Tips om Optimal Hälsa för Tonåringar

Tips om Optimal Hälsa för Tonåringar

Optimal hälsa för tonåringar börjar med tre regelbundna vanor: bra kost, regelbunden motion och god sömn. Tonåringar gör inte alltid de mest hälsosamma valen när det gäller kost. De är alltid på språng! Datorspel, sociala medier prioriteras många gånger framför motion. Sömnen försummas ofta.

Tonåringar behöver mycket energi från kalorier i den mat de äter. Tonåringar behöver många kalorier per dag. Dessa kalorier måste komma från hälsosamma livsmedel. Alltför ofta tenderar tonåringar att äta snabbmat, skräpmat med massor av tillsatt socker. Lägg där till onyttiga energidrycker. Det som behövs är ju istället mycket frukt och grönsaker, fullkorn, protein och fettsnåla mejeriprodukter. Här spelar kosttillskott ihop med mer kunskap om vikten av vitaminer och mineraler en mycket viktig roll.

Detta är tiden då ungdomar växer väldigt mycket, där så kallad växtvärk inte är ovanligt. Kalcium är viktigt för att bygga upp och bibehålla starka ben och tänder. Tonåringar behöver 1300 milligram kalcium varje dag. Fyll kylskåpet med enskilda kartonger med lågfettmjölk, ostskivor och yoghurt i portionsförpackningar för mellanmål på språng. Tillsätt mjölkprodukter i smoothies, granolas eller som en efterrätt som serveras med färska sommarbär. Probiotikan i yoghurt är också bra för tarmhälsan, och liksom andra fettsnåla mejeriprodukter är den en hälsosam proteinkälla.

Tonåringar med intolerans mot mejeriprodukter kan vända sig till sojaprodukter, inklusive kalciumberikad sojamjölk, sojayoghurt och tofu. Grönsaker är också en källa till kalcium. Lägg till mörka bladgrönsaker i sallader eller wokrätter tillsammans med broccoli.

D-vitamin ökar absorptionen av kalcium. Tonåringar i åldern 15-19 år behöver 15 mikrogram D-vitamin per dag. Naturliga källor till D-vitamin är bland annat ägg, tonfisk, lax och sardiner. Det ingår också i berikade frukostflingor, mjölk och apelsinjuice. Dessa livsmedel utgör en rejäl frukost att börja varje morgon med. Hårt kokta kylda ägg är ett snabbt mellanmål. Prova fisk till middag - lite oftare!

Järn är viktigt för friska röda blodkroppar. Syre färdas genom dessa celler för att ge oss energi. Trötthet kan vara ett tecken på järnbrist. Det är särskilt viktigt för tonårsflickor, eftersom järn utarmas genom menstruation. Detta kan leda till anemi. Järn finns rikligt i kyckling, kalkon, hälleflundra, tonfisk och nötkött. Baljväxter är en utmärkt järnkälla. Kokta linser ger 6,6 milligram järn per kopp, röda eller vita kidneybönor 4,4-6,6 milligram och kikärter 4,6-5,2 milligram. Grillade svartbönsburgare på grillen låter jättegott! Se vårt läckra recept nedan. Bjud in dina tonåringar till köket för en matlagningsstund med familjen!

Grönsaker som är rika på järn är bl.a. bladgrönsaker som spenat, grönkål och mangold. Järn absorberas tillsammans med C-vitamin. Prova att blanda en grön sallad med några röda sommarjordgubbar som sprider C-vitamin. Lägg till några skivor av söt gul paprika för säkerhets skull!

C-vitamin är också viktigt för kollagenproduktionen och för utvecklingen av ligament och vävnader som stöder benen. Medan 65 milligram C-vitamin är det dagliga behovet för tonårsflickor, behöver pojkar 75 milligram. Andra rika källor är bland annat citrusfrukter och kiwi.

Skapa rätt förutsättningar för era tonåringar och ge dem vitaminer och mineraler som de behöver. Två topprodukter från Aarja Health är Kalcium D3 + K2 med vilda nordiska blåbär och Vitamin C 500 med zink och chaga.

Regelbunden motion måste vara en del av varje tonårings liv. Många tonåringar är aktiva i lagsporter eller dansklasser under skolåret, men mindre aktiva under skolloven. Inkludera motion inom hela familjen under till exempel sommarsemestern. Det här är den tid på året då man kan njuta av det vackra vädret och de längre dagarna. Ta utflykter tillsammans. Utforska landsbygden på era cyklar. Tonåringar måste sträva efter 60 minuters motion varje dag.

Sömn är en annan viktig del av tonåringarnas hälsa. De flesta tonåringar behöver i genomsnitt 9-9,5 timmars sömn varje natt. Skapa några regler för att släcka ner, lägga ifrån sig mobiltelefonen.

Hälsosamma vanor som skapas under tonåren bidrar till att främja hälsosamma vanor som vuxen.

Läs mer och handla Aarja Health produkter.

Tillbaka till magasin