Proteiner påverkar det mesta inom oss!

Proteiner påverkar det mesta inom oss!

Proteiner är kroppens byggstenar. De påverkar nästan allt som sker i inombords hos en individ, från muskelsammandragning till cellsignalering och immunsvar. Kort sagt, vi behöver protein för att hålla oss friska och levande. Något man kan ta ifrån det samiska levnadssättet är att nomadsamerna från urminnes tider var självförsörjande, d.v.s de som enbart ägnade sig åt renskötsel. De fick i sig alla näringsämnen de behövde genom renkött, även omega-3. De som bara fiskade fick gå över till kött, annars dog de ute på havet av undernäring. Men vad är egentligen proteiner, och varför är de så viktiga? Låt oss hjälpa dig att förstå dessa små molekyler lite bättre!

Proteiner är stora, komplexa molekyler som spelar en viktig roll för allt levandes funktion. De är uppbyggda av mindre enheter som kallas aminosyror kopplade samman i långa kedjor. Det finns 20 olika aminosyror som kan användas för att göra proteiner, och varje protein har en unik följd av aminosyror som bestämmer dess funktion.

Hur fungerar proteiner?

Proteiner utför ett antal viktiga uppgifter i kroppen. Vissa proteiner fungerar som enzymer som katalyserar kemiska reaktioner i kroppen. Andra proteiner fungerar som komponenter i celler, vävnader och organ. Medans vissa andra transporterar molekyler eller signaler från en del av kroppen till en annan. Och slutligen fungerar vissa proteiner också som antikroppar som hjälper kroppen att bekämpa infektioner.

Varför är proteiner viktiga?

Proteiner är viktiga eftersom de utför viktiga funktioner i kroppen. Utan proteiner skulle våra kroppar inte kunna växa, reparera skador eller bibehålla korrekta pH-nivåer. Dessutom spelar proteiner en viktig roll i immunsystemet genom att bidra till att förstöra patogener som invaderar våra kroppar. Dessutom ger proteiner energi och hjälper till att reglera ämnesomsättningen genom att överföra elektroner mellan molekyler.

Hur mycket protein behöver vi?

Det rekommenderade dagliga intaget för protein är 0,8 gram per kilo kroppsvikt, eller cirka 55 gram per dag för en genomsnittlig vuxen. Detta antal är dock bara den minsta mängd protein du behöver för att upprätthålla god hälsa; den tar inte hänsyn till faktorer som ålder, aktivitetsnivå eller muskelmassa. Till exempel tenderar idrottare och äldre att behöva mer protein än det rekommenderade dagliga intaget, eftersom de har mer muskelmassa och/eller tappar muskelmassa på grund av åldrande. Stillasittande personer kan dock komma undan med att äta lite mindre protein än det rekommenderade dagliga intaget. I allmänhet behöver de flesta människor mellan 1,2 och 1,6 gram protein per kilo kroppsvikt varje dag.

Källor till protein

Det finns två huvudtyper av protein: animaliskt och växtbaserat. Animaliska proteiner inkluderar kött, fågel, fisk, ägg och mejeriprodukter. Växtbaserade proteiner inkluderar sojaprodukter som tofu, samt bönor, baljväxter, nötter och frön.

De flesta människor får i sig tillräckligt med protein från kosten utan att behöva komplettera med pulver eller shakes: i själva verket kan för mycket protein vara skadligt för din hälsa. Om du är orolig för att inte få i dig tillräckligt med protein, koncentrera dig på att äta näringsrik mat från alla livsmedelsgrupper. Och om du fortfarande är osäker på hur mycket protein du bör äta varje dag, prata med en dietist för råd.

Det finns många proteinrika livsmedel som är lätta att lägga till dina vardagliga måltider. Till frukost kan du ha ägg, eller blanda proteinpulver i havregryn. Till lunch och middag är möjligheterna oändliga: stekt kyckling eller fisk, linser, quinoa, tofu, etc. Du kan till och med få i dig protein mellan måltiderna med mellanmål som nötter, nötsmör, frön och torkat kött.

En klassisk myt om protein är att genom att äta mycket protein hjälper det att bygga muskler vilket inte stämmer. Det är dock sant att man behöver protein för att bygga muskelmassa, men att äta mer leder till större muskler. Det beror på att dina muskler bara kan använda en viss mängd protein åt gången; överskott kommer antingen att användas till energi eller lagras som fett. Så om du vill bulka, fokusera på styrketräning istället för att öka ditt intag av nötkött och proteinpulver.

 

Tillbaka till magasin