Bästa kosttillskotten att ta på sommaren

Bästa kosttillskotten att ta på sommaren

Kroppens behov förändras med varje årstid. Det gäller även sommarens underbara tid då det är viktigt att få i sig alla näringsämnen, mineraler och vitaminer som behövs för att kunna njuta extra mycket på sin semester. Sommarens kosttillskott handlar om  A-, C-, D- och E-vitamin. 

Vitamin A
A-vitamin är viktigt särskilt under sommarmånaderna. Bländande sol kan skada ögonen och A-vitamin ger ett extra skydd. Faktum är att A-vitamin är viktigt för alla våra synbehov. Det hjälper också till att skydda huden. A-vitamin är lättast tillgängligt i form av förbildat A-vitamin (äggulor, många former av lever, smör, fisk, m.fl.) samt provitamin A, även känt som betakaroten (sötpotatis, pumpa, morötter, grönkål, spenat paprika m.fl.). Du hittar kosttillskott som innehåller en eller båda av dessa källorna.

C- och E-vitamin
Vitamin C och vitamin E är livsviktiga under sommarmånaderna. Utomhusaktiviteter leder till mer exponering för fria radikaler, inklusive ultraviolett ljus och luftföroreningar. Fria radikaler kan skada huden, orsaka för tidigt åldrande och skapa inflammation. C-vitamin och E-vitamin är kraftfulla antioxidanter som arbetar för att eliminera fria radikaler och gifter. Dessa vitaminer har en lugnande effekt på huden. Dessutom ger C-vitamin immunförsvaret en boost och hjälper till att motverka sommarallergier och bihåleinflammationer.

D-vitamin
D-vitamin produceras när vår hud utsätts för solljus. Det krävs tio till femton minuters solexponering varje dag för att uppnå de nivåer av D-vitamin som våra kroppar behöver. Dessutom varierar solens styrka beroende på geografiskt läge, tid på dagen och till och med föroreningar i luften.

Det finns två typer av D-vitamin: D2-vitamin, eller ergokalciferol, som förekommer i växter och D3-vitamin, eller kolekalciferol, som förekommer i animaliska källor. Aarja Healths Vitamin D3  är en tuggbar tablett som får sin goda smak från nordiska lingon och xylitol. Bara en om dagen är allt du behöver.

Vitaminrika livsmedel
I sommar fyller du din tallrik med livsmedel som är rika på vitaminer, bland annat A, C, E och D. Vitamin A förekommer naturligt i oranga grönsaker och frukter som morötter, sötpotatis, mango, papaya, melon, aprikoser och nektariner. Du hittar det också i vattenmelon och rosa eller röda grapefrukter. Bladgrönsaker som mangold, spenat och romansallad är också utmärkta källor. När det gäller kött kan du tänka dig att lägga till lever på din tallrik. När det gäller fisk kan du köpa lax, makrill och tonfisk.

Börja dagen med ett glas C-vitaminrik färskpressad apelsinjuice. Inkludera sedan dagen med färgrik röd paprika, tomater, jordgubbar och gröna produkter som broccoli, brysselkål och kiwi är alla också rika källor till C-vitamin.

Vill du lägga till mer E-vitamin i din kost? Nötter och frön är fulla av E-vitamin. Solrosfrön ligger i topp med 35 mg E-vitamin per 100 gram. Mandlar innehåller 26 mg, hasselnötter 15 mg och paranötter 5,7 mg.

Lax både odlad och vild lax är en utmärkt källa till vitamin D3. Odlad lax innehåller 526 IE per 100 gram, medan vild lax innehåller mellan 556-924 IE. Andra animaliska källor till D-vitamin är hälleflundra, makrill, sill, sardiner, äggulor och torskleverolja. Vitamin D2 förekommer i vilda svampar och vissa kommersiella svampar. De flesta svampar som du hittar i butik har dock odlats i mörker och innehåller därför inte vitaminkällan.

Njut av sommaren med de enkla vitaminbyggstenarna A, C, D och E.

Se alla produker från Aarja Health här...

Tillbaka till magasin