Fakta Om Vitamin D

Fakta Om Vitamin D

D-vitamin är ett viktigt vitamin för immunförsvarets funktion. Alla bör se till att de får i sig tillräckligt med vitamin D-vitamin, särskilt under vintern då det finns mindre solljus. Aarja Health ambassadör, den finska basebollspelaren och kliniska nutritionstudenten Janette Lepistö samlade ihop lite fakta om D-vitamin och dess effekter på immunfunktionen här nedan.

Immunitet är ett komplext system och dess främsta uppgift är att skydda människan mot patogener. Immunförsvaret kan delas in i medfödd, det vill säga medfödd och nedärvd, och förvärvad, det vill säga genom möte med patogener eller vaccin. Ett adekvat intag av energi och näringsämnen kan stödja immunsystemets normala funktion, eftersom näringsämnena också tillhandahåller byggstenar för cellerna i försvarssystemet. Ett begränsat energiintag ökar risken för sjukdomar och försvagar immunförsvaret, liksom ett för lågt intag av protein och essentiella fettsyror. Av kostens sammansättning har effekterna av vitamin C, D och zink på infektionskänsligheten studerats mest.

D-vitamin är ett fettlösligt vitamin som bildas på huden av solens UVB-strålning. På sommaren kan upp till 250 mikrogram D-vitamin bildas under tjugo minuters utomhusaktivitet! På grund av Finlands nordliga läge finns det inte tillräckligt med UVB-strålning från oktober till mars, så det är bra att vara uppmärksam på tillräckligt med D-vitaminintag under vintermånaderna. De bästa källorna till D-vitamin i kosten är fiskmat samt mejeriprodukter och pålägg som har D-vitamin tillsatt. Det rekommenderade intaget av D-vitamin för personer i åldern 2-74 år är 10 µg/dag och för personer över 75 år 20 µg/dag. Om du inte dagligen äter livsmedelsprodukter som innehåller D-vitamin eller fisk 2-3 gånger i veckan kan intaget av D-vitamin från kosten vara otillräckligt under vintern och det kan vara nödvändigt att använda ett D-vitamintillskott under den mörka årstiden.

REKOMMENDERAT INTAG OCH EFFEKTER AV D-VITAMIN
D-vitaminets lagringsform är kalcidiol, vars blodinnehåll beskriver om D-vitaminintaget är tillräckligt. Den optimala D-vitaminnivån i serum för god hälsa är 80-100 nmol/l, men idrottare kan ha nytta av D-vitaminnivåer över 100 nmol/l. Säkerheten vid mycket höga D-vitaminnivåer är inte helt säker, så det är lämpligt att vara måttlig vid administrering av D-vitamintillskott. Det rekommenderas att man gör tester för att ta reda på sina D-vitaminnivåer för att vara säker på en lämplig dos av D-vitamintillskott. Det högsta acceptabla dagliga intaget för vuxna är 100 /g / dag. D-vitamin spelar en viktig roll i till exempel skelettmetabolismen, dessutom krävs det för cellförnyelse, hjärtfunktion, hormonbildning, muskelutveckling och upprätthållande av muskelstyrka, återhämtning, genfunktion och upprätthållande av motståndskraft.

D-vitamin har rapporterats spela en nyckelroll i immunsystemet. D-vitaminreceptorer, liksom D-vitaminmetaboliserande enzymer, finns i nästan alla celler i immunsystemet. D-vitamin krävs för differentiering och funktion av makrofagceller som är viktiga för immunförsvaret. Låga D-vitaminnivåer eller otillräckligt D-vitaminintag är relativt vanligt. I det fallet kan det vara fördelaktigt att tillföra D-vitamin till kosten, till exempel när det gäller motståndskraft.

VAD ÄR SKILLNADEN MELLAN VITAMIN D2 OCH D3?
Vitamin D3, eller kolekalciferol, erhålls från livsmedel av animaliskt ursprung och vitamin D2, eller ergokalciferol, från växtprodukter. Den biologiska aktiviteten hos vitamin D2 har visat sig vara lägre än hos vitamin D3. D-vitamin från livsmedel och D-vitamin som bildas i kroppen kräver två hydroxyleringsreaktioner, huvudsakligen i lever och njurar, för att aktiveras. I levern bildas D-vitamin till 25-hydroxivitamin D (25-(OH)-D) som kallas kalcidiol. Därifrån frigörs det till plasma och binds till sitt transportprotein. I njurarna associeras vitamin 25-(OH)-D med ytterligare en hydroxylgrupp för att bilda 1,25-(OH)2-vitamin D, som är den biologiskt mest aktiva metaboliten av D-vitamin. Enligt vissa uppskattningar ökar ergokalciferol (vitamin D2) plasmanivåerna av vitamin 25-(OH)-D med 60-80 % mindre än kolekalciferol. Ergokalciferols metabolit, 25-(OH)-D2, är dåligt bunden till plasmatransportprotein, när fritt 25-(OH)-D2 lätt utsöndras i urinen och det sker ingen slutlig aktivering av vitaminet.

MER OM D-VITAMIN
D-vitamin är ett fettlösligt vitamin, vilket innebär att det absorberas med fetter och lagras i kroppen. Därför är det bra att följa rekommendationerna för säkert intag och mäta sina egna D-vitaminnivåer då och då så att man vet sin dagliga dos.

  • Solens UVB-strålning bildar D-vitamin på huden under sommaren. De 15 minuter som man tillbringar i solen från maj till augusti kan bilda en tillräcklig daglig dos D-vitamin.
  • Det rekommenderade intaget av D-vitamin för personer i åldern 2-74 år är 10 µg/dag och för personer över 75 år 20 µg/dag.
  • Det högsta rekommenderade dagliga intaget av D-vitamin är 100 µg/dag.
  • Källor till D-vitamin från livsmedel är t.ex. fiskrätter, äggulor, berikade mejeriprodukter och pålägg.

Läs mer om D-vitamin och handla Aarjas Health produkter.

 

 

Tillbaka till magasin