Diego Nazar: Varför B-vitaminer bör tas dagligen

Diego Nazar: Varför B-vitaminer bör tas dagligen

Diego Nazar, produktdesigner på Aarja Health skriver här nedan en krönika om sina egna erfarenheter gällande B-vitamin och varför den är så viktig för oss i det dagliga livet.

Vitaminer är avgörande för att våra kroppar ska fungera ordentligt och utan dem skulle vi ha en allvarlig brist på energi, fokus och allmän hälsa. Det är därför jag tar B-vitaminer varje dag. B-vitaminer är vattenlösliga, vilket innebär att de inte lagras i våra kroppar och vi behöver fylla på dem regelbundet. De är också avgörande för energiproduktion, bildning av röda blodkroppar och celltillväxt och reparation. I grund och botten är det ganska viktigt. Och eftersom jag alltid letar efter sätt att öka min energi och mitt välbefinnande så tas det dagligen.

Vad är B-vitaminer?

B-vitaminer är en grupp vattenlösliga vitaminer som spelar en viktig roll i ämnesomsättningen, energiproduktionen och nervsystemets funktion. Det finns totalt åtta B-vitaminer: tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), pantotensyra (B5), pyridoxin (B6), biotin (B7), folat (B9) och kobalamin (B12).

Medan alla B-vitaminer är viktiga, är vissa mer kända än andra. Vitamin B12, till exempel, är avgörande för korrekt bildning av röda blodkroppar och DNA-syntes. Vitamin B6 är involverat i över 100 enzymatiska reaktioner i kroppen och är nödvändigt för proteinmetabolism, immunförsvar och kognitiv utveckling. Och folat (eller folsyra) är särskilt viktigt för gravida kvinnor eftersom det hjälper till att förhindra fosterskador.

Varför ska vi ta dem?

När vi åldras blir kroppen mindre effektiv på att ta upp näringsämnen från maten. Det betyder att vi behöver komplettera vår kost med vitaminer och mineraler för att säkerställa att vi får i oss allt vi behöver. B-vitaminer är inget undantag. Faktum är att forskning har visat att upp till 40 % av vuxna över 50 år har otillräckliga nivåer av vitamin B12 i blodet.

Vitaminbrist kan leda till en rad hälsoproblem, som trötthet, anemi, depression, kognitiv försämring, nervskador och håravfall – ingen av dem är rolig att ta itu med. Det är därför jag ser till att ta ett högkvalitativt B-vitamintillskott varje dag som en del av mitt övergripande välbefinnande. Det kan verka som en liten sak, men lita på mig när jag säger att det gör stor skillnad i hur jag mår i mitt dagliga liv.

Vitamin B12-brist

Känner du dig trött hela tiden? Har du svårt att koncentrera dig? Har du svårt att vara närvarande med vänner och familj? Då kan det vara så att du lider av B12-brist! I det här krönikan kommer jag att utforska symptomen på B12-brist och vad du kan göra för att behandla det.

Vad är vitamin B12?

Vitamin B12 är ett viktigt näringsämne som hjälper till att hålla de röda blodkropparna friska och för att nervsystemet ska fungera korrekt. Tyvärr finns inte vitamin B12 i många livsmedel, så det kan vara svårt att få i sig tillräckligt med enbart genom kosten. Detta gäller särskilt för vegetarianer och veganer som kanske inte får i sig tillräckligt med B12 från animaliska källor. Dessutom, när vi åldras, blir våra kroppar mindre effektiva på att absorbera vitamin B12 från maten. Det innebär att även äldre vuxna riskerar att utveckla en brist.

Symtom på B12-brist

Ett av de vanligaste symtomen på B12-brist är trötthet. Om du är konstant trött och har svårt att ta dig ur sängen på morgonen kan du ha B12-brist. Andra vanliga symtom är svaghet, yrsel, koncentrationssvårigheter, minnesproblem och humörsvängningar. Om du upplever något av dessa symtom är det viktigt att besöka läkare för ett blodprov och kontrollera dina vitamin B12-nivåer.

Behandling av B12-brist

Om du får diagnosen B12-brist är behandlingen relativt enkel. Din läkare kommer sannolikt att rekommendera att du tar ett dagligt tillskott eller får regelbundna injektioner av vitamin B12. Med behandling börjar de flesta må bättre inom några veckor. Det är dock viktigt att fortsätta ta kosttillskott eller få injektioner även efter att du börjar må bättre, för att förhindra att nivåerna faller igen.

Fördelarna med vitamin B6

Vitamin B6 är ett viktigt näringsämne som människokroppen behöver för att fungera korrekt. Vitamin B6 är också känt som pyridoxin och finns i en mängd olika livsmedel, inklusive kött, fågel, fisk, potatis och stärkelsehaltiga grönsaker. Detta vattenlösliga vitamin spelar en viktig roll i många biokemiska reaktioner i kroppen och har ett brett utbud av hälsofördelar.

Proteinsyntes och metabolism

Vitamin B6 är involverat i syntesen av aminosyror, som är byggstenarna i proteiner. Det hjälper också att metabolisera kolhydrater och fetter. Vitamin B6 krävs för mer än 100 enzymer involverade i proteinmetabolism.

Immunfunktion

Vitamin B6 är viktigt för ett hälsosamt immunförsvar. Det hjälper kroppen att producera antikroppar och röda blodkroppar. Röda blodkroppar transporterar syre till olika vävnader och organ i kroppen. Antikroppar hjälper kroppen att bekämpa infektioner genom att identifiera och förstöra vanliga inkräktare som bakterier och virus.

Nervsystemets funktion

Vitamin B6 är viktigt för nervcellskommunikation. Det hjälper till att upprätthålla hälsosamma nivåer av GABA, en neurotransmittor som spelar en roll för att reglera humör och stödja hälsosamma sömnmönster. Vitamin B6 hjälper också till att producera serotonin, en annan signalsubstans som reglerar humör, aptit och sömn.

Vitamin B6 är ett viktigt näringsämne som ger en lång rad hälsofördelar. Det hjälper till att syntetisera proteiner, metabolisera kolhydrater och fetter, upprätthålla ett sunt immunsystem och stödja korrekt nervcellskommunikation. Finns i livsmedel som kött, fågel, potatis och grönsaker som innehåller stärkelse. Att inkludera mer rik mat på vitamin B6 i din kost kan bidra till att förbättra din allmänna hälsa och ditt välbefinnande.

Vitamin B9 – Det bortglömda vitaminet

B9, eller mer känd som Folacin, är ett vattenlösligt vitamin som främst finns i gröna grönsaker och frukter. Den upptäcktes först på 1930-talet, och dess namn kommer från det latinska ordet "folium" som betyder blad. Detta vitamin spelar en viktig roll i DNA-syntes, reparation och metylering. Brist på B9 kan leda till megaloblastisk anemi, neuralrörsdefekter och hjärt-kärlsjukdomar. Så varför kallas det ofta för det bortglömda vitaminet?

Vitamin B9 ansågs en gång bara vara ett enda näringsämne, men vi vet nu att det faktiskt är en grupp föreningar som kallas folater. Även om kroppen inte kan producera folater, är de viktiga för många av våra kroppsfunktioner. Tyvärr, på grund av moderna kostvanor och livsmedelsbearbetningsmetoder, får många människor inte tillräckligt med folat genom kosten. Studier har visat att upp till 50 % av människorna i utvecklade länder inte får det rekommenderade dagliga intaget på 400 mikrogram per dag.

Så vilka är de bästa matkällorna för vitamin B9? Här är några av de bästa matarna:

- Gröna bladgrönsaker: spenat, grönkål, romansallad, grönkål
- Broccoli
- Sparris
- Brysselkål
- Avokado
- Bönor och linser
- Citrusfrukter: apelsiner, citroner, grapefrukt
- Förstärkta spannmål och bröd

Medan de flesta tror att vitaminer är avgörande för god hälsa, är det få som vet mycket om dem utöver deras namn och vad de gör. Vitamin B9 är ett sådant näringsämne som ofta förbises, men som spelar en viktig roll i vår kropp. Förhoppningsvis har detta blogginlägg hjälpt till att kasta lite ljus över detta viktiga men ofta bortglömda vitamin.

Om du letar efter ett sätt att öka dina energinivåer, humör och din allmänna hälsa, rekommenderar jag starkt att du lägger till B-vitaminer i din dagliga rutin. Lita på mig - när du väl börjar ta dem kommer du inte att vilja gå tillbaka till dina gamla mönster!

Diego Nazar, Produktdesigner Aarja Health

 

Tillbaka till magasin