Slaktbiprodukter är en underskattad källa till god hälsa

Slaktbiprodukter är en underskattad källa till god hälsa

Många personer som vi testat med vårt analysverktyg där indikationer ges på obalanser gällande mineraler och vitaminer har vi sett ett par gemensamma drag som upprepar sig, och som vi tycker är intressanta. Det visar sig att de allra flesta behöver äta mer slaktbiprodukter.

I Skandinavien är det vanligaste slaktbiprodukter som används tunga, lever, hjärta, lunga, blod och njure, främst till förädlade köttprodukter som leverpastej, charkuterikorv, korv och blodpudding. Slaktbiprodukter var en gång en mycket uppskattad och uppskattad matkälla.

Idag har traditionen att äta slaktbiprodukter tyvärr glömts bort av många. Inälvor är särskilt rikt på B-vitaminer som vitamin B12 och folat. Den är också rik på mineraler, inklusive järn, magnesium, selen och zink, och viktiga fettlösliga vitaminer som vitaminerna A, D, E och K. Sist men inte minst ger animaliskt protein dig alla nio essentiella aminosyror som din kropp behöver för att fungera effektivt. Det är inte svårt att förstå att slaktbiprodukter är väldigt hälsosamt och näringsrikt för oss och därför bör prioriteras som en viktig del av kosten.

Idag äter många bara kycklingfilé och tycker att det är det nyttigaste man kan äta, men det är faktiskt mindre näring i filén än i en hel kyckling. Om du ska äta kyckling är det bättre att köpa en hel kyckling som går att göra i ugnen, eller tillaga till soppa.

Kollagens betydelse

Den samiska befolkningen är särskilt bra på att tillaga renköttsbuljong och äter detta ofta. Från lager kokt på benen får man en rik källa till kollagen. Många tror att kollagen bara är bra för hud och leder, men det är viktigt för ögonen, magen/tarmarna, tänderna, nervsystemet, musklerna, detoxfunktionen, blodcirkulationen, fettförbränningen med mera.

Det intressanta är att vi även kan mäta kollagennivån och oftast har de allra flesta låga nivåer medan de med samisk bakgrund har mer optimala nivåer, vilket kan förklaras med att de har bevarat traditionen med kokande buljong. och matlagning från hela djuret. Inte minst är detta ett mer hållbart sätt att leva.

Vi kan rekommendera att komplettera din kost med vårt Kollagen med tallbark, som är gjord av kycklingbrosk, eftersom det liknar mest mänskligt brosk och därför tas upp väl av kroppen.

Läs mer om Aarja Health kollagen här

Läs om alla Aarjas produkter.

Tillbaka till magasin