OMEGA-3 EPA OCH DHA - VARFÖR ÄR KROPPENS FETTER VIKTIGA?

OMEGA-3 EPA OCH DHA - VARFÖR ÄR KROPPENS FETTER VIKTIGA?

Kvaliteten av fetter är viktig för människokroppens normala funktioner. Det finns fyra typer av fetter som människan får genom kosten: mättade fetter, enkelomättade fetter, fleromättade fetter och den skadliga gruppen av fetter - transfetter.

Men vilken typ av fett är då bra för din hälsa? Mättade fetter är inte nödvändigtvis skadliga, men en kost som är rik på mättade fetter kan öka det skadliga LDL-kolesterolet i blodet. Fleromättade och enkelomättade fetter är de mest hälsosamma fettkvaliteterna och fleromättade fetter (som fisk- och krillolja) är de mest essentiella fetterna för människan, som till exempel sänker nivåerna av LDL-kolesterol om de används i stället för mättade fetter. Det finns två typer av fleromättade fetter: omega-3 och omega-6-fettsyror.

Nedan förklarar vi för dig hälsofördelarna med omega-3-fettsyror som kallas EPA, DHA och ALA.

VIKTIGA OMEGA-3-FETTSYROR DHA, EPA OCH ALA
Fisk är traditionellt sett känd som en bra livsmedelskälla för fleromättade omega-3-fettsyror. Källor till omega-3 innehåller vanligtvis flera olika fettsyror och du har kanske hört talas om de mest fördelaktiga - docosahexaensyra (DHA), eikosapentaensyra (EPA) och alfa-linolensyra (ALA). Dessa ALA, DHA och EPA är långkedjiga fettsyror med många undersökta hälsofördelar.

FÖRDELARNA MED OMEGA-3-FETTSYRORNA EPA, DHA OCH ALA
De är alla nödvändiga fettsyror för normal hälsa. EPA och DHA har många EFSA-godkända hälsofördelar (Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet) som vi har listat nedan:

EPA och DHA bidrar till normal hälsa i ögon och hjärna*.
Visste du att din hjärna består av nästan 60 % fett och att DHA är den viktigaste fettsyran i nervsystemet, hjärnan och ögonen? Den högsta koncentrationen av DHA i kroppen finns i näthinnan, samtidigt som den har en viktig roll för en sund syn. En daglig kost som är rik på omega-3-källor bidrar till att bibehålla en sund syn och normal hjärnfunktion.

EPA och DHA bidrar till hjärtats och blodets hälsa*.
Det är vetenskapligt bevisat att DHA bidrar till att upprätthålla normala triglyceridnivåer i blodet och att det dagliga intaget av DHA och EPA tillsammans bidrar till ett normalt blodtryck. Dessa effektiva fettsyror är också bra för att upprätthålla fastande triglyceridnivåer i blodet och omega-3-fettsyror är särskilt bra för ett friskt hjärta.

De är bra för en normal hjärn- och synutveckling hos spädbarn och foster*.
Konsumtion av omega-3-källor är livsviktigt för gravida kvinnor eftersom kroppen sannolikt behöver mer omega-3-fettsyror (särskilt EPA och DHA) under graviditeten för att stödja fostrets tillväxt. EPA och DHA har visat sig bidra särskilt till den normala utvecklingen av fostrets hjärna och ögon. Den vanliga anledningen till ett underskott av omega-3-fettsyror under graviditeten är relaterad till oro för de negativa effekterna av kvicksilver.

ALA är bra för att upprätthålla normala kolesterolnivåer i blodet.
Och för veganer och personer som är allergiska mot fisk eller skaldjur är ALA särskilt viktigt, eftersom det kan omvandla små mängder fettsyror till EPA- och DHA-form. Om du är vegan bör din kost bestå av ALA så att du får tillräckligt med dessa fettsyror.

KRILLOLJAKAPSLAR FÖR ATT STÖDJA INTAGET AV OMEGA-3
Krillolja är en utmärkt källa till omega-3-fettsyrorna EPA och DHA. Det som gör krilloljan överlägsen jämfört med många andra fiskoljebaserade omega-3-tillskott är att dess fettsyror är bundna till fosfolipider. Den är mycket biotillgänglig, orsakar inte fiskiga uppstötningar och innehåller naturligt astaxanthin och kolin. Astaxanthin är en stark antioxidant och skyddar krilloljekapslarna från oxidation på ett naturligt sätt - vilket innebär att inga konserveringsmedel behövs. Kolin är ett viktigt näringsämne för kroppen.

VILKA ÄR BRA LIVSMEDELSKÄLLOR FÖR OMEGA-3?
De bästa källorna till omega-3-fettsyror är feta fiskar som lax, makrill och havsabborre, som är rika på EPA- och DHA-fettsyror. De bästa veganska källorna som är rika på ALA är till exempel valnötter, hampafrön och linfrön.

NÄR SKA JAG TA OMEGA3-TILLSKOTT?
Omega-3-tillskott kan tas när som helst under dagen. Vi rekommenderar dock att du tar dem tillsammans med mat och helst tillsammans med D-vitamin. Om du delar upp ditt vitaminintag under dagen kan Omega-3-tillskott vara mest idealiskt att ta, till exempel till lunch och middag. Läs mer om vilka vitaminer och kosttillskott du ska ta och när från vår andra blogg.

Aarja's 100 % naturliga, rena och hållbara OMEGA3 BOOST Krillolja är en högkvalitativ omega-3-källa med överlägsen absorption och fantastisk vaniljsmak.

Läs mer och handla Aarja Healths produkter.
Tillbaka till magasin