Stöd För Idrottsutövares Flexibilitet, Muskelstyrka & Återhämtning

Stöd För Idrottsutövares Flexibilitet, Muskelstyrka & Återhämtning

Träning inom den professionella spjutkastarsporten kräver lika mycket flexibilitet som muskelstyrka. Fråga bara vår företagskoordinator Freddie, som representerade Storbritannien vid världsmästerskapen i friidrott för juniorer och vann nationella titlar för juniorer och U23-juniorer. 

Freddie berättar att träningen för spjutkast är ganska varierad: "Jag tillbringar 5-6 timmar i veckan på gymmet, styrketräning och lika mycket tid med andra övningar, som kast med medicinbollar över huvudet och enarmiga kast över huvudet. Som spjutkastare tillbringar jag naturligtvis tid med att kasta, men inte så mycket som folk kanske tror. Vi kastar inte varje dag."

Idrottaren förklarar att kastandet innebär en stor påfrestning på armbåge, axel och rygg. Detta begränsar spjutkastningen till endast två till tre dagar i veckan. Han avrundar sina träningspass med gymnastik: "Förutom den roliga och utmanande aspekten ger gymnastikträning ett stort värde för spjutkastare. Den hjälper till att utveckla balans, flexibilitet, styrka i överkroppen och core-stabilitet under ett och samma pass!"

För att balansera sitt idrottsschema med sitt arbetsliv säger Freddie att han tränar på morgonen före jobbet. Dubbla träningspass behåller han till helgen. Han har upptäckt en extra bonus: "Träning på morgonen håller mig lite vassare under hela dagen också."

Hur upptäckte Freddie sin kärlek till spjutkastningen? "Som barn insåg jag först att jag hade en talang för att kasta när jag kastade tennisbollar över taket tillsammans med mina två bröder. Det var något roligt med att se en tennisboll komma från ingenstans och flyga över huset", minns han. "Min äldre bror gick med i den lokala friidrottsklubben, så jag följde med och tittade på. Veckan därpå bestämde jag mig för att prova och blev fast! Jag var ungefär 9 år gammal vid den tiden."

Freddie använder Aarja Healths kosttillskott dagligen. "Jag använder Magnesium3 varje dag och tar dem på kvällen. Jag tar det tillsammans med ett litet mellanmål. Jag tycker att det är lättare att somna och jag känner mig mycket mer utvilad på morgnarna. Jag har också sett en enorm skillnad i min återhämtning vid träning."

Dessutom använder spjutkastaren även andra Aarja-produkter, bland annat Vitamin C 500 med zink och changa, Vitamin D3 + lingonbär, Kollagen med tallbark samt Kurkumin med ingefära och B12. "Både vitamin C och D3 hjälper mig att förhindra att jag blir förkyld eller drabbas av mindre sjukdomar. Kollagen har hjälpt mig med ledvärk, från de många timmarna av träning. Kurkumin har varit bra som antiinflammatoriskt medel."

Han medger att muskeltrötthet är normalt med så mycket träning under veckan. "Det är viktigt att ha rätt mängd träningsbelastning och att inte överdriva", råder Freddie. "Skador försöker vi undvika till varje pris. Att arbeta med de små stödmusklerna och göra prehabövningar är det bästa sättet. Vi försöker vara proaktiva när det gäller skadeförebyggande och inte reaktiva när det gäller problem. Jag har fysioterapisessioner och massage regelbundet. Men jag tror att effektiv sömn och ordentlig återhämtning är det viktigaste här."

Fokus är absolut nödvändigt under tävlingar. "Naturligtvis kan jag vid stora mästerskap bli lite nervös", säger Freddie. Jag samarbetar med en idrottspsykolog för att utveckla några olika tekniker för att hålla mig lugn och avslappnad. För mig finns det inget som hindrar mina prestationer mer än ett rusande sinne och en spänd kropp. Dagarna före en stor tävling försöker jag att inte tänka för mycket på det. Jag försöker bara fortsätta med vardagen som vanligt."

Aarja Health är stolt över att stödja idrottare som Freddie med våra hälsosamma kosttillskott.

Läs mer och hamdla Aarjas Health produkter.

Tillbaka till magasin