Behöver Barn Vitamintillskott? Myter, Sanningar och Annan Info Du Behöver Veta

Behöver Barn Vitamintillskott? Myter, Sanningar och Annan Info Du Behöver Veta

Behöver barn kosttillskott? Detta är en bra fråga och ett hett debatterat ämne, men med all den information som finns där ute, hur kan du skilja det korrekta från det helt falska? När det gäller dina barns hälsa vill du trots allt inte behöva tvivla när det kommer till kritan. Därför har vi sammanställt en lista över myter och sanningar om barnvitaminer, så att du kan stödja ditt barns hälsa utan att behöva oroa dig!

Om ett barn äter en balanserad kost full av fullvärdig mat är det mindre troligt att de behöver tillskott. Men det finns vissa omständigheter där det är fördelaktigt att komplettera ett barns kost med säkra, effektiva vitaminer och mineraler av hög kvalitet.

Får ditt barn i sig rätt kost och under regelbundna tider? Eller lätt blir sjuk ? Eller har svängningar i humöret? Detta är bara några indikatorer på att tillskott kan vara till nytta för ditt barn. Faktum är att vi alla bearbetar livsmedel på olika sätt och alla har genetiska anlag som påverkar vår ämnesomsättning av vissa vitaminer, mineraler och näringsämnen. Även om ditt barn äter den hälsosammaste kosten kanske kroppen inte fysiskt bearbetar dessa livsmedel med största effektivitet, vilket också kan påverka näringsstatusen. Till och med det sätt på vilket ditt barn föddes (kejsarsnitt eller vaginal förlossning) kan påverka hans eller hennes tarmbakterier, som vi nu vet spelar en viktig roll för vår allmänna hälsa. Eftersom vi alla är så unika och det finns otroligt många miljöfaktorer som bidrar till hälsa och näringsstatus är det ogrundat att säga att barn inte behöver kosttillskott.

Behöver ditt barn ta kosttillskott?

Fråga dig själv:
  • Är ditt barn en kräsen vad han/hon äter?
  • Har ditt barn kroniska eller upprepade hälsoproblem?
  • Är ditt barn benäget att bli sjuk?
  • Äter ditt barn mycket bearbetade livsmedel och/eller snabbmat?
  • Har ditt barn en begränsad diet (t.ex. vegan eller vegetarian)?
  • Har ditt barn ett tillstånd som kan påverka näringsstatusen, öka behovet av näringsämnen eller påverka matsmältningen? (t.ex. cancer, celiaki, inflammatorisk tarmsjukdom eller tidigare operationer i matsmältningskanalen).
  • Tillbringar ditt barn mycket tid inomhus?

Detta är alla potentiella fall där ett barn kan ha nytta av tillskott. Om ditt barn faller in i någon av dessa kategorier, eller om du undrar om du ska ge dina barn näringstillskott eller inte, så ta en stund och prata med någon i din närhet med rätt kompetens som kan vägleda dig till att komma igång!

Myt: Kosttillskott är farliga för barn.
Sanning: Kosttillskott som är gjorda speciellt för barn är i allmänhet säkra att ta så länge som doseringsanvisningarna följs. Det finns också vissa näringsämnen som bör tas med extra försiktighet.

Även om vitaminer i allmänhet är nödvändiga för hälsan finns det vissa som kan bli giftiga när de tas i höga halter. Dessa tenderar att vara de fettlösliga vitaminerna - vitamin A, D, E och K - som kroppen lagrar i fettvävnad i stället för att eliminera dem via urinen. Eftersom kroppen behåller dessa näringsämnen under en längre tidsperiod kan hälsoproblem uppstå om de tas i för höga doser. Det enklaste sättet att undvika detta, som med alla näringstillskott, är att följa tillverkarens doseringsanvisningar. På så sätt kan du se till att ditt barn inte överskrider riktlinjerna för den dagliga dosen. Utöver detta ska du alltid se till att förvara kosttillskott utom räckhåll för små händer. Detta gäller särskilt för vitaminer i färgstarka eller gummistil som lätt kan förväxlas med godis.

Myt: Barn har andra näringsbehov än vuxna.
Sanning: Barn har samma näringsbehov, men i olika mängder.

Vi glömmer ofta att barn är små människor med lika stora näringsbehov som vuxna. När det gäller kräsna ätare är det oftast mycket lättare att ge efter för deras önskemål än att ständigt bråka om vad som ska ätas till middag. Men i vilket fall som helst är det oerhört viktigt att förstå att barn har samma näringsbehov som vuxna, bara i olika mängder. Så för barn som inte har mycket variation i sin kost, som kanske är mer aktiva än genomsnittet, eller de som helt enkelt inte gillar näringsriktig mat är det vår uppgift som föräldrar att se till att deras behov tillgodoses. Och finns det något bättre (och enklare) sätt att göra detta än genom kosttillskott?

Bästa vitaminerna för barn
Om du vill försäkra dig om att ditt barn får exakt vad det behöver finns det vissa vitaminer som är särskilt bra för barn. Här är några av de bästa vitaminerna för barns hälsa:

C-vitamin
C-vitamin är ett mycket viktigt näringsämne för både vuxna och barn. Det spelar många roller i hela kroppen, som att hjälpa till med kollagenbildning, överföring av nervsignaler, stödja friska ben och tänder, och som grädde på moset stöder det också immuniteten. Dessa är alla avgörande faktorer för det allmänna välbefinnandet, särskilt för växande barn, så att ha C-vitamin till hands är ett definitivt ja! Läs om Aarja Health C-vitamin för barn här...

D3-vitamin
När du tänker på kalcium bör du också tänka på vitamin D3, även känt som solskensvitaminet! Eftersom våra kroppar är beroende av UV-strålar för att producera D3-vitamin blir tillskott särskilt viktigt för barn (och vuxna) som bor i nordliga länder. På grund av den stora mängden tid som tillbringas utanför solen och inomhus kan det orsaka D3-vitaminbrist. Vitamin D3 har många viktiga funktioner i hela kroppen, bland annat immunitet och hjärnhälsa, samtidigt som det hjälper kroppen att ta upp kalcium. Läs om Aarja Health D-vitamin för barn här...

Järn
Järn är välkänt för att stödja fysisk tillväxt, produktion av röda blodkroppar, neurologisk utveckling och för muskelutveckling. Så som du kan se är järn helt avgörande för växande barn! Brist är också ganska vanligt, och är ansvarig för ungefär hälften av barndomsfallen av anemi.

Omega 3-färgämnen
Fisk är vanligtvis inte ett barns förstahandsval av måltid, men de omega-3-ämnen som fet fisk som lax, sill och makrill ger är viktiga för en sund hjärnutveckling. Den fettsyra som kallas DHA är särskilt nyttig för humör, uppmärksamhet, inlärning och impulskontroll hos barn. Det finns studier som visar en fördel för omega-3-intag och astma också. För nyblivna mödrar och spädbarn kan ett adekvat intag av omega-3 också bidra till att minska förekomsten av födokänslighet som leder till allergier.

Probiotika
För barn med magproblem, ångestbenägenhet eller problem med immunitet är probiotika ett bra alternativ! Med de många hälsostödjande funktionerna hos våra tarmbakterier kan det vara extremt fördelaktigt att fylla på vårt system med friska bakterier för att upprätthålla balansen. Detta gäller särskilt för barn som ofta får antibiotika. Eftersom antibiotika medicineringen torkar våra system rena och lämnar lite kvar, anses det vara bästa praxis att ge tarmen en liten boost efter sjukdom.

Kalcium
Du har förmodligen hört det en miljon gånger - vi behöver kalcium för starka ben och tänder. Vad många inte vet är att kalcium har många andra viktiga funktioner i hela kroppen också, bland annat reglering av muskel- och hjärtfunktion, överföring av nervsignaler och så mycket mer! Eftersom våra ben ständigt är i en process där de bryts ner och byggs upp igen är kalcium ett näringsämne som är viktigt att ta in hela livet!

Barnvitaminer från Aarja Health
För närvarande har vi två otroligt bra barnvitaminer tillgängliga - C-vitamin med blåbär och D3-vitamin med blåbär. Båda dessa välsmakande tuggtabletter innehåller inga onödiga tillsatser, socker eller livsmedelsfärgämnen. Med den goda smaken av naturligt, nordiskt blåbär kommer dina barn att älska smaken, och du kan vara trygg i vetskapen om att de tar rena produkter med oslagbara kvalitetsstandarder.

Oavsett årstid stöder både C-vitamin och D3-vitamin med blåbär flera aspekter av barns hälsa, inklusive immunitet, hjärnans och neurologins hälsa, starka tänder och så mycket mer! 

Hur man väljer de bästa vitaminerna för barn
Att välja rätt vitamin till ditt barn kan vara en stressig process. Hur vet du att produkten är säker eller av god kvalitet? Hur vet du vilka företag du kan lita på? Eller vilka vitaminer man ska välja? Vi vill se till att dina barn bara tar det bästa, så vi ville hjälpa till att göra ditt beslut lite enklare. När det gäller att välja de bästa kosttillskotten (för barn och vuxna) finns här några saker att titta på:

Säkerhet och kvalitet.
Alla företag som är stolta över sina säkerhets-, renlighets- och kvalitetsstandarder delar vanligtvis med sig av detta till sina kunder. Det är viktigt att göra lite forskning om de varumärken du väljer och fråga dig själv - är det här företaget öppet om sina produktionsprocesser? Främjar de sina produkters säkerhet och kvalitet? Är de öppna om sina anläggningsstandarder?

Förtroendevalda varumärken.
Eftersom det finns så många olika företag som tillhandahåller kosttillskott är ett av de bästa sätten att begränsa ditt beslut att titta på företagets rykte. Det finns ofta recensioner på nätet som ger feedback och erfarenheter som delas av kunder. En snabb sökning på företagets namn på nätet ger dig också en bra uppfattning om huruvida det finns anledning att lita på varumärket eller inte. Om din sökning ger lite eller ingen information är det en ganska stor röd flagga. Om det å andra sidan finns en mängd information, sidor i sociala medier, recensioner osv. är det en bra indikation på att åtminstone din produkt kommer från ett legitimt företag.

Dosering.
Om du vill vara säker på att ditt barn får i sig säkra men tillräckliga mängder av ett näringsämne är det bästa sättet att göra det genom att endast komplettera med näringsämnen som är specifikt doserade för barn. Det finns miljontals produkter för vuxna på marknaden, men att ge ett barn ett vitamintillskott för vuxna kan leda till toxicitet. Så välj i stället produkter som är gjorda för barn och dubbelkolla alltid etiketten för att säkerställa rätt dosering. På de allra flesta kosttillskott anges också lämplig ålder och relativ dosering för produkten.

Ingredienser.
Ingredienser är viktiga, särskilt i tillskottsvärlden. Du vill ju inte ta ett kosttillskott som har en negativ effekt på kroppen! Nyckeln här är att alltid kontrollera ingredienserna på etiketten. Finns det en lång lista över ingredienser? Finns det en massa extra element som lagts till med litet eller inget näringsvärde? Är näringsämnena i sig själva i den mest biotillgängliga formen? Allt detta är saker att tänka på när du väljer de bästa vitaminerna för dig och din familj!

Här på Aarja Health tillverkar vi bara kosttillskott som vi själva skulle ta och känna oss bekväma med att ge till våra familjer. Det är trots allt därför vi började från början! Vi hade svårt att hitta säkra, effektiva och pålitliga produkter, så vi bestämde oss för att göra våra egna. Eftersom vi äger vår tillverkningsanläggning kan vi vara helt säkra på att varje produkt tillverkas med den effektivitet och enastående kvalitet som vi gärna upprätthåller. Så om du letar efter ett välrenommerat varumärke, grattis, du har redan hittat det! För att lära dig mer om våra kvalitetsstandarder delar vi gärna med oss av dess information om vår fabrik. 

Ps! Kom ihåg att en väl balanserad kost är det bästa sättet att se till att alla näringsbehov tillgodoses, och tillskott är ett utmärkt komplement att tillhandahålla de grundläggande element som stöder hälsa och välbefinnande.

Läs mer och handla Aarja Health produkter.

Tillbaka till magasin