Kalcium är livsviktigt!

Kalcium är livsviktigt!

Kalcium är det viktigaste mineralet i kroppen och spelar en viktig roll i många funktioner. Skelettets ben innehåller 99 procent av kroppens kalcium. Under spädbarns- och barndomsåren behövs kalcium för utvecklingen av tänder och friska ben. Detta gör det möjligt för barn att växa till sin fulla längd. I vuxen ålder bidrar kalcium till att bibehålla benhälsan.

Kroppen producerar inte kalcium, så det måste komma från kosten eller genom kosttillskott. Om din kost är bristfällig tar kroppen kalcium från benen, vilket orsakar svaghet och risk för skelettsjukdomar.

Kopplingen mellan ben och muskler

Ben och muskler arbetar tillsammans för att förflytta kroppen. När musklerna växer genom träning stärks benen naturligt för att stödja dem. En svag muskel skulle inte kunna stödja benet. Omvänt skulle ett svagt ben kunna knäckas av en stark muskel. Kroppen arbetar för att upprätthålla denna naturliga balans. Kalcium gör det alltså möjligt för dina muskler att röra sig, dra ihop sig och slappna av. Låga kalciumnivåer kan också orsaka muskelkramper. 

Kalcium har många funktioner i kroppen

Även om benhälsa är oerhört viktigt är kalcium även till nytta för kroppen på andra sätt. Kalcium bidrar till energinivåerna eftersom det rör sig från cell till cell. Det har också en roll i celldelningsprocessen. Kalcium hjälper också till att flytta runt blodet, vilket håller det friskt och bidrar till normal blodkoagulering. Det är också bra för normal neurotransmission, så att hjärnans celler kan kommunicera. Dessutom fungerar kalcium som ett matsmältningsenzym.

Andra vitaminer stöder kalcium

Kalcium fungerar inte ensamt. Kroppen behöver stöd av D-vitamin och K2-vitamin för att absorbera kalcium och fosfor. Prova Aarja Healths ultimata kalciumtillskott, Kalcium D3 + K2 med blåbär. Ta det på morgonen eller kvällen. 

Livsmedelskällor för kalcium

Alla vet att mejeriprodukter är en utmärkt källa till kalcium. Vilka livsmedel innehåller mest? Kalciumet i komjölk absorberas mycket väl av kroppen. Du hittar 300 mg kalcium i 250 ml skummjölk. Dessutom finns det 327 mg i varje 250 ml getmjölk. Om du vill ha en dryck utan mjölkprodukter kan du leta efter kalciumberikade drycker, bland annat apelsinjuice, soja-, ris- och mandeldrycker. I allmänhet innehåller 250 ml av dessa drycker också 300 mg kalcium, men se till att kontrollera etiketten.

Vanlig yoghurt innehåller cirka 300 mg kalcium per 175 ml. När det gäller ostar innehåller parmesanost mest kalcium. För varje 28 gram innehåller parmesan 242 mg kalcium. En allmän regel är att hårda ostar har mer kalcium än mjuka. Andra hårda ostar som man bör satsa på är cheddar, schweizisk och Gouda. Var och en innehåller 200 mg kalcium per 25 gram.

Visste du att bönor också är en bra källa till kalcium? Vita bönor toppar listan med 150 mg kalcium per 184 gram. Sedan innehåller kidneybönor och kikärter 75 mg kalcium vardera i samma portionsstorlek.

Spenat innehåller mycket kalcium, men de naturligt förekommande föreningarna som kallas oxalater binder ihop sig med kalcium på tarmnivå och verkar för att förhindra att våra kroppar absorberar det. Ta i stället till andra gröna grönsaker som grönkål och broccoli.

Frukt och nötter innehåller också en del kalcium. Råa fikon innehåller 18 mg per fikon, medan torkade fikon innehåller 15 mg. En medelstor apelsin innehåller 50 mg kalcium. När det gäller bär äter du svarta vinbär, björnbär och hallon. När det gäller nötter har mandlar 75 mg per 60 ml. Eller bred mandelsmör på ditt morgonrostat bröd. Bara 15 ml innehåller 50 mg kalcium.

Kalcium är livsviktigt för skelettet och många andra viktiga funktioner i kroppen. Kom ihåg att äta en mängd olika kalciumrika livsmedel och ta kosttillskott för att fylla ut näringsbrister.

Läs mer och beställ Aarja Health kalcium + D3 + K2 redan idag!

 

Tillbaka till magasin