JON HENRIK FJÄLLGREN

"Att naturen är basen för vår överlevnad och att allting hänger samman är helt naturligt för mig."

Jon Henrik och Aarja Health

Med sin samiska bakgrund, starka koppling till naturen och sin helhetssyn på hälsa är vi stolta att ha Jon Henrik som ambassadör för Aarja Health. Vi är fascinerade av hans förmåga att lyckas trollbinda människor genom sin musik och jojk, men också att kunna inspirera andra genom sitt öppenhet kring svåra samtalsämnen. Jon Henrik har också ett delägarskap i Aarja Health vilket känns både naturligt och inspirerande då vi båda delar värderingar relaterade till naturen och helhetshälsa något som genomsyrar produktionsfilosofin för Aarja
Healths näringstillskott.

Från en ursprungsbefolkning till en annan

När Jon Henrik var 6 månader blev han adopterad från en indianby i Colombia till Mittådalens sameby i Härjedalen. När han adopterades var namnet Montoya, men fick namnet Jon Henrik Mario Fjällgren när han kom till Sverige. Trots att han bott i Sverige i princip hela sitt liv känner han en stark koppling till sina rötter, något som märks av i både hans musik och sin rytm, och även syns på hans kropp där både Montoya och Colombia finns som tatueringar. När han vann Lets Dance 2018 fick han utrycka sitt arv genom dansen vilket gjorde att han fick fram sidor i sig själv han inte visste fanns.

Renskötsel och moder jord

Jon Henrik är världens mest kända renskötare. Han har naturen och fjället som arbetsplats vilket kan vara väldigt vackert, men det kan samtidigt vara väldigt tungt och innebära många olika utmaningar. Vissa dagar är naturen magisk, med mängder olika färger, nyanser och det går att höra tystnaden. Andra dagar är det så kallt och snöstorm att det inte går att se var man ska köra med sin skoter. Det går helt enkelt inte att veta i förväg hur dagen kommer att bli och på fjället kan allting hända! Med sin vardag med moder jord finns stora kunskaper om naturens skafferi och vikten om att ta hand om vår jord.

Jojken ett sätt att finna inre kraft

Jojken är idag en naturlig musikform, men så har det inte alltid varit. Under lång tid levde samer under förtryck och deras musik var inte varit accepterad i samhället något Jon Henriks farmor berättade för honom. Hon gav också inspiration och modet att jojka vilket han gjorde. Som fjortonåring håll Jon Henrik sin första konsert och under hans uppväxt som många gånger var tuff, blev jojken ett sätt att finna styrka. Inspirationen till hans jojkar kommer ofta från upplevelser och känslor som det är svårt att sätta ord på.

Öppenhet med psykisk- & fysisk hälsa

Jon Henrik har sedan sitt genombrott i Talang 2014 varit mycket öppen med sina erfarenheter kring att vara utsatt för mobbing, trakasserier, posttraumatiskt stresssyndrom och sömnproblem vilket inspirerat andra i liknande situation att inte ge upp och att det finns ljus trots att det för stunden känns hopplöst. Han har också egna erfarenheter av hur fel det kan bli med medicinering och att det kan finnas andra utvägar att komma till rätta med psykisk ohälsa. För Jon Henrik har fysisk aktivitet varit en naturlig del i hans liv och tillsammans med jojken varit en räddning när livets svåra utmaningar knackat på dörren.

Livet i rampljuset

Jon Henrik blev 2014 ”Jon Henrik”med hela svenska folket när han knockade både jury, publik och tv-tittare med sitt framförande av Daniels Jojk i teveprogrammet Talang. En tävling som han senare också vann. Efter det förändrades hans liv och musiken blev en stor plats i hans liv. Sedan dess har han haft tre starka bidrag i Melodifestivalen, succé i Lets Dance och Stjärnornas Stjärna, över 70 miljoner streams på Spotify och fått uppträda inför kungar, presidenter och i andra prestigefyllda sammanhang. Under inledningen av 2023 kan han ses i Stjärnorna på Slottet och Melodifestivalen på SVT

"Som många säkert redan vet om mig så brinner jag oerhört mycket för mental- och fysisk hälsa. Jag har under många år försökt att både träna och äta rätt, men även letat efter bra kosttillskott. På den vägen kom jag i kontakt med Aarja Health. Det jag gillar särskilt mycket med Aarjas produkter är att de innehåller nordiska ingredienser som tallbark och chaga, för det är uppe i de arktiska regionerna vi finner den riktiga supermaten. Det hårda och tåliga klimatet gör att växterna som växer där blir extra kraftfulla och näringsrika. Det känns nu såklart extra inspirerande att få dela med mig av mina kunskaper och att det utmynnar i bra kosttillskott som andra kan få ta del av"

JON HENRIK FJÄLLGREN

jon image

JON HENRIKs FAVORITTER