Blåbär - Den Riktiga Nordiska Supermaten (inkl. Smoothie Recept)

Blåbär - Den Riktiga Nordiska Supermaten (inkl. Smoothie Recept)

Nordiska blåbär (Vaccinium myrtillus) är fulla av näringsämnen och vitaminer. Blåbär och andra nordiska bär växer och överlever i det hårda och kalla vädret, och det är därför de innehåller så många näringsämnen. Nordiska bär som blåbär, lingon och havtorn har använts i århundraden som folkmedicin i de nordiska länderna och de sägs ha massor av hälsofördelar.

Det bästa är att blåbär är hälsosamt men smakar så gott och fräscht! Blåbär liksom andra nordiska bär har massor av hälsofördelar - så blåbär är definitivt naturens egen superfood och en delikatess. De små bären kan användas ovanpå gröt eller yoghurt, i paj och bakverk och i smoothies. Känner du någon som inte gillar blåbär i någon form?

Blåbär bidrar till hälsan
Det har studerats att blåbär kan minska inflammation, som bidrar till hälsorisker och sjukdomar. Blåbär hålls också för att hjälpa till med bättre minne och syn. De sägs också bidra till att sänka blodtrycket och de bidrar till din matsmältning tack vare sitt höga fiberinnehåll. 

Blåbär innehåller massor av vitaminer som vitamin C, E och B
De är fulla av antioxidanter. Antalet antioxidanter i blåbär är mycket högre än i vanliga blåbär, frukter och grönsaker. De innehåller hälsosamma polyfenoler som gynnar din hälsa på flera olika sätt. Antocyaniner är de mest potenta polyfenolerna i blåbär. Blåbär är också en bra källa till fibrer!

Men vad är skillnaden mellan blåbär och trädgårdsblåbär? Blåbär som växer vilt främst i de arktiska regionerna är mindre och har mörkare blå eller lila färg inuti än det odlade blåbäret, det beror på dess höga antocyaninhalt. Blåbär är vanligtvis mindre saftiga och sägs innehålla mer näringsämnen och antioxidanter än odlade blåbär - också för att de behöver överleva från den långa vintern.

Hur mycket blåbär ska du äta för att få hälsofördelarna?
Du kan äta dem så mycket du vill, även om minst ett par deciliter rekommenderas dagligen. 1 dl är en bra början, den innehåller t.ex. 2 gram fibrer, vilket är ca 8 % av det rekommenderade dagliga intaget. Du bör få i dig minst 25 gram fibrer dagligen.

Så det är dags att kavla upp ärmarna och bli blåbärsblå! Här är ett läckert recept på en smoothie bowl med blåbär för dig:

Här finns ett gott smoothie bowl med blåbär av Aarja:

1 banan

2 dl havre

2 dl blåbärsyoghurt eller vanlig yoghurt

1 dl färska blåbär

1 dl valnötter

200 gr färsk frukt eller färska frukter

3 dl äppeljuice

Blanda alla ingredienser tillsammans och toppa med skivade bananer, blåbär och valnötter!

I Aarja inspireras vi av naturens inneboende godhet. Vi har lagt till dessa superbär i våra produkter för att ge en naturlig boost för din hälsa och för att ge en fantastisk och fräsch smak direkt från den nordiska naturen. Aarja's produkter som innehåller blåbär är:

OptiMSM + C med blåbär: Världens renaste MSM-dryckspulver med blåbär och C-vitamin. Blåbär ger en fräsch smak som täcker den bittra smaken av svavel. Prova det och älska det!

B12 + Blåbär: Ren och högkvalitativ vitamin B12 med vilda arktiska blåbär för att stärka din hjärna och ditt nervsystem. Små och tuggbara tabletter!

KALCIUM, D3 + K2 med blåbär: Öka din ben- och blodhälsa med vår absorberbara formulering av högkvalitativt Aquamin®-kalcium och vitamin D3 & K2 i kombination med blåbär!

Kids VITAMIN C med blåbär: En fantastisk och naturligt smakande boost för barnens immunförsvar! Är tuggbar.

Kids VITAMIN D med blåbär: Skydda ditt barns immunförsvar, benstruktur och tänder med vår tuggbara Vitamin D3. God smak!

 

 

Tillbaka till magasin