Hur Jag Fick Min Energi Tillbaka - Elisabeths Berättelse

Hur Jag Fick Min Energi Tillbaka - Elisabeths Berättelse

I det här inlägget berättar Elisabeth, medgrundare av Aarja Health och Brand Manager, sin personliga historia och förklarar hur hon fick tillbaka sin energi och hittade en balans för sitt välbefinnande.

Jag kan lätt minnas hur frustrerad och hopplös jag kände mig när jag var i 20-årsåldern, eftersom min hälsa inte fungerade bra. Detta var den period i mitt liv då jag borde vara på topp, åtminstone trodde jag det! Efter tre hjärtoperationer nästan i rad kände jag denna trötthet komma som jag aldrig tidigare hade känt. Bara att ta en dusch eller gå till affären kändes som oöverstigliga hinder. Jag samlade tillräckligt med energi för att klara av arbetet, men efter jobbet kunde jag inte göra någonting. Min fritid spenderades i soffan, och jag skämdes eftersom ingen förstod att det var något fel på mig, jag såg bara lat ut för omvärlden.

För mig kändes det nästan som att ligga i en öppen kista, för i mitt huvud ville jag röra mig och göra saker, men min kropp lyssnade inte. På den tiden visste jag inte vad jag skulle göra, och allt jag kände var att min hälsa bara blev sämre. Jag minns den tid då jag trodde att jag inte kunde göra det här längre och jag frågade mig hela tiden: Är det verkligen så här min hälsa kommer att vara resten av mitt liv? Jag hade inget svar. Att hitta rätt lösning för situationen är inte lätt när man inte förstår hur kroppen fungerar eller vad som är orsaken till sjukdom. Om jag hade vetat allt det jag vet i dag hade mitt liv mellan 20-30 år varit helt annorlunda, det är jag säker på.

Jag träffade min fästman under denna mörka period i mitt liv, och han introducerade mig för löpning. Han var en atletisk och aktiv person och han hade mycket tålamod med mig. Vi började springa långsamt, men redan efter några få gånger kände jag att jag fick mer energi tillbaka i mitt liv! Jag minns fortfarande hur fantastiskt och överraskande det kändes. Var det allt jag behövde?

Jag kunde börja göra fler saker efter jobbet och hade energi nog att göra småsaker, som att städa en garderob. Det var så givande. Ju mer jag satsade på min löpning, desto mer fick jag ut av den. Jag måste säga att jag inte var särskilt förtjust i det från tidigare, och jag är fortfarande inte superglad. Men med alla fantastiska hälsofördelar motiverar jag mig själv att få ut mig själv genom dörren. Den bästa medicinen för mig idag är fortfarande att springa ute i naturen. Det lyfter mitt humör, ger mig en energikick, jag känner mig stark och rensar mitt sinne. Jag har lärt mig att alla rörelser är viktiga - oavsett hur små de är.

 

Det visade sig att min fästman också hade allvarliga hälsoproblem. Hälsa är en självklarhet tills man förlorar den. Vi började en hälsoresa tillsammans och ville lära oss mer om hur man kan förbättra hälsan även på alternativa sätt. Vi reste för att träffa olika experter och hälsogurus runt om i världen som var specialiserade på näringsbehandlingar. Det som förvånade oss var hur många människor vi träffade som hade det gemensamt med oss. Att svaret på god hälsa inte ligger i förskrivna tillverkade mediciner, utan i hur du lever ditt liv. Det vill säga att det är bättre att förebygga det som orsakar sjukdom än att få den och sedan behandla symptomen med medicin. Vi upptäckte en helt ny värld av alternativ hälsa och sätt att ta hand om sig själv. Vi samlade in mycket information från olika källor och även under resans gång gjorde vi förändringar i vår livsstil - vad vi äter, hur vi tar hand om oss själva och helt enkelt att vi prioriterar vårt eget välbefinnande. Och några år efteråt läkte vi båda två.

Vad är viktigt för oss i dag?

Vi vill vara säkra på att vi får i oss alla vitaminer och mineraler genom vår kost eller genom kosttillskott eftersom en dålig kost leder till brist på viktiga näringsämnen som våra kroppar behöver varje dag. En dålig kost orsakar sjukdom och undertrycker vår energi. Det tog mig flera år att förstå vad rätt och tillräcklig näring innebär. Jag hade alltid tyckt att kosttillskott är onödiga eftersom jag trodde att om man äter en varierad kost borde det räcka. Men den mat vi köper idag är inte så näringsrik som man kan tro, och man måste sammanställa sin kost riktigt noggrant om man vill få i sig alla näringsämnen via kosten.

Speciellt här uppe i norr där vi inte har någon sol i två månader kan det inte vara viktigare att ta extra D-vitamin. Mina vintrar blev så mycket bättre än tidigare tack vare min löprutin och tillskott. Knock on wood, men jag lider sällan av några säsongsrelaterade sjukdomar längre, jämfört med tidigare. Jag tror verkligen på kraften i att stärka immunförsvaret naturligt. Jag tror att det handlar om rätt kost, motion och vila. När allt är i balans har man sedan energi att njuta av livet fullt ut!

Här är Elisabeths bästa tips som hon använder i sin vardag för att öka och bibehålla energin, särskilt under den mörkaste vinterperioden:

1. Motionera - det ger dig energi och endorfiner, vilket höjer ditt humör!

2. Få frisk luft - det är lätt att stanna inne när det blir mörkt, men frisk luft får hjärnan att fungera bättre, men det kan ge dig mer energi och hjälpa dig att fokusera.

3. Håll dig hydrerad - drick tillräckligt med vatten! Uttorkning orsakar trötthet eftersom det påverkar syreflödet till hjärnan och får ditt hjärta att arbeta hårdare för att pumpa syre till alla dina organ - och det gör dig tröttare och mindre alert. Genom att hålla dig vätskekopplad håller du dig energisk.

4. C- och D-vitamin - Jag ser till att jag får i mig tillräckligt med C-vitamin för att stärka mitt immunförsvar och minska tröttheten. D-vitamin är det mest väsentliga under mörka dagar!

5. Jag använder också B-vitaminer, magnesium och järn för att stödja min energi och hälsa.

6. Sömn - nu under polarnatten behöver vi mer sömn. Så ta hand om god sömn, det är en av de bästa investeringarna för dig själv!

7. Ät hälsosamt - varierad kost med mycket grönsaker och bär och bra källor till fett, protein och kolhydrater stöder definitivt dina energinivåer.

8. Var uppmärksam på dina tankar - mata ditt sinne med positiva tankar och försök att släppa stress. Ditt sinne påverkar din energi mer än vad vi inser!

9. Under den här perioden använder vi en dagsljuslampa för att tillföra lite "solljus". Brist på ljus påverkar humöret och energin, så detta hjälper lite till detta mörker.

Handla nu dina vitaminer och kosttillskott för att stödja din dagliga energi.

Tillbaka till magasin