Vilka Vitaminer Ska Jag Ta och När?

Vilka Vitaminer Ska Jag Ta och När?

Bör magnesium tas på morgonen eller kvällen? Vilket är det rekommenderade intaget av vitamin B12? Varför ska man ta D-vitamin till en frukost som innehåller fett? Det är lätt att gå vilse i vitamindjungeln. Efter att ha läst den här texten på 3 minuter vet du hur mycket vitaminer du bör få i dig under dagen och när du bör ta dem för att säkerställa ett optimalt upptag.

Kalcium och C-vitamin bör tas vid olika tidpunkter.
Det rekommenderade dagliga intaget av kalcium är 600 milligram (mg) för barn och 800 mg för vuxna. Behovet varierar lite beroende på ålder, kön och storlek.

Växande barn och kvinnor som är gravida eller ammar behöver mest kalcium. Tillsammans med vitamin D3 hjälper kalcium också till att bekämpa osteoporotiska benbrott och brutna ben genom att minska förlusten av benmineral hos kvinnor efter klimakteriet. Läs mer om kalciums hälsofördelar här.

Du kan ta kalcium på morgonen eller på kvällen. Vi rekommenderar dock att du tar det på kvällen om du tar C-vitamin på morgonen. Kalcium kan påverka absorptionen av järn negativt, vilket C-vitamin förbättrar, så du bör inte ta kalcium och C-vitamin samtidigt. Det är bra att ta kalcium tillsammans med ett mellanmål på kvällen, eftersom vissa personer kan känna sig sjuka om de tar kalcium på fastande mage.

För att säkerställa ett optimalt intag av kalcium tar du Aarja Health Kalcium, D3+K2 med blåbär. Vitamin D3 bidrar till absorptionen av kalcium. Vad gäller C-vitamin rekommenderar vi vår egna med Zink, Chaga och Nypon

Vitamin B12 är ett viktigt kosttillskott för veganer.
Den rekommenderade dagliga dosen av vitamin B12 är 2 mikrogram (μg) för män och kvinnor. Rekommendationen är 2,6 mikrogram dagligen under graviditet och amning. För barn är det rekommenderade intaget av vitamin B12 0,5-1,3 mikrogram dagligen.

Veganer och vegetarianer får inte tillräckligt med vitamin B12 från maten. Därför är det viktigt att säkerställa ett tillräckligt intag av vitamin B12 genom att ta ett tillskott dagligen.

Vi rekommenderar att du tar B12-vitamin på morgonen eftersom det kan ha stimulerande effekter på vissa personer. Om du tar vitamin B12 som ett kosttillskott kan du lägga tabletten under tungan för att säkerställa ett optimalt upptag.

Behöver du ett tillskott av vitamin B12? Prova Aarja Health Vitamin B12 med blåbär. Det är en tuggbar och välsmakande tablett som innehåller 1000 mikrogram (μg) vitamin B12 i form av högupptagligt metylkobalamin. Du kan få B12 även från Aarja Health Kurkumin + ingefära & B12:

C-vitamin bidrar till upptaget av järn
Behovet av C-vitamin, även kallat askorbinsyra, varierar men en vuxen bör få i sig minst 75-100 milligram (mg) C-vitamin dagligen. För barn är den rekommenderade dagliga dosen C-vitamin 40-50 milligram per dag.
Ansträngning, stress, amning och rökning ökar behovet av C-vitamin en aning. C-vitamin kan inte överdoseras, eftersom våra kroppar gör sig av med extra C-vitamin. Större doser C-vitamin kan tas momentant, för det kan förkorta influensans varaktighet och minska symtomen.

Du kan ta C-vitamin på morgonen eller på kvällen. Vi rekommenderar dock att du tar det på morgonen, eftersom C-vitamin kan ha en lätt stimulerande effekt. C-vitamin bidrar till upptagningen av järn. Järn absorberas optimalt på tom mage, så även C-vitamin är bra att ta när magen är tom.

Köp Aarja Healths populära Vitamin C 500 som även innehåller zink och chaga eller Aarja Healths välsmakande OPTIMSM + C med blåbär dryckespulver!

Prova även Aarja Healths produkt Kids Vitamin C med blåbär. Den goda smaken hos de tuggbara tabletterna kommer från xylitol och vilda blåbär.

Behovet av zink ökar under graviditet och intensiv träning.
Det rekommenderade intaget av zink är 9 milligram (mg) för vuxna män och 7 milligram eller kvinnor dagligen. Graviditet, amning, intensiv träning, svettning och åldrande ökar behovet av zink. För gravida kvinnor är den rekommenderade dagliga dosen zink 9 milligram och 11 milligram vid amning.

Veganer och vegetarianer kan behöva upp till 30 procent mer zink än normalt eftersom växtfytinsyra binder zink. Läs mer om zinkens hälsofördelar här.

Du kan ta zink på morgonen eller kvällen eftersom tidpunkten inte påverkar absorptionen. Vi rekommenderar dock att du tar det på morgonen eftersom zink kan ha lätt stimulerande effekter på vissa personer. Ta zink under frukost, eftersom vissa personer kan känna sig sjuka när de tar zink på tom mage.

Aarja Healths Vitamin C 500 innehåller 10 milligram zink.

Magnesium kan förbättra sömnkvaliteten
Den rekommenderade dagliga dosen magnesium är 280 milligram (mg) för kvinnor och 350 milligram för män. Rekommendationen för barn i åldern 6-9 år är 200 milligram och för barn i åldern 10-13 år 280 milligram magnesium per dag.

Du kan ta magnesium när som helst på dagen. Det rekommenderas dock att ta magnesium på kvällen innan du går och lägger dig, eftersom det kan hjälpa muskler och nervsystem att slappna av och förbättra sömnkvaliteten.

Prova nu Aarja Health MAGNESIUM3 vars rekommenderade dagliga dosering innehåller 375 milligram av tre mycket absorberbara magnesiumformer: magnesiumcitrat, magnesiumbisglycinat och magnesiumtaurat.

Ta D-vitamin tillsammans med en frukost som innehåller fetter.
Den rekommenderade dagliga dosen av D-vitamin är minst 10 mikrogram (μg) för både vuxna och barn. Experterna är inte överens om huruvida det rekommenderade intaget är tillräckligt. Det är svårt att få i sig tillräckligt med D-vitamin från maten och solljuset, så det rekommenderas att det tas som kosttillskott. Läs fler hälsofördelar med D-vitamin här.

Vi rekommenderar att D-vitamin tas på morgonen eftersom det kan påverka melatoninutsöndringen negativt, göra det svårare att somna eller försämra sömnkvaliteten hos vissa personer. Du bör ta D-vitamin tillsammans med mat som innehåller fett. För att säkerställa optimal absorption kan du ta D3 tillsammans med Omega3-tillskott. Aarja's naturliga och rena OMEGA3 BOOST krilloljekapslar innehåller gott om viktiga EPA- och DHA-fettsyror för hjärtat och det allmänna välbefinnandet.

Beställ nu Aarja Health Vitamin D3 med lingon, Kalcium, D3+K2 med blåbär, som innehåller 50 mikrogram veganskt D3-vitamin och högkvalitativa OMEGA3 krilloljekapslar.

Sammanfattning
Kalcium: Rekommenderad daglig dos är 600 mg för barn och 800 mg för vuxna. Ta kalcium på kvällen tillsammans med ett mellanmål.
Vitamin B12: Rekommenderad daglig dos är 0,5-1,3 μg för barn och 2 μg för vuxna (2,6 μg om du är gravid eller ammar). Ta vitamin B12 på morgonen.
C-vitamin: rekommenderad daglig dos är 40-50 mg för barn och 75-100 mg för vuxna. Ta C-vitamin på morgonen på tom mage. Aarja's OptiMSM + C med blåbär är en utmärkt morgonstartdryck!
Zink: Rekommenderad daglig dos är 9 mg för män och 7 mg för kvinnor (9 mg om du är gravid och 11 mg om du ammar). Ta zink på morgonen i samband med frukosten.
Magnesium: Rekommenderad daglig dos är 200 mg för barn i åldern 6-9 år, 280 mg för barn i åldern 10-13 år, 280 mg för kvinnor och 350 mg för män. Ta magnesium på kvällen innan du går till sängs.
D-vitamin: rekommenderat dagligt intag är minst 10 μg per dag för både barn och vuxna. Ta D-vitamin på morgonen i samband med en frukost som innehåller fetter.
Kollagen: Kollagen rekommenderas att tas i tom mage. Vi rekommenderar dock att du tar det tillsammans med vår OptiMSM + C-dryck på morgonen! Du kan också ta kollagen före sänggåendet.
Omega3: Ta Omega3 Boost krilloljekapslar tillsammans med D-vitamininnehållande tillskott.

Aarjas alla produkter.

Tillbaka till magasin