Behöver Du Verkligen Ta Kosttillskott? Svaret är JA!

Behöver Du Verkligen Ta Kosttillskott? Svaret är JA!

Hälso- och friskvårdsbranschen blomstrar och det finns fler företag som tillverkar kosttillskott än någonsin tidigare. Men är kosttillskott verkligen värda hypen (och priset)? Vi tar en titt på varför kosttillskott är värt det och vad du bör tänka på när du väljer ett eller flera kosttillskott.

Behöver du verkligen kosttillskott? Det enkla svaret är JA! Det finns många anledningar till varför så är fallet. Så vi ska försöka slå hål på vissa av myterna och berätta varför kosttillskott kan gynna din hälsa och ditt välbefinnande. (Mer info Aarja Health produkter finns att läsa här...)

Människor upplever mer stress
Vare sig det är familje-, ekonomi-, arbets- krigs- eller pandemirelaterat känner människor högre nivåer av stress (och det med rätta). Men vad har stress med kosttillskott att göra? Tja, vi måste först och främst ta hänsyn till kosten. När vi konsumerar en rad näringsrika, hela livsmedel är det säkert att anta att tillskott kanske inte är nödvändigt eftersom kosten skulle innehålla de nödvändiga näringsämnena för att stödja hälsan.

När kroppen utsätts för stress påverkas dock vår matsmältningskapacitet avsevärt. Så även om du äter hälsosamma livsmedel kanske kroppen inte smälter dem ordentligt, vilket gör det mycket svårare att absorbera de ingående näringsämnena. I detta fall kan tillskott ge näringsämnen i mycket tillgängliga former som är lätta att smälta, absorbera och assimilera. Med liten till ingen ansträngning kan kroppen få den näring den behöver för att hantera effekterna av stress.

Livsmedel är inte vad de brukade vara
Vi kanske inte vill erkänna det, men livsmedel är helt enkelt inte vad de brukade vara. Vi använder bekämpningsmedel och kemikalier för att massproducera livsmedel. Vi väljer produkter för att kunna producera stora mängder, inte för kvalitet eller näringstäthet. Jordbruket gynnar det som är lätt att skörda, inte det som är bäst för våra kroppar. Men vad innebär detta för oss?

Marken dräneras ständigt på näringsämnen på grund av kravet på att producera mat för att föda miljarder människor. Så den jord som en gång gav näring åt vårt växtliv saknar nu de naturliga näringsämnen och mineraler som den en gång var full av. För vår mat innebär detta mindre näringsrika produkter och att djur (och människor) får ett mindre näringsvärde för den mat de äter. Även om det finns små gårdar som fokuserar på hållbara jordbruksmetoder är det inte möjligt för de flesta människor ekonomiskt att äta på detta sätt, eller för de flesta gårdar att odla på detta sätt. Vad kan du göra åt saken? Stöd hållbart jordbruk när det är möjligt och komplettera din kost med säkra, effektiva näringsämnen för att fylla de luckor som vår nuvarande kost/livsmedel lämnar.

Vår matsmältningshälsa påverkar vår förmåga att ta upp och assimilera näringsämnen.
Med den ökande användningen av antibiotika har vår matsmältningskapacitet som helhet påverkats avsevärt. Vad många människor inte inser är att våra tarmbakterier spelar en viktig roll för att smälta livsmedel, men också för att producera näringsämnen som hjälper oss att upprätthålla optimal hälsa. Bakterierna i tunntarmen är till exempel kända för sin betydelse för produktionen av B-vitaminer, som inte bara hjälper oss i ämnesomsättningen av livsmedel, utan även vår mentala hälsa.

Så när dessa bakterier har utplånats flera gånger under våra liv genom olika antibiotikabehandlingar måste vår tarm varje gång bygga upp ett ömtåligt och otroligt viktigt ekosystem som stöder vårt välbefinnande på nytt. Utöver detta innebär vår mindre fiberrika kost i och med den västerländska kostens framväxt mindre prebiotisk "mat" för bakterierna att leva och trivas på. Detta kan leda till betydande förändringar av vårt tarmmikrobiom som gynnar patogena bakterier som är skadliga för hälsa och matsmältning. Det är alltså inte bara matsmältningsprocessen som påverkas, utan även de bakterier som producerar nyttiga näringsämnen blir färre medan bakterier som producerar skadliga ämnen ökar - ett trefaldigt negativt resultat!

Hur man väljer ett säkert och effektivt kosttillskott
Naturligtvis är inte alla kosttillskott skapade lika. Faktum är att vissa till och med är mer skadliga för hälsan än nyttiga. Varför? Allt handlar om ingredienserna. Medan vissa märken upprätthåller ryktet om säkra och rena ingredienser är andra mindre angelägna om kvaliteten. Medan vissa märken tar tid och omsorg för att skapa kosttillskott utan onödiga tillsatser kan andra inte bry sig om det. Men med denna enorma variation i kvalitet, hur kan du då vara säker på att du väljer ett kosttillskott av god kvalitet? Det finns några saker att leta efter i kosttillskott:

Öppenhet och transparens
Det är vanligtvis en ganska bra indikation på kvalitet när ett företag är öppet och ärligt om sina produktionsmetoder. Om de är stolta över sina anläggningar, råvarornas ursprung och gärna ger kunderna en inblick i tillverkningsprocessen kan du vara säker på att de åtminstone har höga standarder när det gäller renlighet.

Förteckning över ingredienser
Om du tittar på ingrediensförteckningen för ett kosttillskott och ser en hel massa extra ingredienser (förutom de näringsämnen som påstås finnas på etiketten) brukar det vara en indikation på avtagande kvalitet. Varför? Därför att alla dessa extra tillsatser också måste bearbetas av kroppen. Alla har inte hälsofördelar, och många är faktiskt skadliga för hälsan. Så man måste fråga sig om hur tillägget med alla dessa tillsatser påverkar kroppen? Är det ens värt att ta det?

Kvalitetssäkring
Tyvärr är det du ser på etiketten inte alltid vad du får. I många fall kan det faktiska innehållet av aktiva ingredienser vara mycket annorlunda än vad som sägs, så du kan få mycket mindre (eller mycket mer) än vad du betalat för. Om du vill stödja din hälsa på ett säkert och effektivt sätt är detta helt enkelt inte acceptabelt. Företag med ett bra kvalitetssäkringsprogram testar därför varje råvara för att se till att de är exakt som förväntat.

Certifieringar
Om företaget och/eller tillverkaren har lagt ner tid och kraft på att upprätthålla certifieringar för livsmedelssäkerhet är det en annan bra kvalitetsindikator. Eftersom hälso- och säkerhetscertifikat är både dyra och tidskrävande att upprätthålla kommer företag som är mer intresserade av vinst än effektivitet att fokusera mer på resultatet än att uppnå en högre standard än vad som krävs.

Så var står Aarja Health i allt detta? Vi på Aarja Health är stolta över att äga vår egen fabrik som en gång användes för tillverkning av läkemedel. Under årens lopp har vi bibehållit de höga standarder som ursprungligen fastställdes i fabriken och vi är stolta över att övervaka varje del av vår produktion med flera nivåer av kvalitetssäkring och testning. Utöver detta är vi glada att kunna visa dig hur erfarna våra produktionsteam är - med deras kunskap, engagemang för säkerhet och över 40 års erfarenhet har Aarja Health blivit ett varumärke som är känt för enastående kvalitet.

Vem bör använda kosttillskott?
Naturligtvis finns det vissa fall där tillskott kan vara mer användbara än andra. Till exempel skulle en allmänt frisk person som äter en bra kost inte behöva komplettera lika mycket som någon med en matsmältningsstörning. Men tillskott är ett bra sätt att se till att kroppen har allt den behöver för optimal hälsa. Så vem bör använda kosttillskott? Man kan hävda att alla kan ha nytta av vissa kosttillskott beroende på livsstil och hälsomål, men fall där behovet av kosttillskott är ökat är bland annat:

- Alla med en diagnostiserad näringsbrist.

- Alla med nedsatt matsmältningskapacitet eller matsmältningsstörning.

- De som har genomgått en gastrointestinal operation.

- Personer som har en begränsad diet eller som äter en begränsad mängd livsmedel.

- Personer som vill bli gravida (särskilt blivande mödrar).

- Kvinnor som är gravida eller ammar.

- Personer som äter få hela livsmedel.

- Idrottare eller personer som ställer högre krav på sina kroppar.

- Personer som ofta är sjuka eller har kroniska sjukdomar.

- Alla som tar en medicin som hämmar absorptionen av näringsämnen.

Listan skulle kunna fortsätta och fortsätta. Det finns många fall där tillskott kan vara till nytta för hälsan, helt klart. Så kommer du att börja ta kosttillskott i år? Vi lämnar det upp till dig! Om du bestämmer dig för det så välj Aarja Health produkter där du kan vara säker till 100 procent på högsta kvalitet.
Tillbaka till magasin