Hur Kroppen Använder Energi: Din Guide till Kroppens Bränslekällor

Hur Kroppen Använder Energi: Din Guide till Kroppens Bränslekällor

Det är ingen hemlighet att kroppen behöver energi - vi har alla haft de där dagarna då våra kroppsdelar är tunga, våra ögon inte kan hålla sig öppna och allt vi vill göra är att tillbringa dagen på soffan! Men vet du hur kroppen använder energi? Har du någonsin frågat dig själv "varifrån kommer kroppens energi"? Eller vad de bästa livsmedlen för att öka energin är? Nåväl, leta inte längre! Vi har en hel massa energiinformation på väg till dig!

När vi pratar om energi är det viktigt att först förstå var kroppens energi kommer ifrån. Du kanske redan vet det rätta svaret - mat! Men alla livsmedel är inte lika när det gäller den energi som tillförs, så låt oss dela upp det! Kostens energikällor passar in i tre huvudkategorier: kolhydrater (kolhydrater), protein och fett. Dessa är kända som våra makronäringsämnen, vilket innebär att vi använder dessa näringsämnen i de största mängderna.

Kolhydrater och protein ger båda ungefär samma mängd energi per vikt - 4 kalorier per gram. Fett å andra sidan ger ungefär 9 kalorier per gram. Nu kanske du tänker - om någon försöker bekämpa trötthet bör han eller hon bara äta mer fett, eftersom det ger den högsta energitätheten. Du har inte fel när du tänker så, men du måste också tänka på hur kroppen kommer att använda den energi som dessa makronäringsämnen ger oss.

Hur kroppen använder energi
Även om fett ger mest energi per portion betyder det inte nödvändigtvis att det kommer att användas för omedelbar energi. Faktum är att kolhydrater i första hand används för snabb eller omedelbar energi om vi har brist på energi - till exempel precis när du börjar jogga. Detta beror på att kolhydrater lätt bryts ner till sockerarter, varav glukos är vår primära bränslekälla för kroppen. Fetter å andra sidan måste brytas ner till fettsyror som sedan används som bränsle under längre tids aktivitet med låg till måttlig intensitet. Nu undrar du säkert om protein kan användas som energi. Även om protein till viss del kan användas som energi är dess primära roll att upprätthålla musklerna, hjälpa till med tillväxt och reparation samt att hjälpa till att tillverka hormoner, enzymer och i princip samordna kroppsfunktioner som helhet.

Hur kroppen använder energi under träning
Naturligtvis används vår energi på olika sätt under träning - vi behöver trots allt en extra boost för att ta oss igenom ett hårt träningspass eller en enorm vandring i skogen! Som vi redan har nämnt är glukos vår mest lättillgängliga form av bränsle, både i vila och under tidiga träningsfaser. Men vårt tillgängliga glukosförråd räcker bara en kort stund efter att träningen har börjat, så vår kropp börjar omvandla lagrat glukos (känt som glykogen) tillbaka till glukos för att upprätthålla våra blodsockernivåer. Beroende på vilken typ av träning du utför samt hur länge den varar kan kolhydratinnehållet i din kost påverka hur mycket lagrat glykogen din kropp har, vilket kan påverka både din träning och din återhämtningsprocess avsevärt.

Under träning bryts även fett ner för att ge oss energi - tack och lov eftersom vårt glukos bara räcker till några minuter efter att träningen har börjat. När fett används för att ge energi omvandlas vårt lagrade fett till fettsyror, som sedan transporteras till våra muskler som bränsle.

När det gäller protein använder våra kroppar inte ofta det som bränsle. I stället används protein för de många andra uppgifter som anges ovan även om det kan bidra med upp till cirka 5 % av kroppens bränsle. I vissa situationer dock, till exempel när vi inte får i oss tillräckligt med kalorier eller väldigt lite kolhydrater, kan våra muskelproteiner brytas ner för att användas som bränsle. Våra kroppar är ganska fantastiska, eller hur!

Mer fakta om energi
Nedan finner ni mer fakta om energi, vill ni ta en paus från läsandet och besöka vår webshop gör ni det här...

Ungefär 50-80 % av din dagliga energi behövs för vila.
Även om man ofta tänker på träning som den största förbrukaren av kroppens energi är det faktiskt vila som kräver ungefär 50-80 % av vår dagliga energi! Varför? Enkelt uttryckt måste vi upprätthålla våra vitala funktioner. Detta inkluderar saker som att upprätthålla våra organfunktioner och andning - jag menar, vi kan inte förvänta oss att vårt hjärta (en muskel) bokstavligen ska arbeta dygnet runt utan en solid energikälla! Den faktiska mängden energi som används för att upprätthålla våra vitala funktioner varierar från person till person och kallas basal metabolisk hastighet (BMR). Faktorer som ålder, muskelmassa, genetik, längd och vikt bidrar alla till hur mycket energi kroppen förbrukar i vila.

Att äta förbrukar också värdefull energi
Visste du att det också går åt energi för att äta? Det är en ganska lustig process, men när vi tar in mat måste vår kropp använda energi för att bryta ner maten. På så sätt kan vi utvinna värdefulla näringsämnen ur dem. När vi sedan så småningom måste eliminera eventuella rester från kroppen tar detta också energi som används för att kärva, dra ihop sig och slutligen låta avfallet lämna kroppen. Allt som allt kan processen med att äta, smälta och metabolisera använda ungefär 10 % av vårt kroppsbränsle!

Det enda konstanta är förändring, så se till att din energi kommer från näringsrika livsmedel.
Kroppen byggs ständigt upp och bryts ner genom processer som kallas anabolism och katabolism. Det betyder att de näringsämnen och den energi som vi tar in från maten införlivas i våra kroppar för att hjälpa oss att leva. Aminosyror från proteiner används till exempel för att skapa hormoner, enzymer och för att hjälpa till att bygga och reparera vävnader. Samtidigt bryts lagrat glykogen, fetter och proteiner ner till enklare molekyler för energi, för att avgifta kemikalier och för att hjälpa till att reglera ämnesomsättningen. Den viktiga slutsatsen här är att eftersom våra kroppar för närvarande befinner sig i ett tillstånd av förändring är vår kost absolut nödvändig för att se till att rätt näringsämnen finns där för att stödja dessa processer.

Det finns tre huvudsakliga energisystem
Vi kunde inte ägna all denna tid åt att tala om energi utan att snabbt nämna kroppens tre energisystem! De energisystem vi talar om hänvisar till de sätt på vilka energi produceras av kroppen. Det första systemet kallas fosfagensystemet, det andra är det glykolytiska systemet och det tredje är det oxidativa systemet, som alla arbetar tillsammans för att se till att vi kan arbeta, röra oss och leva våra liv.

Så vad avgör vilket energisystem som används?
De fungerar alla som det primära systemet vid olika tillfällen. Det fophagena systemet används främst under kort, explosiv aktivitet som varar ungefär 30 sekunder eller mindre. Nu är det inte alls särskilt länge, vilket är anledningen till att vi har det glykolytiska systemet. Detta system kommer in under aktiviteter som varar ungefär 30 sekunder till 3 minuter - som att springa uppför en trappa. För aktiviteter som varar längre än 3 minuter hjälper det oxidativa systemet (som använder syre för att producera energi) dig att utnyttja all den energi du behöver för de längre träningspassen eller uthållighetsaktiviteterna.

Bästa livsmedel för att öka energinivåerna
Våra kroppar är ganska fantastiska på att extrahera energi och näringsämnen från livsmedel, men vissa livsmedel är helt enkelt bättre än andra på att stödja vår hälsa. Undrar du vilka livsmedel som kan ge dig mer energi? Här är några av våra favoriter!

Den första av våra energigivande livsmedel är nötter och frön. Dessa praktiska, välsmakande godbitar är fullproppade med protein, kolhydrater och hälsosamma fetter som hjälper till att bekämpa trötthet och inflammation, samtidigt som de ger uthållig energi. Fet fisk (som lax, sill och öring) innehåller också protein och hälsosamma fetter som omega-3 som kan vara särskilt hjälpsamma för att bekämpa trötthet och känna sig energisk!

Nästa på vår lista skulle vara bladgrönsaker, som är fulla av vitaminer och mineraler som stöder våra enzymer och energiproduktionsprocesser. Fullkorn finns också med på vår lista över energiboostande livsmedel på grund av deras höga kolhydratinnehåll. Det speciella med fullkorn är dock att de ofta har ett högt innehåll av protein och fibrer, vilket gör att glukos släpps långsamt ut i blodet så att vi inte känner en sockerkollaps efter måltiden.

Även om vår nästa punkt inte nödvändigtvis är ett livsmedel kunde vi inte låta vatten saknas på vår lista över de bästa livsmedlen för energi. Vatten är en absolut nödvändighet för livet - det är involverat i många reaktioner och cellprocesser i hela kroppen, inklusive energiproduktion! Faktum är att när vi är uttorkade tenderar kroppens processer att sakta ner, vilket gör att vi känner oss tröga och trötta. Vatten är ett bra alternativ för en bra uppladdning när som helst på dagen!

Kroppen använder energi varje sekund av varje dag. Vi behöver energi för att leva, och våra kroppar är så kreativa när det gäller de sätt på vilka vi inte bara kan konsumera, utan också omvandla och använda energi för att stödja våra liv och dagliga aktiviteter. Att se till att vi äter näringsriktig mat, att stödja våra system med rena, säkra och effektiva kosttillskott och att njuta av regelbunden rörelse är alla avgörande för att stödja våra energinivåer.

Elisabeth, Aarja Health medgrundare, som under lång tid hade problem med sin energi tar följande vitaminer och mineraler och som förändrade hennes liv; OptiMSM +C med blåbär för energi och återhämtning efter träning, samt Magnesium3+B6+Zink för att förebygga muskelkramper. Hon tillägger att Kurkumin med Ingefära & B12 är särskilt bra att använda vid inflammation efter ett träningspass, men när det används regelbundet fungerar det för att förebygga inflammation. Hon rekommenderar även Isotonic Sporty Boost vid träning och aktiviteter.

Om du känner dig trött eller behöver en extra energikick har Aarja Health en hel samling av några av de bästa kosttillskotten för att stödja energinivåerna. Se till att kolla in det i vår webshop! 

Tillbaka till magasin