Magnesium är en viktig mineral för vår kropp!

Magnesium är en viktig mineral för vår kropp!

Magnesium är ett av de viktigaste mineralerna i vår kropp och ungefär hälften är bundet till benen och resten till musklerna och andra mjuka bindvävar. Magnesium är också det fjärde vanligaste mineralet i vår kropp. Utan magnesium kommer kroppen inte att kunna utföra grundläggande funktioner som muskelsammandragningar, hjärtrytm och blodtrycksreglering.

Magnesium har många fördelar och kan hjälpa till att förbättra matsmältningen, energiproduktion, benhälsa, sömnkvalitet och proteinsyntesen.  Den kan även lindra förstoppning och minska ångest och stress.

Magnesiumbrist

Magnesiumbrist är ett vanligt problem. Det finns många hälsoproblem förknippade med magnesiumbrist. Upplever du något av följande symtom? Känner du dig trött hela tiden, har svårt att sova, är irriterad eller har muskelkramper? Om så är fallet kan du ha låga nivåer av magnesium.

Magnesium är ett viktigt mineral för vår kropp, och dessa symtom kan tyda på en magnesiumbrist. Om du tror att du kan ha brist på magnesium, prata med din läkare eller gör ett eget test på till exempel https://werlabs.se/halsokontroll/vitaminer-mineraler/magnesium/

Undvik för höga nivåer av magnesium

Magnesium är ett viktigt mineral för hälsan, men för mycket magnesium kan vara problematiskt. Höga nivåer av magnesium kan orsaka gastrointestinala störningar som inkluderar diarré, illamående och kräkningar. I extrema fall kan magnesiumtoxicitet leda till njursvikt.

Njurarna hjälper till att reglera mängden magnesium i kroppen. Om du får i dig för mycket magnesium kommer överflödigt magnesium att tas bort från kroppen genom urinen. Därför kan en frisk person inte få i sig för mycket magnesium genom mat eller genom magnesiumtillskott. Undantag inkluderar personer med njursvikt, samt vissa äldre personer.

Hur mycket magnesium dagligen?

Den rekommenderade dagliga dosen av magnesium är 280 mg för kvinnor och 350 mg för män. Rekommendationen för barn i åldern 6 till 9 är 200 mg och för barn i åldern 10 till 13 är det 280 mg magnesium per dag.

Var får jag magnesium ifrån?

Magnesium finns i flera livsmedel. Bra källor till magnesium är t.ex. fullkorn, avokado, gröna grönsaker, bönor, nötter och frön. Magnesium finns även i olika drycker, som kaffe och vatten. Mörk choklad är också en källa till magnesium!

Tio livsmedel med mycket magnesium

Det finns många livsmedel som innehåller höga halter av magnesium. Här är tio bra exempel:

  1. Spenat
  2. Nötter
  3. Mörk choklad
  4. Quinoa
  5. Mandel
  6. Svarta bönor
  7. Avokado
  8. Sesamfrön
  9. Lax
  10. Broccoli

Magnesium och graviditet

Magnesiumcitrat är ett magnesiumtillskott som ofta rekommenderas för gravida kvinnor. Anledningen till detta är att magnesium hjälper till att lugna musklerna, vilket kan vara bra för att lindra några av graviditetssymptomen som kramper och trötthet. Magnesiumcitrat tros också vara till hjälp för att förebygga havandeskapsförgiftning, ett tillstånd som kan vara farligt för både mor och barn. Medan magnesiumcitrat generellt anses säkert för gravida kvinnor, är det alltid bäst att kontrollera med en läkare.

Magnesium och kramper

Magnesium är en mineral som är nödvändig för nerv- och muskelfunktion, men också för energiproduktionen. Magnesiumtillskott kan hjälpa till att fylla på magnesiumdepåer i kroppen, vilket kan hjälpa till att lindra kramper och slappna av i musklerna. Dessutom kan magnesium hjälpa till att minska inflammation. För bästa resultat bör magnesiumtillskott tas med mat.

När ska jag ta mitt magnesiumtillskott?

Du kan ta magnesium när som helst på dagen. Det rekommenderas dock att ta magnesium på kvällen innan du går och lägger dig eftersom det kan hjälpa musklerna och nervsystemet att slappna av och förbättra sömnkvaliteten. Du kan eventuellt dela upp din dagliga magnesiumdos och ta hälften på morgonen och hälften på kvällen.

Vi rekommenderar att du tar magnesium till måltider. Om du tar andra tillskott som till exempel järntillskott för att försöka öka järnnivåerna, ta då inte magnesium samtidigt, eftersom magnesium kan störa upptaget av järn.

Visste du detta om olika former av magnesium?

Formen av magnesium har betydelse när det kommer till absorption. I kosttillskott är magnesium bundet till ett annat ämne, till exempel ämnet citrat. De tre vanligaste formerna av magnesium är magnesiumoxid, -citrat och -bisglycinat.

De kelaterade formerna av magnesium är mycket absorberande eftersom de är bundna till vissa former av vätska/syra. Vissa former av magnesium kan orsaka magproblem hos vissa människor. Till exempel behöver magnesiumoxid surheten i magsyran för att den ska tas upp och kan därmed irritera magen.

En bra kombination av tre olika kvalitets magnesiumtillskott

Aarja Health's Magnesium innehåller tre former av magnesium som snabbt tas upp av kroppen; magnesiumcitrat, -bisglycinat och -taurat. Alla tre har sina speciella egenskaper. Nedan kan du läsa mer om varför vi valde dessa former av magnesium.

Magnesiumcitrat är en blandning av magnesiumkarbonat och citronsyra, samt en av de former av magnesium som tas upp snabbast i kroppen. Magnesiumcitrat är en mycket vanlig form av magnesium och är en av de mest kända kelatformerna. Det behöver inte magsyra för att absorberas.

Magnesiumbisglycinater är en av de former av magnesium som är vänligast för magen och absorberas mest effektivt i kroppen. Magnesium är bundet till aminosyran (glycin), och förhållandet mellan glycin och magnesium är 2:1. Om din dagliga dos magnesium är hög är denna form av magnesium ett bra val då det inte irriterar magen. Glycin har en lugnande effekt så denna typ av magnesium är utmärkt att ta på kvällen då det kan förbättra sömnkvaliteten.

Magnesiumtaurat är liksom bisglycinat magvänligt och absorberas väl. Magnesium är bundet till en aminosyra (taurin). Taurin ökar bildningen av signalsubstansen GABA, en lugnande och sömnkvalitetsfrämjande signalsubstans. Taurat anses också vara ett bra komplement för att förbättra din kardiovaskulära hälsa.

AARJA HEALTH'S MAGNESIUM ÄR EN BRA PRODUKT FÖR ATT STÖDJA NORMAL MUSKELFUNKTION, HJÄRTMUSKEL OCH FÖR ATT BEHÅLLA NORMAL ENERGIMETABOLISM.

Tillbaka till magasin