Överväger Du att bli vegan? 7 Användbara Tips och Tricks för att bli Vegan

Överväger Du att bli vegan? 7 Användbara Tips och Tricks för att bli Vegan

En stor kostförändring av något slag kan vara stressande, särskilt när det handlar om att eliminera en stor grupp livsmedel. För många är övergången till att bli veganer inte lätt, helt enkelt för att när alla animaliska produkter väl har eliminerats från kosten, så är det många som står kvar med frågan "vad kan veganer äta"?

Så nu när vi är i gång med Veganuary tänkte vi att det finns inget bättre sätt att komma igång än med en snabbguide om hur man blir vegan!

  • Lägg till innan du drar ifrån
  • Gör en långsam övergång (från allätare, till vegetarian, till vegan)
  • Gör din forskning
  • Överväg tillskott
  • Variation är nyckeln
  • Dra nytta av helhetslivsmedel (var inte en dålig vegan).
  • Förbered dig alltid i förväg

Ska du gå "all in" direkt eller övergå långsamt?
Ett av de vanligaste argumenten när det gäller starten av en vegansk kost är om det är bättre att övergå långsamt eller verkligen gå "all in" på alla plan direkt. Det finns argument för båda tillvägagångssätten, och vårt svar är enkelt - det beror på personen. Om du tycker att kostförändringar är svåra och har haft problem med att hålla dig till dem tidigare, är det troligen bäst att lätta på vegankosten. På så sätt kan du vänja dig vid förändringarna med tiden, och det kommer inte att kännas som en så överväldigande process. Om du å andra sidan är den typ av person som som gör allt eller inget, finns det inget som hindrar dig från att övergå snabbare. I båda fallen är nyckeln till framgång att vara uppmärksam på hur du känner dig under hela övergången och anpassa din kost (och ditt tillvägagångssätt) därefter. Så, utan vidare, här är några av våra bästa tips för att starta en vegansk kost!

Lägg till innan du drar ifrån
Att lägga till livsmedel innan du tar bort dem från din kost är ett bra sätt att underlätta en kostomställning, särskilt när det är en stor förändring som ska göras. Allt du behöver göra är att titta på vad du för närvarande äter och jämföra det med vad den veganska kosten innehåller. Finns det livsmedel i den veganska kosten som du aldrig har provat eller som du inte vet hur man lagar? Finns det livsmedel som du inte känner till? Att ta en stund för att jämföra de två dieterna är ett bra sätt att avgöra vilka förändringar som behöver göras. När du har upptäckt eventuella skillnader kan du börja med att lägga till de veganska livsmedlen i din nuvarande kost. På så sätt kan du lära dig vad du gillar, vad du inte gillar, hur du använder nya ingredienser, hur du tillagar dem osv.

När du sedan känner dig bekväm med tilläggen kan du börja dra bort icke-veganska livsmedel från din kost. Det är vid den här tidpunkten som du måste bestämma om du vill ta bort allt på en gång eller en livsmedelsgrupp i taget (t.ex. mejeriprodukter först, sedan kött osv.). Även om processen med addition före subtraktion tar lite längre tid, ger det dig en större anpassningsperiod så att du inte står kvar och undrar vad du kan äta eller inte kan äta. Detta ökar inte bara sannolikheten att du håller dig till kosten på lång sikt, utan gör också övergången mycket mindre stressig eftersom det ger en mindre restriktiv förändring.

Gör en långsam övergång (från allätare, till vegetarian, till vegan).
För de av er som inte är entusiastiska över att göra en stor kostförändring på en gång är ett av de enklaste sätten att bli vegan att göra en långsam övergång till veganism. Du kan börja med att bli pescatarian (vegetarian som inkluderar mejeriprodukter, ägg, fisk och skaldjur). Därefter kan du övergå till att bli vegetarian (någon som inte äter kött från djur men som kan inkludera mejeri- och äggprodukter). Slutligen skulle nästa steg vara att övergå till veganism, där du sedan skulle eliminera mejeri- och äggprodukterna från din kost också. Denna övergångsmetod kan ännu en gång kännas mindre restriktiv, vilket gör att kostförändringen känns mindre överväldigande.

Gör dina egna efterforskningar
När du gör några större förändringar i din kost är det extremt viktigt att göra dina egna undersökningar, av flera skäl! Det första är att du måste förstå vad du kan äta så att du kan planera därefter. Vad kommer dina proteiner att vara? Hur är det med dina hälsosamma fetter? Var ska du leta efter specifika näringsämnen? Du bör förstå svaren på dessa frågor så att du kan se till att du får i dig de näringsämnen som din kropp behöver. Det andra skälet till att göra din forskning är att vissa dieter är förenade med ökade riskfaktorer för vissa hälsotillstånd, medan andra är kontraindicerade för personer med vissa sjukdomar. Så att förstå syftet med kosten, vem kosten är bäst för och vilka varningssignaler man ska leta efter är ett bra sätt att skydda sig mot kostmissar. Sist men inte minst, om du inte är säker på om en diet är rätt för dig är det bästa sättet att ta reda på det att tala med en professionell person, till exempel en dietist eller nutritionist med erfarenhet på området.

Om du letar efter information för att komma igång erbjuder Veganuary fantastiska resurser som matråd och recept.

Viktigt med kosttillskott
Som nämnts är vissa dieter förenade med vissa risker. Den främsta för veganism är B12-vitaminbrist, eftersom våra huvudsakliga källor till B12 är animaliska produkter. Andra brister att vara medveten om är järn, kalcium och omega-3, men dessa kan hittas i växtbaserade källor som baljväxter, bönor, linser, bladgrönsaker och oljor (t.ex. linfrö). Det råkar vara så att Aarja Health har fantastiska veganska tilläggsalternativ för Vitamin B12, Kalcium, Omega3-fetter så du kan fylla på när du bestämmer dig för att göra omställningen! Att följa en diet på rätt sätt och göra din läxa i förväg kan se till att brister inte uppstår.

Variation är nyckeln
I alla dieter är variation helt avgörande. Varför? Därför att en kost med ett stort utbud av livsmedel ger den största variationen av näringsämnen i varierande nivåer. På så sätt är det troligt att du har alla dina baser täckta när det gäller intag av näringsämnen (och mikronäringsämnen). I den veganska kosten är ett bra sätt att säkerställa variation att "äta regnbågen", vilket innebär att du bör försöka äta en mängd olika växtbaserade livsmedel i ett brett spektrum av färger (grönt, gult, orange, lila osv.).

Dra nytta av Whole Foods (var inte en dålig vegan)
Det finns veganism - en växtbaserad kost med fullvärdig mat - och det finns dålig veganism - en växtbaserad kost full av vegansk (men starkt bearbetad) skräpmat. Till exempel är vissa potatischips, granola-bars, popcorn och frysta falska köttsorter veganska alternativ, men om kosten är fylld av den här typen av livsmedel kommer det säkert inte att ge några hälsofördelar på lång sikt. Så när du gör övergången till veganism, fokusera på näringsrika, hela, obearbetade livsmedel. På så sätt skördar du alla hälsofördelar med växtbaserad kost.

Förbered dig alltid i förväg
Slutligen, gör förberedelser! När någon förändring av kosten görs kan det bli svårt att veta vad man ska äta på ett ögonblick. Om du till exempel har en hektisk dag på kontoret och behöver ett snabbt mellanmål kanske du inte har något att gå till omedelbart i åtanke. Detta kan göra omställningen stressig och försvåra dietens framgång på lång sikt, vilket sannolikt är motsatsen till vad du vill uppnå. Planera i stället i förväg - gör en inköpslista, förbered dig på det oväntade och ha några "i nödfall"-livsmedel till hands så att du aldrig kommer att stå och undra vad du ska äta!

Kostförändringar kan vara svåra, men genom goda förberedelser och några tips som hjälper dig på vägen kan processen bli mycket enklare! Om du vill veta mer om Veganuary eller fördelarna med att bli vegan kan du läsa vårt senaste blogginlägg När köttätare blir Veganer: En introduktion till veganism i Veganuary" . Om du är redo att följa med oss i Veganuary är det förstås ett utmärkt tillfälle att fylla på med vår Vegan Kollektion för en bekymmersfri resa in i veganismen.

Läs mer och handla Aarja Health produkter.

Tillbaka till magasin