Kan Kosttillskott Förbättra Hjärnhälsan?

Kan Kosttillskott Förbättra Hjärnhälsan?

Har du någonsin haft problem med hjärndimma (Brain Fog)? Du vet, de där dagarna då man tappar tankarna mitt i en mening, inte kan minnas enkla detaljer och känner att man inte har tillgång till sin vanliga hjärnkapacitet? Vi har alla förmodligen varit med om det förut. Kan kosttillskott hjälpa bot mot denna dimma och öka hjärnkapacitet både på kort och lång sikt? Om så är fallet, vilka är de bästa kosttillskotten för hjärnhälsa, humör och/eller minne?

Även om begreppet hjärndimma (brain fog) inte är en medicinsk term, eller ens vetenskaplig, är det något som vi alla förmodligen kan relatera till - att känna sig trög eller "luddig". Oavsett om det är kostrelaterat, orsakat av trötthet eller en giftig miljö kan vi alla hålla med om att hjärndimma inte är någon rolig upplevelse. Så vad kan du göra för att få bukt med hjärndimman? Att justera din kost är en bra början, och det kan också vara bra att använda kosttillskott mot hjärndimma. Men innan vi dyker ner i dessa lösningar måste vi först fråga oss vad som orsakar hjärndimma?

Orsaker till hjärndimma
Möjliga orsaker till hjärndimma är bland annat kost, miljö, brist på sömn, stress, hormonella obalanser. Som vi nämnde ovan är begreppet hjärndimma inte erkänt medicinskt, vilket innebär att det inte finns någon diagnos och ingen "officiell orsak". Med det sagt är det ändå möjligt att göra vissa spekulationer. Den första (och förmodligen vanligaste) är kosten. Hjärnan är bland ett av de känsligaste organen i kroppen som lätt kan påverkas av de mest obetydliga ingrepp. När man äter mat som inte passar kroppen dränerar man naturligtvis inte bara kroppen på viktiga resurser för matsmältningen av dessa svåra livsmedel, utan man skapar också inflammation som sätter ytterligare stress på kroppen som helhet.

En annan teori är att vår miljö kan orsaka hjärndimma. Även om du bor i ett rent hus, använder miljövänliga och "gröna" rengöringsmedel och inte arbetar i en uppenbart giftig miljö, är de föroreningar som finns i vår luft, vårt vatten och våra resurser svåra att undvika. Uppriktigt sagt finns det bara så mycket en person kan göra, och alla har olika känslighet när det gäller den omgivande miljön.

Slutligen kan hjärndimma också vara relaterat till personliga problem med stress, sömn eller hormonella obalanser. Även om dessa låter som separata problem är de alla lätt sammanflätade. I en värld där människor är kroniskt stressade och arbetar hårdare än någonsin är sömnbrist ett ganska vanligt problem. Sömnbrist kan öka stressen och vice versa, och även leda till hormonella obalanser som gör det svårare att sova samtidigt som de påverkar kroppens förmåga att reagera på stress. Det är ett förlopp som ger en negativ spiral och skulle få vem som helst att känna sig utmattad!

Så nu när du vet vad hjärndimma är och några möjliga orsaker, låt oss ta en titt på den brännande frågan - har kosttillskott faktiskt en effekt på hjärnans hälsa?

Kan kosttillskott öka hjärnhälsan?
Svaret på den här frågan är inte direkt enkelt, och det finns ett par anledningar till det. Eftersom hjärnhälsan är baserad på många olika faktorer varierar effekten av ett visst tillskott på en persons hälsa från en individ till en annan.

Faktorer som påverkar hjärnhälsan är bland annat följande:

- Stress

- Sömn

- Kost

- Motion

- Genetik

- Ålder

- Och mycket mer

När det gäller hjärnans hälsa är det bästa du kan göra att förse kroppen med de näringsämnen som den behöver för att fungera optimalt - antingen genom kost eller kosttillskott. Kan detta faktiskt öka hjärnans hälsa? Det är svårt att säga, återigen, eftersom detta beror på många faktorer och hur effektivt din kropp använder dessa näringsämnen. Men genom att komplettera med de bästa vitaminerna för hjärnhälsa har du såklart rätt förutsättningar till utmärkt humör, minne och förstklassig kognition.

Bör jag ta kosttillskott för hjärnhälsa?
Det verkar som om mycket av forskningen fortfarande inte är klar om huruvida kosttillskott verkligen kan öka hjärnhälsan eller inte. Vad som dock inte ifrågasätts är att hjärnan behöver vissa vitaminer och mineraler för att fungera optimalt. Näringsämnen som hälsosamma fetter (EPA och DHA) som finns i Aarja Health Omega3 Krillolja, antioxidanter som finns i till exempel Vitamin C (och A & E), B-vitaminer och magnesium behövs alla för hjärnans dagliga funktion. Så genom att komplettera kosten med dessa näringsämnen säkerställer du att dina grunder är täckta för hjärnans hälsa, vilket ger din kropp de bästa möjligheterna till optimal hälsa.

Om det känns som om din kost inte är 100% optimal har kosttillskott en mycket betydelsefull effekt på hjärnans hälsa. Även om det för närvarande inte finns något kosttillskott som är känt för att öka hjärnan utöver vad som skulle betraktas som normalt, kan det vara skillnaden mellan att leva livet i dimma eller med energi genom de åtta årstiderna om du införlivar högkvalitativa kosttillskott, en väl avrundad kost och regelbunden motion i din rutin!

Läs mer och handla Aarja Health produkter.

Tillbaka till magasin