STORY

Vi har et klart mål om å ha produkter i verdensklasse som utgjør en reell forskjell – produkter som vi vil bruke selv og gi til vår familie og våre kunder.

Internasjonal suksess

Grunnleggeren av Aarja Health, Håkon Volden, vokste opp i Hammerfest hvor familien startet med fiskeoppdrett så langt nord en kan komme. Et selskap som han etter hvert overtok ledelsen av og som ble børsnotert med stor suksess. Karrieren i havbruksnæringen har vært lang og Håkon har hatt en sentral rolle i å bygge Norges største eksportnæring etter olje og gass. Med sin kompetanse og internasjonale erfaring ble han også en tid oppnevnt av regjeringen til «Forum for økt verdiskaping i næringslivet» i Norge.

Fra våre egne erfaringer

Ideen og grunnlaget for Aarja Health ble skapt av Håkon, Elisabeth og Diego som etter en vanskelig sykdomsperiode ønsket å finne en naturlig vei til balanse og bedring. De hadde et stort behov for å gjenvinne både energi og vitalitet og bygge motstand mot sykdom for fremtiden. Produktene de ønsket ble ikke funnet på markedet, så de startet sin egen reise med å utvikle Aarja´s kosttilskudd for å skape de beste produkter for seg selv, noe de har lyktes med. Nå fortsetter de sin reise som DU også kan være en del av!

Elisabeths samiske slekt

Våre røtter er basert i Nord-Skandinavia, hvor våre samiske forfedre har levd i pakt med naturen i uminnelige tider og forvaltet landet og vannet med stor respekt og omsorg. Samenes helhetlige helhetssyn på hvordan deres bomiljø smelter sammen med natur, historie, språk og reindrift er noe vi er inspirert av. Hvordan de høster fra naturen gjennom de åtte sesongene, men også deres måte å ta vare på hele dyret ved slakting av rein. Ingenting kastes unødvendig der innmat er et godt eksempel på dette og som også er en viktig kilde til god helse.

Aarja x Jon Henrik Fjällgren

Da vi skulle lage en reklamefilm for flere år siden, ville vi ha med Jon Henrik Fjällgrens magiske stemme. Med våre samiske røtter og inspirasjon var det en selvfølge for oss. Da vi senere snakket med Jon Henrik om dette, fant vi flere ting vi hadde til felles, blant annet vårt syn på helhetlig helse, natur og kosttilskudd. Siden den gang har vi jobbet sammen for å utvikle nye produkter, lage avslappende musikk og dele mye opplevelser med hverandre.

De åtte årstidene skaper et unikt klima

Blant samene er det en skikk å dele året inn i åtte årstider – derav blir samene kalt de åtte årstidenes folk. De ulike årstidene beskriver års syklusen til reinen og reindriftsutøveren. Disse årstidene påvirker også vegetasjonen. Ingrediensene plantene produserer for å beskytte seg mot det harde klimaet gir frukt og bærer unik styrke, vitalitet, aroma og smak.

DÁLVI -
VINTER 

Vintern tar sitt grepp av naturen från slutet av november och är början av den mörka årstiden. Det är en tid med stora utmaningar, inte minst på grund av brist på naturligt ljus.

Renen är anpassad till det arktiska klimatet och kan lagra både vatten och energi när det blir kallt och betar fritt under denna period. Björnen och andra djur går och lägger sig för att spara energi. Tall och granar är det enda gröna som matchar den gröna färgen i det flammande norrskenet. Barken från tall är en viktig ingrediens när vi utvecklade Aarjas KOLLAGEN. Traditionellt har användningen av bark varit viktig för att stärka hudens skyddsbarriär och bindväv i kroppen. Under vintern är tallbark en bra källa till antioxidanter.

Vår/sommer

I juni är det dags för nytt liv. Landskapet blommar i gröna nyanser och naturen lyser karismatiskt. Även om midnattssolen ger grunden för tillväxt 24 timmar om dygnet ger nordanvinden perioder av kalla nätter. För renens del är kalvningen över. Renkorna och kalvarna söker sig till björkskogar, myrar och bäckdrag där grönskan kommer tidigt. Här kan de få beta i lugn och ro. Alla föräldrar, oavsett om det är renar, fåglar eller människor matas nya familjemedlemmar med proteiner, mineraler och vitaminer som ger energi och bygger upp unga och äldre kroppar. Mineralet MSM är organiskt svavel – ett av de viktigaste mineralerna för att kontrollera kroppens många processer och bygga upp bindväv. Vi gjorde vår OptiMSM+C med en kombination av världens bästa MSM med nordiska blåbär. De unga i familjen föredrar OptiMSM+C när mineralsmaken inte blir alltför framträdande och ett plus är att antioxidanterna bygger spänst.

GIĐĐADÁLVI -
VÅR/VINTER

I februari är solen äntligen här igen. Med ljuset och den gradvisa ökningen av temperaturen från solen börjar den frusna naturen sakta vakna. Efter en lång vinter är fjolårets sparade energi snart förbrukad och när mars kommer med längre dagar börjar isen smälta och snön får en annan konsistens. Under snön börjar växterna att förbereda sig för vårens hektiska rusning och björnen dyker upp från sin vintervila. De första fåglarna kommer tillbaka efter sin vintervistelse i söder. Renarna flyttas från vinterbetesområdet till lågfjället. Renkorna söker upp sina gamla kalvningsplatser. De modigaste plantorna vågar så småningom se upp genom springor i snön. Dessa tidiga örter innehåller källor till C-vitamin. Vår egen Elisabeth kämpade länge med låg energi och trötthet, och vi gjorde Aarjas Vitamin C med nordiska örter. En källa som lämpar sig för att bekämpa trötthet som minskade hennes livskvalité under flera år.

Sommer

Från slutet av juni är sommaren i full gång. Alla som kommer norrut vid den här tiden på året noterar hur skarpa färgerna är i naturen. Blommorna, löven på träden, örter och bär har mycket intensiva färger. Blåbär är mörkblå på grund av mycket antioxidanter. Även träden har mycket sav och därmed en stark grön färg på löven. I älvarna är det bra sikt, och fisken lever i blått, klart vatten.

Renarna betar högre upp på fjället för att undvika värmen och komma undan insekter. Under denna tid skall renarna samlas till renmärkning vilken är en mycket intensiv tid för renskötarna som många gånger arbetar dygnet runt.

Låg energi i denna vackra men intensiva årstid kan vara en signal om att kroppen har vitaminbrist. En familjemedlem till oss fick diagnosen B12-brist, med låga energinivåer, tung andning och hjärtklappning. Vi tog därför fram ett naturligt kosttillskott med B12 med nordiska bär. Det hjälper hjärnan, nervsystemet och immunförsvaret och kan bidra till god hälsa och motståndskraft

GIĐĐA -
VÅR

Sover du för länge kan du missa den korta våren i norr. Även om solen skiner flera timmar om dagen väntar naturen på en pånyttfödelse. När snön smälter helt och isen går sönder med ett högt dån slår knopparna plötsligt ut på träden. Flera ljusgröna växter överraskar med sin närvaro. Vårblommorna vågar så småningom titta upp genom springor i snön, och färgerna stiger hos träden. Renkalvarna föds och renkorna väljer sydsluttningar med fläckar av barmark. Betet består av det som kan kommas åt av lavar, gräs, örter och löv. Så kommer också tiden då natten badar i ljus. Midnattssolen ger grunden för växternas unika anpassning i norr. Kombinationen av ljus dygnet runt och den skarpa vårluften triggar växterna att producera sina egna skyddande ämnen mot kyla och strålning, som antioxidanter och vitaminer.

Høst/Sommer

I slutet av juli säger midnattssolen adjö för i år och det börjar gradvis bli mörkare på kvällarna. Renarna vandrar ner till björkskogar och myrar. Nu behöver det byggas upp muskler och fettlager inför vintern. Det finns mycket mat i form av löv, gräs och örter. Svampar som är rika på protein och fosfor är något renarna älskar.

För oss individer är dags att plocka blåbär och lingon. Många får energi genom promenader i naturen och ibland blir musklerna helt slut efter flera timmars promenader i tuff terräng.

Håkon, Aarjas grundare, har haft många år av krävande ledaruppdrag. Hans bästa tips mot stress är att jogga i naturen. För Håkon är fysisk aktivitet en viktig grund för god hälsa, och för att motverka hans ständiga benkramper utvecklade Aarja ett MAGNESIUM3-kosttillskott.

Høst

När hösten är i full gång i mitten av september, med kallare nätter och lite lätt snöfall, drar träden sin energi tillbaka till rötterna. Denna process ger stark orange och röda höstfärger till löven. När frosten kommer minskar tillgången på örter, gräs och löv. För renens del innebär det att den måste äta mer lavar och kan även gräva upp underjordiska delar från vattenklöver och andra örter. Det är också dags att samla in och separera renar i renstängsel då det är tid för slakt. Detta är tungt arbete, som kräver styrka och en bra benstomme. Kalcium är ett viktigt mineral för att bibehålla normal benstruktur och blodkoagulation. Aarja's KALCIUM innehåller även veganskt D3 och vitamin K2. När huden tar upp mindre sol behöver kroppen tillskott av D-VITAMIN för att få ett bra upptag av de viktiga mineralerna kalcium och fosfor.

Høst/Vinter

Med det första stora snöfallet gör sig björnen redo att spara energi och förbereder sig för vinterns vila. Renarna söker sig till platser där det kan finnas lite grönska kvar. De sista flyttfåglarna lämnar sina bon vid kusten. Solens strålar blir färre, tills solen tar ett tillfälligt farväl i slutet av november. Det är dags att fylla på D-vitamin och bra marina fettsyror för att bibehålla hjärnans och kroppens viktiga funktioner. Aarjas OMEGA3 KRILL innehåller marina oljor av högsta kvalitet, EHD- och DHA-fettsyror gjorda av krill, ett mikroskopiskt litet kräftdjur som lever i världens kallaste vatten. Kräftdjuret innehåller marina antioxidanter med ett bra innehåll av astaxantin och andra näringsämnen, vilket gör att Aarja OMEGA3 KRILL tillför bra fettsyror som kroppen och inte minst hjärtat uppskattar mycket. Alla som har vuxit upp i norr har en barndom där man tagit omega-3-fettsyror under vinterhalvåret. Detta beror på att kroppen själv inte kan producera dessa.

Vitaminer og mineraler som gjør en stor forskjell