bönor och fullkorn.

Kollagentillskott som Aarja Healths BioCell® KOLLAGEN med tallbark och hyaluronsyra innehåller 500 mg BioCell-kollagen och 20 mg tallbarkextrakt. Kollagenet är hydrolyserat, vilket innebär att det till skillnad från källor i livsmedel redan har brutits ner i mindre peptider. Detta gör det möjligt för våra kroppar att snabbt och enkelt smälta detta värdefulla protein.

Kollagentillskott tas bäst på tom mage. Vi föreslår en kapsel på morgonen före frukost och ytterligare en kapsel före sänggåendet. Tänk också på att lägga till Aarja Healths VITAMIN C 500 som en extra boost för att hjälpa till med kollagenproduktionen. Kollagen är ett viktigt protein i uppbyggnaden av frisk hud. Att försöka upprätthålla nivåerna i vår kropp är bara vettigt.

Läs mer och handla Aarjas Health produkter här.

Tillbaka till magasin