När Köttätare Blir Veganer: En Introduktion till Veganism i Veganuary

När Köttätare Blir Veganer: En Introduktion till Veganism i Veganuary

Det är januari, och för många människor runt om i världen är det början på ett nytt år och ett åtagande att ta något slags beslut för en hälsosam nystart! För en del av er kan detta innebära en ny träningsrutin, men för oss på Aarja Health kommer vi att omfamna "Veganuary". 

Du kanske undrar - vad i hela världen betyder Veganuary? Enkelt uttryckt är syftet med Veganuary att få människor att äta en vegansk kost under januari månad med förhoppningen att inspirera dem att äta lite mer växtbaserat året runt. Med tanke på alla olika kosttyper som finns där ute startar vi denna Veganuary med en enkel introduktion till veganism!

Vad betyder veganism?
När du tänker på veganism, vad kommer du då att tänka på? För vissa människor är ordet vegan lätt att förväxla med vegetarianism. Den viktigaste skillnaden här är att medan vegetarianer inte äter något kött, konsumerar veganer inga animaliska produkter. När en vegetarian väljer vanlig mjölk (som produceras av en ko) väljer en vegan en produkt som inte produceras av ett djur (som mandel- eller havremjölk). Detta innebär att alla produkter där ett djur är inblandat i produktionen - som ost, ägg, honung och smör - är förbjudna för veganer!

Vad äter veganer?
Nu när vi har förklarat vad veganism är, är nästa fråga som de flesta människor undrar över, "'vad kan veganer äta"? Det vackra med vegankost är att den tänjer på gränserna för vad många människor anser vara "normalt". Självfallet är vi långt ifrån kött och potatis med veganism. Istället för kycklingvingar kan du välja blomkålsbitar, ersätt dina nöt- och kycklingburgare med linsbitar. Med veganism kan du utforska din kreativitet i köket och hitta på underbara grönsaksskapelser! När det gäller specifika saker, låt oss ta en titt på vad veganer kan och inte kan äta!

Vad veganer kan äta:

- Frukt och grönsaker

- Bönor, linser och ärtor

- Nötter och frön

- Bröd, ris, pasta

- Mejerialternativ (t.ex. mandelmjölk, kokosnötsyoghurt).

- Vegetabiliska oljor

Vad veganer inte kan äta:

- Nötkött, fläskkött, lammkött, andra röda köttsorter.

- Kyckling, anka och andra fjäderfän.

- Fisk, skaldjur, krabbor, musslor och musslor.

- Ägg

- Ost, smör, mejeriprodukter, majonnäs (på grund av förekomsten av äggulor).

- Honung

Det finns många anledningar till varför någon skulle vilja byta ut sin vanliga kost till förmån för detta växtbaserade alternativ. Låt oss ta en titt på några av anledningarna till varför någon väljer att bli vegan.

Många gör det för djurens skull
Det är allmänt känt att livsmedelsindustrin i sin nuvarande form inte nödvändigtvis sätter djurens livskvalitet i första rummet. Med den stora efterfrågan på animaliska produkter har fokus flyttats från familjeägda och drivna gårdar till massproduktion av kött, vilket naturligtvis inte har varit det bästa för levnadsförhållandena. Vare sig vi som befolkning vill erkänna det eller inte finns det ett sätt att ta ställning mot exploatering och grymhet mot djur... genom att vägra stödja den industri som skapar problemet. Även om du inte har något emot livsmedelsindustrin i sig, kan det till och med vara en handling av medkänsla för alla djurälskare där ute att bli vegan!

För den allmänna hälsan
Även om det har funnits många debatter om huruvida den veganska kosten innehåller en lämplig balans av näringsämnen för att stödja hälsan eller inte, är vi här för att berätta att när den görs på rätt sätt gör den det absolut! Faktum är att det höga intaget av frukt och grönsaker, hälsosamma fetter från nötter och frön samt fibrer utgör en utmärkt hälsostödjande kombination av läckra livsmedel. Många upptäcker till och med att om de byter från sin normala kost till en vegansk kost så flyttar de också sitt fokus tillbaka till hela livsmedel (jämfört med bearbetade och förpackade livsmedel), vilket också ger betydande hälsoresultat. Studier har faktiskt visat att veganism har positiva effekter på hjärtsjukdomar, typ 2-diabetes och cancer, och veganer har ofta lägre vikt än sina köttätande motsvarigheter.

För miljön
Visste du att animaliska produkter har en av de största miljöeffekterna av alla livsmedelsprodukter? Om inte, ta en stund och tänk på de resurser som krävs för att föda upp djur för livsmedel. Vi måste odla grödor för att mata dem, använda vatten för dessa grödor samt för boskapen, och tillsammans innebär detta en stor påfrestning på våra naturresurser. Eftersom det finns en stor efterfrågan på animaliska produkter måste dessutom mer mark användas för att föda upp och utfodra djuren, vilket bidrar till avskogning, förlust av livsmiljöer och i vissa fall till att arter dör ut. Om man övergår till en mer växtbaserad livsstil kan man bara behöva ungefär 1/3 av den mark som behövs för att försörja andra dieter.

En personlig utmaning
Om dessa skäl inte är av intresse för dig, låt oss då presentera ett fjärde och sista alternativ för dig - för en personlig utmaning och utveckling i ett paket! Aarja Health som helhet bygger på kunskaperna hos det samiska folket, varav de flesta var mycket tunga köttätare. Som renskötare borde det inte komma som någon överraskning att det inte var någon brist på renkött. Men med sin vandrande livsstil var samerna alltid tvungna att anpassa sig till sin omgivning, vilket innebar att dra full nytta av det nordiska växtliv som naturen erbjöd. I tider då växterna blev mycket tillgängliga fann de ofta att de unika näringsämnena i växtbaserade livsmedel gav dem hälsa på ett sätt som knappt något annat kunde göra. Du förstår, det kan vara mycket svårt att fullt ut förstå effekterna av en stor kostförändring som veganism tills man själv prövar det. Även om du inte har för avsikt att bli vegan på heltid kan du kanske lära dig några nya färdigheter i köket, hitta en ny favoritmat, förbättra din hälsa eller något annat möjligt resultat. Så varför inte? Vem följer med oss i Veganuary?

Läs mer vilka kosttillskott du behöver ta för att hantera denna livsstil.

Aarja Health sammanställt en lista över de bästa kosttillskotten att ta om du är vegan så att du inte behöver gissa!

B12-vitamin
Som vi nämnde finns det vissa kosttillskott som är i högre behov med specifika dieter. För veganer är ett av de viktigaste vitamin B12. Eftersom våra huvudsakliga kostkällor för B12 är animaliska produkter är det ingen överraskning att veganer kan se en ökad risk för brist. Vitamin B12 spelar en viktig roll i proteinmetabolismen och bildandet av röda blodkroppar och låga nivåer kan leda till anemi och problem i nervsystemet. Så när det gäller tillskott, vad är det bästa B12-vitaminet för veganer? Tja, vi måste säga att vår Premium B12 med blåbär toppar listan! Tillverkad utan laktos, GMO, gluten och allergener har vår B12 den goda smaken av nordiska blåbär och alla de underbara hälsofördelarna med högtillgängligt B12 samlat i en tuggtablett. Läs mer om Aarja Health Vitamin B12

Vitamin D3
Naturligtvis kunde vi inte lämna D3-vitamin utanför vår lista. Alla veganer, och utan tvekan alla som bor i ett nordiskt land, bör ha detta i åtanke. Eftersom vitamin D3 till stor del är beroende av vår exponering för solljus i kombination med det faktum att det finns i väldigt få livsmedel (förutom vissa berikade mejeriprodukter) gör D-vitamintillskott ett måste! För veganer kan tillskott utgöra ett problem i sig - många vitamin D3-tillskott är inte veganska, så se till att bekräfta innan du tar dem.

Varför behöver vi D-vitamin? Jo, till att börja med spelar det en stor roll för hur kalcium och fosfor används i hela kroppen för att främja starka ben och tänder. Utöver detta har D-vitamin också en roll att spela för immunitet, mental hälsa, hjärthälsa och så mycket mer. Läs mer om Aarja Health Vitamin D3

Kalcium
Naturligtvis kunde vi inte lämna kalcium utanför vår lista! Återigen är detta ett annat näringsämne som är starkt förknippat med animaliska produkter, som mejeriprodukter. Men visste du att grönsaker också är en bra kalciumkälla för veganer? Livsmedel som bok choy, grönkål, broccoli och kikärter är ett måste för veganer när det gäller kalcium. Men om du letar efter det bästa kalciumtillskottet för veganer måste vi säga att vårt kalcium, D3 och K2 tar priset! Det är inte bara veganskt, utan också en bra källa till D3 som vi just talade om. Kombinationen av kalcium, D3 och K2 ger ett utmärkt stöd för ben och tänder utöver de många fördelarna med D-vitamin. Läs mer om Aarja Health Kalcium!

Omega-3-ämnen
Omega-3:or kan vara ett särskilt knepigt näringsämne för veganer att komplettera eftersom de ofta kommer från kallvattenfisk. Trots detta är de fortfarande viktiga för den allmänna hälsan eftersom de hjälper till att dämpa inflammation i hela kroppen. Denna antiinflammatoriska egenskap kan ha djupgående effekter på hjärtat, hjärnan, den mentala hälsan och hudhälsan för ett välbefinnande från topp till tå. När det gäller veganska källor till omega är lyckligtvis hela livsmedel som valnötter, chia-, hampa- och linfrön enkla tillägg till kosten. När det gäller kosttillskott bör du välja omega från alger. Dessa är inte bara ofta ett miljövänligt alternativ, utan ger också en tät källa till dessa hälsosamma fetter! Läs mer Aarja Health Omega3 Krillolja.

Zink
Zink är ett mineral som lätt förbises i kosten. Du kanske har hört talas om zink för den roll det spelar i immuniteten, men i verkligheten är det involverat i över 300 enzymer i hela människokroppen. Zink påverkar allt från ämnesomsättning och matsmältning till hudhälsa, nervfunktion och DNA/proteinsyntes, så det är viktigt att se till att zinknivåerna i kosten är korrekta. För veganer är bra källor till zink bland annat fullkorn, tofu, tempeh, nötter, frön och baljväxter. Med detta sagt är det bästa zinktillskott för veganer vårt C-vitamin med zink och chaga! Njut av C-vitaminets antioxidativa fördelar med de många hälsofördelarna med nordisk chaga, samtidigt som du säkerställer tillräckliga zinknivåer.
Läs mer om Aarja Health C-vitamin med zink, nypon och chaga.

Även om detta avrundar vår lista över de bästa veganska tillskotten har Aarja Health fortfarande många andra veganska alternativ tillgängliga som finns i vår Vegan kollektion som Kurkumin med ingefära & B12 och Magnesium +B6+Zink! Kolla in dem idag för att ta din veganska kost till nästa nivå!

Läs mer och handla Aarja Health produkter.

Tillbaka till magasin