Bär - 5 Hälsofördelar Du Inte Visste Om

Bär - 5 Hälsofördelar Du Inte Visste Om

Bär i allmänhet är bland de mest näringsrika livsmedlen i världen. De är ett bekvämt och välsmakande mellanmål och när man är ute efter något sött och ett enkelt tillägg till en hälsosam kost för att öka vitamin- och mineralinnehållet. Men med så många olika sorter som finns tillgängliga för oss kan det vara svårt att avgöra vilka som verkligen är bland de hälsosammaste bären.

Goji, acai och blåbär kan komma i åtanke, men vad är det egentligen som gör bär hälsosamma? Vi har redan gett dig en ledtråd! Det har att göra med deras näringsämnen - de vitaminer, mineraler och växtföreningar som naturen ger oss i dessa små, färgglada paket som ger oss många olika hälsoeffekter. Om du inte är bekant med bärens hälsofördelar är det här bara några!

Bärens fördelar för blodsockret
Det är inte särskilt ofta som ett sött livsmedel faktiskt har fördelar för blodsockernivån, men bär måste vara naturens gåva till oss som är sötsugna! Hallon, blåbär, jordgubbar och björnbär (för att nämna några) är fulla av antioxidanter, vitaminer, mineraler och fibrer som alla spelar en viktig roll i kroppens kontroll av blodsockernivån. Forskning har till och med visat att om man äter dessa bär regelbundet kan man förbättra insulinkänsligheten och glukosrensningen från blodet! Bär har faktiskt en multifaktoriell fördel på blodsockret vilket fungerar som en dubbel positiv faktor för vår hälsa. Det blir inte mycket bättre än så!

Fördelar med bär för hjärthälsan
I många former av alternativ medicin har många typer av bär använts i tusentals år på grund av deras hälsofördelar som gojibär, acai-bär och blåbär. Det finns en anledning till varför de har varit populära så länge - dessa bär har hälsofördelar för hela kroppen, såväl som för hjärtat! Näringsämnen som antocyaniner är de pigment som ger bären deras klarröda, blå och lila nyans och är en av de viktigaste bidragande faktorerna till varför de är så hälsosamma för hjärtat, bortsett från deras innehåll av fibrer, antioxidanter, vitaminer och mineraler. Anthocyaninintag genom dessa olika typer av bär har förknippats med minskad oxidativ stress, blodtryck och inflammation, förbättrade lipidprofiler samt starkare blodkärl. Så när det gäller hjärthälsa bör bär definitivt komma i åtanke som en nyckelingrediens för att hjälpa till att förmedla de riskfaktorer som är inblandade i kardiovaskulära sjukdomar.

Du kanske känner igen blåbäret som en vanlig ingrediens i några av våra produkter, som vår Kalcium och Vitamin D3 + K2 med blåbär. Även om dessa vitaminer är välkända för sina effekter på ben- och immunhälsa, börjar K2- och D3-vitaminerna också bli populära för sina effekter på det kardiovaskulära systemet, främst på grund av deras inverkan på blodkärlshälsan. Ett kombinationstillskott som detta är ett utmärkt alternativ för alla som vill stödja benhälsan, men precis som med bär är hälsofördelarna mer än vad som möter ögat!

Fördelar med bär för ögats hälsa
På tal om ögon kunde vi inte glömma bärens kraft för ögonhälsan! Minns du de där antocyaninerna som vi nyss nämnde? De är också bra för att skydda mot många olika sjukdomar i ögat. Även om det vanliga blåbäret ofta nämns för sin inverkan på ögonhälsa och makuladegeneration är det faktiskt blåbäret som borde få din uppmärksamhet! När det gäller sjukdomar som grå starr, torrhet, ögontrötthet och glaukom har blåbäret länge använts för att stödja näthinnans hälsa. Utöver detta är en av de mest kända effekterna av blåbäret dess förmåga att förbättra nattseendet, även om forskningen fortfarande inte är klar på den punkten! Man tror att antocyanin- och antioxidantkraften i dessa bär stöder kollagenproduktionen och näthinnans struktur samtidigt som de ger extra skydd mot UV-strålar för ögats känsliga kärl. Oavsett om du föredrar lingon eller blåbär är de båda bland de hälsosammaste bären (eller livsmedel i allmänhet) för ögats hälsa.

Fördelar med bär för immunitet
Vårt immunförsvar kräver en näringsrik kost för att fungera optimalt. När du tittar på näringsinnehållet skulle du bli glatt överraskad av att veta att hälsofördelarna med bär inkluderar stöd för immunförsvaret, av många skäl! Dessa färgglada godsaker är ofta fulla av antioxidanter som kan användas för att "avväpna" skadliga element i kroppen som annars skulle vara skadliga för våra celler. Många typer av bär - blåbär, björnbär, lingon - har också imponerande antiinflammatoriska effekter. När det gäller immunitet är inflammation en naturlig process och en skyddsmekanism, men när denna inflammation blir kronisk blir den en börda för vårt immunförsvar och kan avsevärt påverka människans hälsa som helhet, och det vill vi inte ha! Som du snart kommer att få reda på är bär också bra för vårt tarmsystem, som också spelar en stor roll för vårt immunförsvar.

Fördelar med bär för tarmhälsan
Många fibrösa livsmedel är bra för tarmhälsan, men det finns några som står över resten när det gäller att hålla vårt mikrobiom friskt. I det här fallet pratar vi om lingonbäret! Lingon har inte bara antioxidant- och antocyaninkraft som många av våra tidigare nämnda bär, utan har också förmågan att förändra det mikroskopiska ekosystemet i våra tarmar! Om du inte tidigare har hört talas om tarmmikrobiomet är det en term som används för att beskriva vårt stora bakterienätverk som finns i vårt matsmältningssystem. Dessa bakterier bidrar till många aspekter av vår hälsa, bland annat psykisk, kardiovaskulär och självklart även vår matsmältningskapacitet.

Vi lär oss fortfarande om tarmbakteriernas många effekter, men när det gäller lingon vet vi några mycket lovande saker. För det första kan lingon ha potential att förändra balansen mellan tarmbakterier till förmån för att minska låggradiga, kroniska inflammationer. De ändrar också bakteriebalansen för att stödja en hälsosam kroppssammansättning.

Du kanske undrar hur det kan vara möjligt? Jo, det finns många olika typer av bakterier som naturligt förekommer i tarmen. Vissa är bättre på att utvinna energi ur osmälta matpartiklar, vilket gynnar viktökning. Vissa kan hämma de kemikalier som bryter ner matpartiklar, som fett, vilket gynnar viktminskning. Dina tarmbakterier som individ kommer att skilja sig från din grannes på grund av skillnader i livsstil, kost, genetik, läkemedelsanvändning och många andra faktorer, men när det gäller att ta itu med hälsan som helhet kan vi använda vissa livsmedel till vår fördel när de har förmågan att ändra tarmfloran. Ganska fantastiskt, eller hur? Eftersom det medicinska samfundet fortfarande håller på att lära sig om de långtgående effekter som våra tarmbakterier har på vår allmänna hälsa, är det viktigare än någonsin att konsumera livsmedel som stöder våra mikroskopiska tarmvänner!

Ringer lingon en klocka? Du kanske har lagt märke till våra produkter som Magnesium och Vitamin D3 båda innehåller lingon, som innehåller en rad vitaminer och mineraler för att stödja energinivåer och prestation. Lingon passar perfekt i den här formeln, inte bara på grund av dess hälsofördelar för tarmen, utan också på grund av dess potenta antioxidanteffekter som gör den till en hälsostödjande superstjärna!

Läs mer och handla Aarja Health produkter.

Tillbaka till magasin