Elisabeth om att hantera långa mörka vinterdagar

Elisabeth om att hantera långa mörka vinterdagar

Elisabeth Strifeldt, varumärkeschef och medgrundare till Aarja Health ger här nedan tips på hur man kan hantera vinterns mörkertid på bästa möjliga vis. Hon har själv samiska rötter och bor i de absolut nordligaste delarna av Norge där dagsljuset inte ses till under vissa delar under året. Tack Elisabeth att du delar med dig, säger vi på Aarja Magasin!

Även om jag är uppvuxen i Finnmark, där inte är solen visar sig två månader om året, så är mörkrets tid inte lättare för mig. När jag var yngre och inte hade den kunskap jag har nu kändes det som du gick bara runt som en zombie för det mesta. Sömnrutinerna var bara en enda röra eftersom man inte kunde sova förrän sent på natten och sedan knappt gå upp på morgonen. På eftermiddagen kunde jag ta långa eftermiddagslurar, vilket störde nattsömnen ännu mer. Lite energi och konstant trött är så jag minns det.

Som tur är mörkertiden lättare nu när jag följer mina mörkertidsrutiner till punkt och pricka. När vi inte får dagsljus eller sol produceras inte lika mycket melatonin – hormonet som får oss att somna. Därför är du vaken längre och din sömnrytm störs.

I en studie med personer som lider av sömnproblem såg forskare en 160 % ökning av melatoninnivåerna på natten efter att ha exponerats för bara en halvtimmes starkt ljus från en dagsljuslampa dagligen.

DAGSLJUS

Därför nummer ett – jag ser alltid till att vara ute i dagsljus, eller det lilla dagsljuset det är på dagarna. Om det inte fungerar har jag investerat i en dagsljuslampa som jag använder en halvtimme varje dag. Det gör att jag faktiskt känner mig trött vid normala tider och inte har några problem med att somna. Jag känner stor skillnad när jag inte använder den, eller inte har tid att gå ut på morgonen.

TRÄNING

Först trodde jag inte att jag kunde jogga ute på vintern, eller så var det något jag inte såg fram emot, förrän jag hade provat det. Vintern har nu blivit min favorittid på året att jogga! Det beror på att den friska kalla luften är extra uppiggande och ren, och man känner sig så fräsch länge efteråt. Dessutom leder träning till bättre sömn. Nu föredrar jag att äta lunch medan jag jobbar, och använder min lunch för att ta en kort löprunda medan det fortfarande är dagsljus. På helgen, när du har lite mer tid, är skidresor vår favoritaktivitet på vintern! Kul för både unga och gamla.

VITAMIN D3

Det är inget nytt att D-vitaminnivåerna sjunker på vintern på grund av för lite sol på kroppen. För lite D-vitamin i kroppen kan göra att du tappar energi och känner dig trött och deprimerad! Vanligtvis räcker det med 10 minuters sol på kroppen för att vi ska få i oss vår dagliga dos av D-vitamin. Men när vi inte har det alternativet bör vi ta extra tillskott av solvitaminet. Därför ser jag alltid till att ta vår tuggbara Vitamin D3 med härlig tranbärssmak – min favorit!

Dessutom kan jag då och då ta 12 minuter i solariet, så att man får sol över hela kroppen och det kan bilda sitt eget D-vitamin. Även om jag vet att solarier kan vara skadliga i stora mängder så väljer jag att tro att lite sol gör mer nytta än skada, om man håller det till ett minimum.

OPTIMSM

Jag vet helt enkelt inte vad jag skulle göra utan vår OptiMSM. Jag är övertygad om att det är den som ger mig den där lilla extra peppen, så att jag inte tappar energin under eftermiddagen och orkar hänga med min fyraåriga son. Så många människor ger feedback att de nu inte behöver ta sin vanliga eftermiddagsvila och känner att de har mer energi efter att ha börjat regelbundet med vår OptiMSM. Dessutom håller den min annars rastlösa mage i schack och jag tål all sorts mat igen! Helt enkelt en fantastisk multiprodukt! Även bra för hår, hud och naglar.

DIET

Visst är det fler som känner att de får ett större sötsug när det är mörkt? Den enkla förklaringen är att när atmosfärstemperaturen sjunker försöker vår kropp öka sin egen temperatur för att överleva kylan. I denna process används alla våra näringsämnen, speciellt de mest energigivande; fetter och kolhydrater.

Därför vill våra kroppar ha godis och stekt, gärna kryddig mat, för att hålla oss varma. Sådana livsmedel hjälper till att behålla fettvävnaden precis under huden, som fungerar som isolering mot kyla. Jag försöker så ofta jag kan göra fruktsmoothies och morotsjuice på morgonen. Detta ger mig mycket hälsosamma kolhydrater och näring som hjälper till att stävja min sötsug under dagen och kvällen. Dessutom ser jag till att få i mig mycket protein vid alla måltider. Detta stabiliserar blodsockret och kan stävja sötsuget.

VITAMINTEST

Ungefär var tredje månad använder jag vår vitaminmätare som vi har i vår butik. Där kan jag övervaka mina vitamin-, mineral-, omega-3- och kollagennivåer bland annat, vilket kommer väl till pass om du vill få ut det mesta av de mörka tiderna.

Kram från Elisabeth

Tillbaka till magasin