Lider du av sömnproblem? Här är 8 enkla, naturliga tips!
Vi får många frågor från människor som har problem med sömnen. I Sverige sägs det att 1 av 3 har sömnsvårigheter. Det finns många faktorer som kan spela in här, men det finns fortfarande en checklista som kan vara bra att gå igenom för att se om något av dessa 8 tips kan hjälpa dig att förbättra din sömnkvalitet.
- Först bör du se till att förhållandena i sovrummet är tillräckligt bra, till exempel att det är tillräckligt mörkt. Mörkret kommer att signalera till kroppen att det är dags att lugna ner sig och förbereda kroppen för sömn genom att producera sömnhormonet melatonin. Här kan en mörkläggningsgardin fungera bra om det är för ljust.
- Dessutom ska luften vara bra, det hjälper att sova med fönstret öppet. En ny studie visar att exponering för en hög nivå av syre hjälper hjärnan att stanna kvar i en djup och återställande sömn.
- Om det är för varmt i sovrummet kan det också störa en god natts sömn. På natten sjunker vår kroppstemperatur naturligt och om rummet redan är svalt kommer du snabbare att falla in i en djup sömn.
Tänk på hur det fungerar i naturen. Om du vill ta väl hand om en blombukett ska den stå kallt och mörkt över natten. Vår kropp fungerar likadant, den är lika naturlig som en växt och behöver också samma behandling.
- Under dagen är det mycket viktigt att du får dagsljus. Dagsljus sätter igång produktionen av melatonin som hjälper dig att somna snabbare och bibehålla en bra dygnsrytm. Detta kan vara utmanande under de mörka timmarna, så det rekommenderas därför att vara utomhus mitt på dagen i minst en halvtimme. Är du på jobbet då kan lunchen avnjutas utomhus.
Det går även bra att investera i en dagsljuslampa som du bara behöver sitta framför i 20 minuter per dag för att uppnå en tillräckligt bra effekt. Perfekt för oss som bor i arktiska områden där det inte är sol under 2 månader om året!
- Det du gör på kvällen på timmarna precis innan du går och lägger dig spelar också stor roll. Många av oss tittar på en skärm, antingen telefonen eller TV. Problemet med detta är att dessa skärmar avger "blått ljus" som kan störa vår naturliga dygnsrytm.
På din telefon kan du under Inställningar ta bort "blått ljus" så att det istället strålar ut ett varmare ljus som inte påverkar oss lika mycket. Om du tittar mycket på TV precis innan läggdags rekommenderas det att du använder glasögon som skyddar mot detta ljus.
Förresten, visste du att det varma orange ljuset från levande ljus eller eldar i den öppna spisen hjälper till att producera melatonin?
-
Försök att hålla jämna tider för när du går och lägger dig och när du går upp, även om det är helg. Detta kommer att göra att din kropp vänjer sig vid att vakna vid en viss tidpunkt och därmed bli trött samma tid, och gör det lättare att uppnå en bra dygnsrytm.
-
Ät helst inte svårsmälta måltider precis innan läggdags, eftersom matsmältningen kan störa sömnen. Helst bör den sista måltiden vara tre timmar innan du går och lägger dig.
-
Flera personer säger att de får bra resultat av dessa 3 näringstillskott när det kommer till bättre sömnkvalitet:
Flera av våra kunder som använder OptiMSM regelbundet säger att det hjälper med sömnen. Detta hänger ihop med att MSM kan ge mer energi och att man därmed kan vara mer aktiv. Biologiska processer kopplade till dygnsrytmen påverkas positivt av fysisk aktivitet. Vi producerar signalämnen i hjärnan. Det hjälper till att utsöndra hormoner som är viktiga för sömnen.
Magnesium är för många känt som ett bra tillskott för sömnen, och vi får mycket feedback om att vårt Triple Magnesium hjälper till med sömnen. Detta för att det lugnar nervsystemet, hjärtat och stressnivåer, samt minskar benkramper och rastlösa fötter som kan störa din sömn.
Kollagen innehåller en viktig aminosyra, glycin, som har kliniskt bevisats förbättra sömnen när den tas innan du går och lägger dig. Glycin kan ge bättre och djupare sömn på natten, vilket ökar fokus och minne under dagen. En av mekanismerna tros vara att glycin hjälper till att reglera dygnsrytmen.