Kurkumin har använts som medicin i över 2500 år

Kurkumin har använts som medicin i över 2500 år

Gurkmeja (Curcuma longa) är en vanlig ingrediens i det indiska och asiatiska köket. Växten har sedan urminnes tider också används på dessa platser som traditionell medicin vid olika hälsobesvär som magbesvär, leverbesvär, inflammationer, hudproblem, dålig sårläkning, ledvärk med flera. I forskning har det gula pigmentet kurkumin, som utgör cirka 3-5 procent av gurkmeja, rönt stort intresse och legat till grund för fler än 17 000 forskningstudier (2023). Många studier antyder att kurkumin har en potentiell förmåga att ge skydd mot cancer, diabetes och hjärtkärl-sjukdom. Vår egen Kurkumin + B12 + Ingefära är en av våra mest sålda produkter.

Gurkmeja är en gul krydda som kommer från roten eller rhizomet av Curcuma longa. Gurkmeja tillhör familjen ingefära och innehåller föreningar som kallas kurkuminoider. Kurkumin är den mest fördelaktiga av dessa föreningar. Den är naturligt rik på antioxidanter. Kurkumin är också ett mycket kraftfullt antiinflammatoriskt medel.

Gurkmeja används som krydda i curry och andra sydostasiatiska rätter. Kurkumin utgör endast två till fem procent av gurkmejans totala vikt. Det betyder att du skulle behöva äta en stor mängd för att få fördelarna. Det är därför som ett kurkumintillskott behövs, om du är ute efter hälsofördelar av föreningen.

I ayurvedisk medicin, en gammal medicin som bygger på hinduismens filosofi och som använder läkemedel som härrör från växter, används kurkumin för att behandla ett antal sjukdomar. Används för att behandla matsmältnings-, gynekologiska och leversymptom samt infektioner, och kurkumin används också för att lindra smärta.

Kurkumin ger en potent antioxidant som skyddar cellerna mot oxidativa skador. Dessa antioxidanter ger en kraftfull förstärkning av ditt immunförsvar. Detta hjälper till att bekämpa bakterier som leder till sjukdomar. Dessutom kan kurkumin hjälpa till att bekämpa autoimmuna sjukdomar, där immunförsvaret angriper sig självt.

Vetenskapliga studier om artrit, en autoimmun sjukdom som orsakar inflammation och smärta i lederna, har visat att patienterna kan få bättre symtom genom att använda kurkumin. Sportentusiaster och idrottare använder kurkumintillskott för att lindra ömma och trötta muskler och leder. Det kan också hjälpa kroppen att återhämta sig snabbare. På detta sätt kan kurkumin stödja smärtlindring genom att främja ett antiinflammatoriskt svar.

Låggradig, långvarig inflammation kan orsaka förödelse i kroppen, försvaga hjärtat och hjärnan och orsaka sjukdomar. Vetenskapen studerar nu effekten av kurkumin antiinflammatoriska egenskaper och hur detta påverkar sjukdomar. Kurkumin kan minska risken för hjärtsjukdomar och främja ett friskt kardiovaskulärt system.

Alzheimers sjukdom är en av de ledande formerna av demens. Den är obotlig. Studier har dock visat att kurkumin kan bidra till att förebygga sjukdomens uppkomst genom att skydda hjärnan från minnesförlust och kognitiva skador.

Okontrollerad celltillväxt är resultatet av cancer. Kurkumin anses bidra till att förebygga vissa former av cancer genom att minska onormal celltillväxt. Det finns också kliniska prövningar av kurkuminets effekt när det gäller att eliminera cancerceller, motverka tillväxten av blodkärl i tumörer och minska spridningen. Fler studier behöver genomföras.

Vissa människor anser att Kurkumin kan reglera humöret och eliminera stress och ångest. Detta är en extra bonus!

Är du intresserad av att prova kurkumin för att öka hälsa och välbefinnande? Prova Aarja Healths Kurkumin. Den innehåller 400 mg Longvida® Optimized Curcumin-extrakt, 50 mg ingefäraxtrakt och 500 mcg vitamin B12.
Tillbaka till magasin