Vitamin C Immune System

VITAMIN C Verkar Som en Antioxidant

C-vitamin, även kallat askorbinsyra, är ett nödvändigt vitamin för hälsan. Det fungerar som en antioxidant och har många EFSA-godkända hälsopåståenden. Låt oss presentera fördelarna med C-vitamin för dig!

Vitamin C har ingått i många hälsostudier och har 15 EFSA-godkända hälsopåståenden. Det är en av de vanligaste vitaminerna och finns i många naturliga livsmedel som apelsiner, jordgubbar, papaya och broccoli. För att skörda fördelarna med att äta frukt och de flesta grönsaker är det bäst att äta dem råa eller lätt tillagade. Nordiska bär är också rika på C-vitamin och havtorn är särskilt en riktig C-vitaminbomb! Vår populära Isotonic Spoorty Boost innehåller både C-vitamin och havtorn!

Vad är egentligen C-vitamin?
Askorbinsyra är ett naturligt ämne som finns i nästan alla levande organismer. Det har funnits i miljarder år och är själva grunden för livet. Man skulle kunna säga att askorbinsyra fungerar som en olja för livets maskineri. Däggdjur producerar själva askorbinsyra, och vid biokemisk stress eller fysiska trauman produceras höga doser av askorbinsyra för att normalisera kroppen.

De enda däggdjur som inte producerar detta själva är apor, marsvin och människor, på grund av evolutionen. Vi måste alltså få C-vitamin från vår kost. Det mesta av C-vitaminet finns i våra muskler och vårt blod.

Stödjer immunförsvaret och bekämpar oxidativ stress.
C-vitamin bekämpar också oxidativ stress. Enligt EFSA:s godkända påståenden bidrar vitamin C till att skydda cellerna från oxidativ stress. Ett överskott av fria radikaler kallas oxidativ stress och antioxidanter, som vitamin C, hjälper till att bekämpa det. Oxidativ stress förekommer hela tiden i våra kroppar, men obalansen mellan fria radikaler och antioxidanter orsakar oxidation, vilket har studerats påverka hälsan negativt när tillståndet är kroniskt. Oxidativ stress kan orsakas av intensiv träning, dålig kost, rökning, luftföroreningar och stress.

De positiva effekterna uppnås genom att ta C-vitamin, 200 mg dagligen, utöver det rekommenderade dagliga intaget. När det gäller ett gott immunförsvar vill vi understryka vikten av en balanserad kost och en hälsosam livsstil. Immunförsvaret är ett komplext nätverk. Vitamin A, D, B6, B12 och folsyra är nödvändiga vitaminer för att stödja ett normalt fungerande immunförsvar.

Stödjer immunförsvaret och bekämpar oxidativ stress
Studier visar att C-vitamin stöder normal kollagenproduktion och behövs för kollagensyntesen. Kollagen i sig är det mest förekommande proteinet i våra kroppar. C-vitamin främjar således vår normala kollagenproduktion för normal funktion av blodkärl, ben, brosk, tandkött, hud och tänder. Kroppens kollagenproduktion saktar ner till följd av åldrande, men ett tillräckligt intag av C-vitamin från kosten stödjer normal kollagenproduktion. Att använda kollagen som ett tillskott kan hjälpa till att upprätthålla optimala kollagennivåer när de börjar minska.

Upprätthåll normal energiomsättning och järnupptagning.
Vitamin C stöder normal energimetabolism, vilket innebär att det behövs för att omvandla mat till energi för många kroppsfunktioner. Det behövs också för nervsystemets normala funktion och stöder normala psykologiska funktioner. C-vitaminbrist, som är sällsynt, uppträder först som trötthet och utmattning, vilket är symtom på många andra brister eller sjukdomar också.

C-vitamin bidrar till ett normalt järnupptag. Järn kanske inte absorberas effektivt genom kosten. När man äter mat som innehåller järn rekommenderas att man samtidigt intar C-vitamin. Mejeriprodukter, ägg, teer och livsmedel med hög halt av oxalat kan hindra järnupptagningen. C-vitamin hjälper också E-vitamin att regenerera. E-vitamin har också antioxidativa effekter i våra kroppar.

Är du i behov av C-vitamin?
Se nedan alla Aarja Vitamin C-tillskott för att stödja ditt immunförsvar och din allmänna hälsa!

VITAMIN C 500, Zink & Nordic Chaga
Optimal kombination för immunförsvaret: Aarja's VITAMIN C 500 med zink, Chaga och nypon är en optimal kombination som skapats för att stödja immunförsvaret, hud och naglar samt bekämpa oxidativ stress.

OptiMSM + C med blåbär
C-vitamin med MSM! Askorbinsyra tillsammans med vår rena MSM och vilda blåbär stödjer ditt immunförsvar. MSM är ett naturligt ämne som innehåller en organisk svavelförening - det tredje största näringsämnet som finns i människokroppen.

Kids' VITAMIN C med blåbär
En naturlig boost för dina barns immunförsvar med vår tuggbara vitamin C med blåbär. Dess naturligt goda smak kommer från nordiska vilda blåbär och xylitol. Det är också bra för dina barns normala tandhälsa och neurologiska hälsa.

Isotonic Spoorty Boost innehåller både C-vitamin och havtorn
En fantastisk sportdryck som effektivt stödjer fokus och energi vid träning och tävling. Är 100% säker och mycket biotillgänglig utan onödiga tillsatser.

Den rekommenderade dosen av Vitamin C
Det rekommenderade dagliga intaget av vitamin C är 80 mg för friska vuxna. Det finns ingen officiell säker övre gräns för dagligt intag av EFSA för C-vitamin eftersom kroppen kan eliminera överskott av C-vitamin. Ökad mängd C-vitamin kan tas för att lindra symtomen på influensa. Den högsta dosen anses vara 2000 mg dagligen till exempel under en förkylning. Användning av högre doser C-vitamin bör dock konsulteras med en läkare om det finns ett behov av det. Tillsammans med en hälsosam och varierad kost rekommenderar vi att man följer de officiella rekommendationerna. 

Tillbaka till magasin