Behöver du verkligen kosttillskott 2024? Läs 3 bra skäl till varför vi säger JA!

Behöver du verkligen kosttillskott 2024? Läs 3 bra skäl till varför vi säger JA!

Hälso- och friskvårdsbranschen blomstrar och det finns fler och fler företag som tillverkar kosttillskott nu än någonsin tidigare. Men är kosttillskott verkligen värda besväret (och priset)? Vi tar en titt på varför kosttillskott är värda det och vad du bör tänka på när du väljer ett kosttillskott 2024.

Behöver man verkligen kosttillskott år 2024? Det enkla svaret är JA! Det finns många anledningar till varför man kan ha nytta av kosttillskott år 2024, så vi är här för att skingra myterna och förklara för dig varför kosttillskott kan vara till nytta för din hälsa och ditt allmänna välbefinnande. 

 

Människor upplever mer stress

Oavsett om det handlar om familj, ekonomi, arbete eller pandemirelaterad stress känner människor av högre stressnivåer (och det av goda skäl). Men vad har stress med kosttillskott att göra?

Först och främst måste vi fundera över kosten. När vi konsumerar näringsrika, hela livsmedel är det säkert att anta att kosttillskott kanske inte är nödvändiga eftersom vår kost innehåller de näringsämnen som behövs för att stödja den allmänna hälsan.

Men när kroppen upplever stress påverkas vår matsmältningskapacitet avsevärt. Så även om du äter hälsosamma livsmedel kanske din kropp inte smälter dem ordentligt, vilket gör det svårare att absorbera de näringsämnen som finns.

I det här fallet kan kosttillskott ge näringsämnen i mycket tillgängliga former som är lätta att smälta, absorbera och assimilera. Med liten eller ingen ansträngning kan kroppen få den näring den behöver för att hantera stress.

 

Mat är inte vad det brukade vara

Vi kanske inte vill erkänna det, men mat är helt enkelt inte vad den brukade vara.

I dag använder vi bekämpningsmedel och kemikalier för att massproducera mat. Vi väljer produkter för deras förmåga att producera stora mängder, inte för kvalitet eller näringstäthet.

Jordbruket gynnar det som är lättast att skörda, inte det som är bäst för våra kroppar. Detta gäller allt som har att göra med fabriksjordbruk och att producera mat för ett slösaktigt samhälle (vilket skulle kunna vara ett helt blogginlägg i sig).

 

Men vad innebär detta för dig?

Jorden utarmas ständigt på näringsämnen på grund av behovet av att producera mat till flera miljarder människor.

Så den jord som en gång gav näring åt våra växter saknar nu de naturliga näringsämnen och mineraler som den en gång var full av. För vår mat innebär detta en mindre näringstät produktion och att djur (och människor) får mindre näringsvärde från den mat de äter.

Även om det finns små gårdar som fokuserar på hållbara jordbruksmetoder är det inte ekonomiskt möjligt för de flesta människor att äta på det här sättet, och inte heller för de flesta gårdar att bedriva jordbruk på det här sättet.

Vad kan du göra åt saken? Stöd hållbart jordbruk när det är möjligt och komplettera din kost med säkra och effektiva näringsämnen för att fylla det tomrum som vår nuvarande kost lämnar efter sig.

 

Vår matsmältning påverkar vår förmåga att absorbera och tillgodogöra oss näringsämnen

Med den ökande användningen av antibiotika har vår matsmältningsförmåga som helhet påverkats avsevärt. Vad många inte inser är att våra tarmbakterier spelar en viktig roll för matsmältningen, men också för att producera näringsämnen som hjälper oss att bibehålla optimal hälsa.

Till exempel är bakterierna i tunntarmen kända för sin betydelse för produktionen av B-vitaminer, som inte bara hjälper oss med ämnesomsättningen av mat utan också med vårt nervsystem och vår mentala hälsa.

Så när dessa bakterier har slagits ut flera gånger under vår livstid av olika antibiotika, måste vår tarm återuppbygga ett ömtåligt och livsviktigt ekosystem som stöder vårt välbefinnande.

Dessutom innebär vår fiberfattiga kost och den västerländska kostens framväxt att det finns mindre prebiotisk "mat" för bakterierna att leva och frodas på.

Detta kan leda till betydande förändringar i vårt tarmmikrobiom som gynnar patogena bakterier, vilka är skadliga för hälsan och matsmältningen.

Det är alltså inte bara matsmältningsprocessen som påverkas, utan även de bakterier som producerar nyttiga näringsämnen blir färre, medan de bakterier som producerar skadliga ämnen ökar.

 

Hur man väljer ett säkert och effektivt kosttillskott

Naturligtvis är inte alla kosttillskott skapade lika. Faktum är att vissa till och med är mer skadliga för hälsan än de är till hjälp. Varför är det så? Det handlar om ingredienser.

Medan vissa märken upprätthåller ryktet om säkra och rena ingredienser, är andra mindre angelägna om kvalitet. Medan vissa märken tar sig tid och omsorg för att skapa kosttillskott utan onödiga tillsatser, finns det andra som inte bryr sig.

Men med denna enorma variation i kvalitet, hur kan du vara säker på att du väljer ett tillskott av god kvalitet?

 

Det finns några saker att leta efter när det gäller kosttillskott:

 

Öppenhet

Det är vanligtvis en bra indikation på kvalitet när ett företag är öppet och ärligt om sina produktionsmetoder.

Om de är stolta över sina anläggningar, ursprunget till sina råvaror och gärna ger kunderna en inblick i sina produktionsprocesser, kan du vara säker på att de åtminstone har höga standarder när det gäller renlighet.

 

Ingrediensförteckning

Om du tittar på ingrediensförteckningen för ett kosttillskott och ser en hel massa extra ingredienser (förutom de näringsämnen som anges på etiketten), är det vanligtvis en indikation på försämrad kvalitet.

Varför är det så? Eftersom alla dessa extra tillsatser också måste bearbetas av kroppen. Inte alla har hälsofördelar, och många är faktiskt skadliga.

Så du måste fråga dig själv, om tillskottet har alla dessa tillsatser, är de ens värda att ta?

 

Kvalitetssäkring

Tyvärr är det inte alltid så att det du ser på etiketten är det du får. I många fall kan det faktiska innehållet av aktiva ingredienser skilja sig mycket från det som annonseras, så du kan få mycket mindre (eller mycket mer) än vad du betalat för.

Om du vill främja din hälsa på ett säkert och effektivt sätt är detta helt enkelt inte acceptabelt.

Det är därför kvalitetssäkringsföretag testar varenda ingrediens i råmaterialet för att säkerställa att de är exakt som förväntat.

 

Certifieringar

Om företaget och/eller tillverkaren har tagit sig tid och ansträngt sig för att upprätthålla livsmedelssäkerhetscertifieringar är det en annan bra kvalitetsindikator.

Eftersom hälso- och säkerhetscertifikat är både dyra och tidskrävande att upprätthålla kommer företag som är mer intresserade av vinst än effektivitet att fokusera mer på slutresultatet än på att uppnå en högre standard än nödvändigt.

 

Var står Aarja Health i allt detta?

Du hittar svaren på hela vår webbplats eller på den här sidan om vår fabrik.

Aarja Health är stolta över att äga vår egen fabrik som en gång i tiden användes för tillverkning av läkemedel.

Under årens lopp har vi bibehållit den höga standard som ursprungligen sattes i fabriken och vi övervakar noggrant varje del av vår produktion med flera nivåer av kvalitetssäkring och testning.

Dessutom är vi glada över att kunna visa dig hur mycket erfarenhet vårt tillverkningsteam har - med deras kunskap, engagemang för säkerhet och över 40 års erfarenhet har Aarja Health blivit ett varumärke som är känt för oöverträffad kvalitet.

 

Vem bör använda kosttillskott?

Naturligtvis finns det vissa fall där kosttillskott kan vara mer användbara än andra. En allmänt frisk person som äter en bra och varierad kost behöver till exempel inte ta lika mycket kosttillskott som någon med matsmältningsbesvär.

Men kosttillskott är ett bra sätt att se till att kroppen har allt den behöver för optimal hälsa.

Så vem ska använda kosttillskott?

Alla kan utan tvekan dra nytta av vissa kosttillskott beroende på deras livsstil och hälsomål, men fall där behovet av kosttillskott ökar inkluderar:


- Personer med diagnostiserad näringsbrist

- Personer med nedsatt matsmältningsförmåga eller matsmältningsstörning

- De som har genomgått gastrointestinal kirurgi

- Personer som har en begränsad diet eller som äter en begränsad mängd mat

- Alla som vill bli gravida

- Kvinnor som är gravida eller ammar

- Personer som äter lite ren och hel mat

- Idrottare eller andra som har höga krav på sin kropp

- Personer som ofta är sjuka eller som har kroniska sjukdomar

- Personer som tar mediciner som hämmar upptaget av näringsämnen


Listan kan göras oerhört lång. Det finns många fall där kosttillskott kan vara till nytta för din hälsa och du måste bestämma om kosttillskott är rätt för dig eller inte. Om du är osäker är det bäst att prata med en dietist som kan vägleda dig om vilka kosttillskott som passar bäst för din livsstil.Sammanfattningsvis, är kosttillskott något du bör börja ta i år?

Vi lämnar det upp till dig.

Tillbaka till magasin