ÅRSTIDSTRÖTTHET - HUR VÅREN KAN PÅVERKA DITT HUMÖR?

ÅRSTIDSTRÖTTHET - HUR VÅREN KAN PÅVERKA DITT HUMÖR?

Våren är här och solen skiner och fyller oss med energi och ökar serotonin, "lyckohormonet", i våra kroppar. Du kan se människor gå ut och njuta av solen med ett leende på läpparna. Det känns som om våren väcker oss till liv igen.

Det har bevisats att människor har en mer positiv inställning under soligare dagar. I nordliga länder är det dessutom allmänt känt att brist på ljus påverkar humöret och energinivåerna. Människor som bor i de nordiska länderna är vanligtvis bekanta med säsongsmässiga trötthetssymptom, eftersom skillnaden i ljus mellan vinter och vår är enorm. Men ljuset är inte alltid energigivande, och vissa av oss kan känna sig trötta på grund av det ökade solljuset. Det finns inga studier om hur vanligt det är med vårtrötthet, men det har fysiologiskt bevisats att det är en verklig sak.

SÅ VARFÖR KAN VÅREN VARA DEPRIMERANDE?
På våren är vår hormonaktivitet ostadig på grund av ljuset. Våra melatoninnivåer minskar, vilket orsakar svårigheter att somna och sova. Ljusa kvällar gör det inte alls lättare, vi sover helt enkelt inte tillräckligt, vilket är en av orsakerna till trötthet. Trötthet och utmattning under våren är vanligtvis inte allvarliga men kan ändå påverka vår förmåga och vitalitet negativt. Förändringar i hormonverksamheten kan också orsaka symtom på depression. Det brukar dock ta några veckor för kroppen att anpassa sig till ljuset och passera vårtröttheten. Om den inte går över och du fortfarande känner dig nedstämd finns här några tips på hur du kan lindra symptomen:

SÖMN ÄR NYCKELN
Det kan vara svårt att behålla sin sömnrytm när antalet ljustimmar ökar. Men gör ditt bästa för att undvika saker som kan påverka din sömnrutin - som koffein på kvällen, telefon- och datorskärmar och till och med tv-tittande kan påverka din sömn. Ta dig tid under dagen för att vila upp dig, andas djupt och minska den stress du kanske känner.

ÖVNINGAR UTOMHUS
Motion och särskilt utomhusövningar kan hjälpa till att bekämpa vårtrötthet. Det kan vara svårt att hitta motivation, men även en promenad utomhus kan vara till hjälp. När du är utomhus får du frisk luft till hjärnan och även korta promenader kan minska stressen. Motion ökar din ämnesomsättning och frigör endorfiner, vilket piggar upp dig både fysiskt och mentalt.

Ibland kan träning sent på kvällarna stimulera dig för mycket och påverka sömnen negativt, så det kan vara bättre om du tränar under dagen eller efter jobbet. Skogspromenader kan vara särskilt bra på grund av naturens lugnande effekt plus att de kan göras även under kvällen.

BALANSERING AV NÄRINGEN UNDER VÅREN
Att äta bra och hälsosamt kan stödja din energi och vitalitet under årstidsväxlingarna. Förr i tiden när frukt och C-vitaminkällor inte var så vanliga var bristen på näringsämnen, särskilt C-vitamin, den främsta orsaken till vårtrötthet. Ändå kan det vara bra att inkludera mer frukt och grönsaker i din kost. Dessutom är goda och hälsosamma källor till fett, kolhydrater och protein kärnan i det dagliga välbefinnandet. När vi är trötta kan vi vara mer benägna att äta ohälsosamt. Särskilt för mycket vitt socker. Detta kan göra dig trött, så försök att undvika att ständigt konsumera för mycket socker. Mörk choklad kan bidra till att öka serotoninnivåerna, som vanligtvis är låga när man känner sig deprimerad. Byt därför från mjölkchoklad till mörkare choklad. Att dricka tillräckligt mycket är viktigt för ämnesomsättningen.

VITAMINER MOT TRÖTTHET
B-vitaminer, B12 + Blåbär, är viktiga för energiomsättningen eftersom de kan minska trötthet. Dessa vitaminer är särskilt viktiga för personer med specifika dieter som veganer och vegetarianer. Dessa B-vitaminer stöder också vårt immunförsvar.

Hitta B-vitaminer och få energi med Aarjas Vitamin B12 + Blåbär. Du kan också få B12 från vår naturliga immunförsvarsstödjare Longvida Optimized Kurkumin- ett kurkumintillskott som innehåller biotillgängligt kurkumin (från gurkmeja) och ingefäraextrakt samt vitamin B12.

C-vitamin är mest känt för att vara det vitamin som stödjer immunförsvaret. Om din dagliga konsumtion av frukt, grönsaker och bär är låg kan det vara bra att fundera på om du får i dig tillräckligt med C-vitamin. C-vitamin minskar också trötthet och utmattning plus en normal energiomsättning. Det bidrar till absorptionen av järn och vissa andra näringsämnen. Vårt VITAMIN C 500 är kombinerat med zink och nordisk chaga, vilket gör det också till en bra produkt för att stödja normal syn och hälsosam hud, hår och naglar.

Prova Aarja's VITAMIN C 500 med Zink och Nordisk Chaga - det ger optimalt stöd till ditt immunförsvar året runt och minskar även trötthet och utmattning.

ANDRA NÄRINGSÄMNEN FÖR VÅREN
Omega-3-fettsyror är viktiga för hela kroppen men särskilt för hjärnan. Om det inte finns tillräckligt med fisk och andra rika omega-3-källor i din kost kan detta näringsämne vara till hjälp för dig. Få mycket biotillgängliga omega-3-fettsyror från Aarja's omtyckta och biotillgängliga OMEGA3 Krillolja! Det kommer snart att finnas tillgänglig även ny Vegan OMEGA3 produkt, så håll ögonen öppna.

Dessutom är D-vitamin ett viktigt näringsämne fortfarande även när vi får mer sol. Vår hud är ännu inte van vid att utnyttja solstrålarna effektivt och vi bär fortfarande mycket kläder. Att sitta inomhus under långa dagar påverkar också mycket vår solexponering och bör beaktas om du förlitar dig på naturligt D-intag. Få ditt dagliga D3 från Aarja's Kalcium, D3+K2, som innehåller 50 mg D-vitamin i absorberbar form. Nu finns även Vitamin D3 4000 + lingon i vår webshop!

Magnesium stöder musklerna och nervsystemet och är ett viktigt näringsämne för det allmänna välbefinnandet. Magnesium kan hjälpa våra kroppar att vila och det är därför många tar magnesium före sänggåendet. Det stöder också en normal energiomsättning. Aarja's premium trippel MAGNESIUM3 tabletter stöder din dagliga prestation.

ROLIGT FAKTUM - VÅREN SPRIDER KÄRLEK
Visste du att det inte är en myt att våren gör att människor dras mer till varandra? Detta är ett roligt faktum men det är också vanligare att ha en liten förälskelse i någon under våren. När det finns mer solljus gör hormoner eller mer exakt hjärnans neurotransmittorer som serotonin oss mer energiska och muntrar upp vårt humör. Det är också en av anledningarna till att vi är mer sociala och intresserade av varandra och kanske då mer benägna att träffa någon intressant person.

Vi önskar er alla en frisk och energisk vår full av kärlek!

Se alla våra produkter här...Tillbaka till magasin