Fira Norsk Sommar med Recept från Elisabeth

Fira Norsk Sommar med Recept från Elisabeth

Det är början på sommaren i Norge, med längre dagar och vackert väder. Bären blommar i skogarna. Människor njuter av att vandra med familj och vänner, eftersom dagarna plötsligt är oändligt långa. Midnattssolen visar vägen. De avslappnade sommardagarna möjliggör utflykter till landet och avkopplande fisketurer.

Det är en fröjd att besöka lokala norska marknader på sommaren. Grönsaksstånden är fulla av säsongens rikliga skörd. Fiskhandlare säljer dagens färska fisk. Att äta är ett nöje och det krävs mycket få ingredienser för att göra en utsökt måltid. Efterrätten kan vara så enkel som en skål med jordgubbar från försommaren, fylliga och röda.

Njut av sommaren med de här hälsosamma recepten från Elisabeth, medgrundare till Aarja Health!

Sommarsallad med färsk potatis för 4 personer
Nypotatis är en smak av sommaren i Norge. Säsongen pågår bara i två månader, från mitten av juni till mitten av augusti. Det här receptet på färsk potatis/sommarsallad är ett måste vid varje grillfest. Medan traditionellt många använder majonnäs, är den här versionen en lättare och mer hälsosam variant.

- 1,5 kilo potatis
- 75 ml vitvinsvinäger
- 150 ml extra jungfruolivolja
- 2 matskedar fullkornsenap
- En nypa salt
- 3 dillgurkor, hackade
- 2 handfull dill, hackad

1. Koka potatisen tills den är mjuk, cirka 20 minuter. Låt dem rinna av och svalna.
2. Vispa ihop vitvinsvinäger, olivolja, senap och salt i en liten skål.
3. Skär potatisen i 5 centimeter stora bitar och lägg dem i en skål.
4. Ringla över vinigrett.
5. Tillsätt gurkor och dill. Rör om ordentligt.
6. Ställ i kylskåp för att svalna i minst två timmar.

Friskande gurksallad för 4 personer
Den här enkla salladen görs med inlagda gurkor. Gurkorna innehåller mycket vatten och hjälper kroppen att återfukta. Detta är särskilt fördelaktigt under sommarmånaderna.

Ingredienser:

- 1 medelstor engelsk gurka, skivad i mycket tunna skivor med skalet kvar.
- 60 ml vitvinsvinäger
- 60 ml vatten
- 1 tesked Kosher salt
- 4 matskedar platt persilja, hackad

1. Blanda vinäger, vatten, salt och sötningsmedel i en kastrull på medelhög värme för att göra en ättikslag.
2. Låt det svalna
3. Lägg gurkorna i en grund skål.
4. Täck över med vätska.
5. Ställ i kylskåp, täckt i 2 timmar.
6. Vid servering strö över persilja.
7. Förvara rester i kylskåp i upp till tre dagar.

Spett med grönsaker och norsk lax för 4 personer
Lax är alltid en hälsosam källa till protein och omega 3. Norsk lax är bland de finaste i världen.

Ingredienser:

- 8 små träspett som blötläggs i vatten innan de används.
- 400 gram norsk lax i tjocka skivor
- 16 små tomater
- 1 liten zucchini, skuren i tjocka rundlar
- 1 röd paprika som skärs i tärningar
- Olivolja
- Salt och peppar efter smak

1. Trä upp ingredienserna på spetten.
2. Ringla på lite olivolja.
3. Strö över salt och peppar.
4. Lägg på en het grill och stek tills laxen är genomkokt.

Här kan du läsa mer om vilka vitaminer och mineraler som är perfekta att ta på sommaren för optimal hälsa.
- Läs om alla Aarja Helth produkter.

Tillbaka till magasin