Vi Delar Med Oss av Samisk Visdom - 4 Nordiska Superfoods

Vi Delar Med Oss av Samisk Visdom - 4 Nordiska Superfoods

Här på Aarja Health älskar vi att ta vår urgamla samiska kunskap och använda den för att skapa kosttillskott som är unika, säkra och mycket effektiva. Med en snabb titt på vår produktsida kommer du att märka en hel del nordiska ingredienser som lingon, blåbär och arktisk chaga.

Detta är dock bara en liten del av de många underbara gåvor som den nordliga naturen har gett oss. Så med nytt år åtanke med många möjligheter till förändring vill vi gärna presentera några av de andra fantastiska växter som samerna har använt i generationer i sin kost längs sina resor. (Vill du redan nu se våra produkter, klicka här...)

Arktisk chaga
Arctisk chaga är enormt hälsosamt men inte särskilt känt. Chaga är en svamp och anses vara en supermat på grund av sina många förmodade fördelar för människans hälsa. Mellan det stora utbudet av vitaminer och mineraler, antioxidanter och immunmodulerande förmågor är den arktiska chagan verkligen en rikedom av hälsostödjande näringsämnen. Från blodsocker och kolesterol till immunitet - arctisk chaga är fördelaktigt för så många aspekter av hälsan att det är svårt att räkna!

Traditionellt sett tros samerna ha använt chaga för att behandla ett stort antal åkommor och sjukdomar. Så nästa gång du känner dig lite dålig kan lite chaga vara din biljett tillbaka till hälsan! Om du inte orkar leta efter färsk chaga är Aarja Healths Vitamin C med zink och chaga ett fantastiskt substitut!

Tallbark
Tallbark är ett annat nordiskt element med rejäl urkraft. Det är också en av de få resurser som samerna skulle ha haft tillgång till under de hårda nordliga vintrarna. Man tror faktiskt att tallbark var en bas i den samiska kosten och att den sannolikt användes i te och grytor eller torkades och maldes till mjöl för bröd.

Nu är tallbark kanske inte det första man tänker på när man tänker på mat, men tallbark kan också klassificeras som en supermat. Med antioxidanter, antiinflammatoriska element och antimikrobiella egenskaper kan detta terapeutiska livsmedel stödja immuniteten, öka oxidantstatusen och är även bra för huden. På grund av dess antimikrobiella egenskaper skulle samerna till och med använda tallbark för att behandla sår! Vågar vi säga mer? Om du vill införliva lite mer bark i ditt liv är vårt Kollagen med tallbark ett fantastiskt val för hud, leder och alla dina behov av antioxidanter.

Hjortron
Lingon och blåbär är favoritingredienser här på Aarja Health, men har du hört talas om hjortron? Förutom svamp och bark var/är bär en samisk basföda. Hjortron används ofta för att göra grytor, soppor, juicer och bröd och är täta på näring! Vitamin A och C samt järn, kalcium, magnesium och till och med omega-3- och -6-fettsyror - ett mycket sällsynt näringsämne som finns i bär. Veganer, notera - hjortron är en växtbaserad källa till dessa nyttiga fetter! Trots sin lustiga form har hjortronet ett stort antal hälsofördelar.

Kantareller
Samernas nomadiska natur innebar att de ständigt reste runt i den nordliga vildmarken för att göra mat av allt som naturen var vänlig nog att ge dem. På sina vandringar för att samla in tallbark stötte de troligen också på kantareller (en annan typ av svamp) som ofta finns runt träd. I den traditionella samiska rätten Renskav ingår dessa smakliga skogsläkemedel tillsammans med renkött - en rätt som under årens lopp har anpassats till en modern gryta som är perfekt för en kall vinterdag.

När det gäller hälsa är det på polysackaridavdelningen som kantareller verkligen briljerar. Om du inte vet vad det är, inga problem! Polysackarider är en av de vanligaste typerna av kolhydrater som finns i livsmedel, men vissa av dem som kitin och kitosan - som kantareller är en utmärkt källa till - har några imponerande hälsofördelar. Chitin och kitosan tros ha immunmodulerande egenskaper, vilket innebär att de kan stimulera immunceller vilket kan bidra till att minska inflammation och till och med minska risken för vissa cancerformer. Ju mer du vet, desto mer vet du, eller hur?

Det fina med den samiska kunskapen är att de redan före den moderna vetenskapen både uppskattade och förstod naturens underverk. Deras kost var fylld av mat från landet och bestod ofta av det som vi nu skulle betrakta som superfoods. Det är inte konstigt att de samiska generna har hälsofördelar även generationer framåt!

Om du är redo att ta till dig samernas visdom har du kommit till rätt ställe! Hela vårt sortiment av produkter har fötts och utvecklats från samernas förlorade hemligheter för att hjälpa dig att känna dig absolut bäst hela året runt. Så kom igång idag genom att bläddra i vår webbutik för att hitta det som passar perfekt för din livsstil, växtbaserad eller inte!

Läs mer och handla Aarja Health produkter.

 

Tillbaka till magasin